•  
  •  
  •  
  •  

In momentul in care am aflat ca voi insoti un grup de turisti in Iran am fost surprinsa si in acelasi timp nerabdatoare sa descopar o noua tara, o noua cultura.
Circuitul in Iran a fost in luna octombrie, perioada numai buna de vizitat din punct de vedere meteorologic. Zborul a fost cu Turkish Airlines, iar din Istanbul in Teheran am facut 3 ore. Dupa ce am aterizat, turul nostru a inceput cu vizita la Monumentul Azadi, fiind unul dintre simbolurile orasului Teheran reprezentand celebrarea a 2.500 de ani de la fondarea Imperiului Persan. Ne-am continuat vizita la Turnul Milad sau “Turnul Nasterii”, fiind unul dintre primele 6 turnuri de televiziune ale lumii ca inaltime. Acolo am luat liftul si am urcat pana la 380 m. Privelistea din turn e impresionanta si, daca vrei sa iei pranzul acolo, ai la dispozitie restaurantul rotitor, dar te sfatuiesc sa iti faci rezervare dinainte.

Urmatoarea zi am vizitat Palatul Saad Abad, unde era resedinta oficiala a presedintelui Iranului. Acest palat a fost transformat in muzeu si contine artefacte si aspecte culturale ale Iranului. Circuitul nostru a continuat cu vizita Muzeului National al Bijuteriilor unde ai ocazia sa vezi cele mai scumpe bijuterii din lume. In interiorul muzeului ai un ghid care iti va oferi detalii despre cele mai importante bijuterii; in muzeu nu ai voie cu telefonul mobil sau camera foto. Nu puteam rata si o oprire la Palatul Golestan, un complex alcatuit din palate, muzee si galerii, cu sali decorate cu mozaicuri si oglinzi. Dupa o zi plina, iti recomand Agha Bozorg, un restaurant cu specific persan si cu o mancare delicioasa. Bucatara iraniana este e delicioasa; iti recomand kebabul condimentat cu diferite arome si, ca desert, fistic si baclava.

Din Teheran am plecat spre Kashan unde am vizitat casele istorice Boroujerdi si Tabatabaei, cu o arhitectura persana traditionala si picturi murale, moscheea Agha Bozorg construita in sec. XVIII si Gradina Fin, una dintre cele mai renumite gradini ale Iranului, cu piscina si livezi, construita pentru Shah Abbas I.

Pe drumul de la Kashan la Isfahan am facut o oprire in satul Abyaneh, un sat cu case rosii si localnici care inca isi mai pastreaza portul popular si care atrage numerosi turisti. Ziua am incheiat-o cu vizita la Palatul Chehel Sotun, denumit si „Palatul cu 40 de coloane”, iar spre seara vizita la podurile Si-o-seh si Khaju.

Pentru shopping iti recomand bazarul din Isfahan unde vei gasi de la condimente pana la covoare si matase iraniana. In Piata Naqsh-e-Jahan nu ezita sa faci o pimbare cu caleasca; aceasta este a doua cea mai mare piata din lume, dupa piata Tiananmen din China. Pe langa cele mentionate, in Isfahan mai poti vizita Palatul Ali Qapu, Catedrala Vank si Moscheea Manar Jonban.

Daca doresti covoare de calitate, iti recomand sa faci o oprire in localitatea Na’in, care se afla in drumul catre Yazd.

Pentru cei pasionati de istorie recomand vizita la Persepolis, reprezentand emblema pentru ceea ce a reprezentat in antichitate Imperiul Persan si pentru ceea ce este azi Iranul.

In Shiraz iti recomand sa vizitezi Moscheea Nasir ol-Molk, numita si „Moscheea Roz” datorita gresiei de culoare roz de la interior, iar explozia de culoare o creeaza razele soarelui ce patrund prin vitralii. Relaxeaza-te intr-o plimbare prin Gradinile Eram si, daca esti interesat de poezii, fa o vizita la mormantul poetului Saadi si Hafez, cei mai iubiti poeti persani. Incheie seara cu unul dintre cele mai bune vinuri de Shiraz.

Iranul este o tara cu o cultura si o istorie bogata, cu oameni prietenosi si care iti zambesc tot timpul. O sa ramai uimit de frumusetea moscheelor si a gradinilor pe care le detine. Nu ezita, viziteaza Iran!
Andreea Maftei


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up