•  
  •  
  •  
  •  

O trasatura semnificativa a culturii malaeziene este celebrarea cu regularitate a diverselor festivaluri si evenimente, fie ca au caracter religios si sunt solemne si fastuoase, fie ca sunt pur si simplu sarbatori populare, pline de dans, muzica si veselie. Tot anul este presarat cu evenimente colorate, exuberante si incitante. Una dintre caracteristicile multora dintre festivaluri este obiceiul „caselor deschise”. Aceasta inseamna ca, pe timpul sarbatorii, malaezienii isi deschid usile caselor pentru a gazdui sau a primi in vizita familia si prietenii.

Aceasta abundenta de festivaluri se datoreaza multiculturalismului tarii, dar exista si o serie de sarbatori care se serbeaza in toata tara in acelasi timp: de exemplu, sărbătoarea islamică a Ramadanului. Perioada Ramadanului difera de la un an la altul si afecteaza, intr-o oarecare masura, viata de zi cu zi. Chiar daca este o sarbatoare cu reguli foarte stricte pentru musulmani, non-musulmanii nu sunt obligati sa-i respecte rigorile, desi nu este politicos sa mancati sau sa beti in public in aceasta perioada de post.

parteneri-malaezia

La finalul Ramadanului, se serbeaza festivalul islamic Eid (Hari Raya Aidilfitri), cea mai mare sarbatoare din Malaezia, cand aproape toata tara ia vacanta pentru vizitarea rudelor. Este, de altfel, si singura perioada in care Kuala Lumpur nu este aglomerat, in schimb se aglomereaza soselele si aeroporturile din restul tarii.

eid-Malaezia

In ceea ce priveste programul de lucru, acesta nu este redus decat in cazul anumitor restaurante si baruri, iar, in cazul celorlalte institutii, este posibil sa remarcati o lentoare in operatiuni mai accentuata decat de obicei. Turistii nu sunt afectati de aceasta perioada, dar este bine sa arate respect perioadei de post si regulilor vestimentare.

Anul Nou Chinezesc, cel mai mare festival chinezesc din Malaezia, se sarbatoreste in cursul lunii februarie. Leii si dragonii danseaza pe muzica traditionala in case, in magazine si pe strazi decorate cu o multime de lampioane rosii. Dansul lor aduce noroc si alunga spiritele rele, iar culoarea rosie este culoarea norocului in cultura chinezeasca.

Sarbatoarea budista Wesak, ce are loc in duminica cea mai apropiata de noaptea cu luna plina din mai, este o celebrare a zilei de nastere a lui Buddha. Budistii merg la temple, unde calugarii invesmantati in robe de culoarea sofranului mediteaza, canta si spun rugaciuni, in timp ce ard tamaie. In zonele din Malaezia cu comunitati numeroase de budisti, cum ar fi Penang, au loc procesiuni pline de flori si lumanari.

wesak-Malaezia

Doua dintre cele mai importante celebrari locale sunt Festivalurile Recoltei: Kaamatan – celebrat in Sabah pe 30 si 31 mai si care se sarbatoreste cu multa mancare, bautura si muzica, si Gawai – serbat in Sarawak pe 1 si 2 iunie intr-un mod asemanator cu Kaamatan.

Thaipusam este un mare festival hindus ce comemoreaza victoria lui Murugan in lupta impotriva unui spirit malefic numit Soorapadman. Festivalul este celebrat la sfarsitul lui ianuarie sau inceputul lui februarie, cand e luna plina. Procesiunile sunt remarcabile, mai ales cea din Kuala Lumpur, care are loc la Batu Caves.

thaipusam-Malaezia

Alte sarbatori importante sunt: Rainforest World Music Festival are loc in Sarawak la mijlocul lui iulie, timp de trei zile, si participa muzicieni din intreaga lume; Deepavali (Festivalul Hindus al Luminilor) are loc in noiembrie si este cel mai colorat festival din Malaezia, hindusii desenand forme cu creta colorata, presarand si orez colorat; Dragon Boat Festival, cel mai mare eveniment din Penang, dureaza doua zile si consta intr-un concurs de barci traditionale, ce are loc in ritmul tobelor.

Malaysia-rainforest


Descopera vacantele Eturia in Malaezia

Vacante Malaezia – Eturia


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up