•  
  •  
  •  
  •  

Ce-ti vine in minte intai cand spunem “Uganda”? Noua ne vin de-a valma senzatia de prospetime din padurile vesnic verzi, cimpanzeii jucausi, relieful muntos spectaculos, gorilele de munte, leii cataratori ce stau lenesi in copacii de acacia. Si ni se mai trezeste in suflet entuziasmul – pentru ca ne intoarcem in Uganda alaturi de specialistul pe Africa al Eturia Codrina Nechita, care iti da deja si cateva sfaturi inainte de aventura vietii tale!

Parcul National Kibale

Aflat la doar 320 de kilometri vest de capitala Kampala, parcul a devenit o atractie de ecoturism populara printre cei ce vor sa plece in cautarea unei intalniri unice cu cimpanzeii, dar si cu alte specii de primate, printre care maimutele Colobus, maimutele cu coada rosie sau cele cu coada albastra.

Cimpanzeu in Parcul National Kibale
Cimpanzeu in Parcul National Kibale

Aici se organizeaza cele mai populare expeditii de trekking pentru observarea primatelor, in special a cimpanzeilor (momentan in jur de 1450 exemplare) pentru ca aceasta padure detine cea mai mare diversitate si concentrare de primate din Africa.

Parcul National Kibale a fost infiintat in anul 1993 (suprapus pe rezervatia ce deja exista din 1932) pe 800 km² pentru a proteja nu doar exemplarele de primate si alte mamifere mari, ci si pentru a ocroti flora deosebita a padurii tropicale africane.

Vegetatia din Kibale a permis dezvoltarea diferitelor varietati de habitate salbatice: de la padurea tropicala umeda de-a lungul platoului Fort Portal, padurea tropicala uscata si pana la savana ce se dezvolta in Valea Marelui Rift. In partea centrala a parcului,vegetatia se ridica la peste 55 de metri, fiind o adevarata cuvertura verde sub care se ascund mii si mii de vietati. In parc, exista si o baza de cercetari stiintifice a Universitatii Makerere.

Pasarea Tesator in Kibale
Pasarea Tesator in Kibale

 

Codrina Nechita

Codrina recomanda: Cum este cea mai bogata zona in primate – aici poti observa 13 specii in timpul trekking-ului – este foarte important sa respecti toate indicatiile primite in timpul instructajului de dinainte de tur. Desi animalele sunt pasnice in general, este necesar sa fii atent la fiecare gest.

Parcul National Regina Elisabeta

Aflat la sud de Kibale si in continuarea naturala a acestuia, ca un coridor pentru viata salbatica, Parcul National Regina Elisabeta se intinde pe aproape 2.000 km², iar stepa lina se transforma dramatic dintr-o data: te vei afla la poalele Muntilor Ruwenzori (din RD Congo) ce se inalta cu peste 5.000 de metri spre cer, vei admira o serie de cratere si te vei bucura de ecosistemele create in jurul multor lacuri adunate in conurile vulcanice.

Bivoli în Parcul National Regina Elisabeta
Bivoli în Parcul National Regina Elisabeta

Aflat in Valea Marelui Rift, cu un relief ce a luat nastere in Epoca Pleistocenului, parcul este printre cele mai mari din Uganda – nu doar ca suprafata, ci si din punct de vedere al numarului si importantei speciilor. A fost infiintat in 1954 si, in trecut, se numea Parcul National Ruwenzori – dar si-a primit actualul nume ca un omagiu adus Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

In arealul divers ce cuprinde de la zone de savana la paduri tropicale, s-au inregistrat peste 95 de specii de mamifere (printre care si hipopotami, elefanti, leoparzi, cimpanzei, bivoli) si mai bine de 500 de specii de pasari.

Din parc, zona Ishasha este faimoasa datorita “leilor cataratori”, o raritate: ei prefera sa isi petreaca timpul suiti in copaci din motive de confort (se feresc de caldura si umezeala de la nivelul solului), dar si de observatie (pretioasa hrana se vede mai bine de sus).

Leii cataratori, o raritate
Leii cataratori, o raritate

 

Codrina Nechita

Codrina recomanda: Desi Parcul National Regina Elisabeta este accesibil pe tot parcursul anului, cea mai buna perioada pentru a descoperi zona este in timpul sezonului secetos (din iunie pana in septembrie si apoi din decembrie pana in februarie), cand traseele sunt uscate si usor de parcurs.

Padurea Impenetrabila Bwindi

Locul preferat al gorilelor de munte este, cu siguranta, padurea ecuatoriala Bwindi ce se afla in vestul tarii, chiar la granita cu R.D. Congo, dar si cu Rwanda – de fapt, aici este singurul loc in care ai sanse foarte mari sa le vezi in timpul unei drumetii.

Desi are doar 331 km², aceasta zona a devenit rezervatie inca din 1932. Cum este de importanta mondiala, e protejata de UNESCO inca din anul 1994 datorita tipului rar de vegetatie (paduri afro-montane ce detin mai mult de 50% din speciile de arbori din Uganda si mai mult de 100 de specii de ferigi), dar si al faunei, aici regasindu-se ultimele exemplare de gorile de munte de pe glob, alaturi de 120 de specii de mamifere, dintre care 10 sunt primate si mai mult de 45 sunt mamifere mici.

Peisajele din Bwindi sunt spectaculoase
Peisajele din Bwindi sunt spectaculoase

Intr-o sesiune de trekking care dureaza pana la opt ore, vei merge, alaturi de rangeri, prin desisurile unei paduri – un covor verde ce pare impenetrabil – pe un relief senzational, accidentat si mlastinos, presarat cu surprize: un sacal, elefanti, o pisica aurie sau un warthog iti pot aparea oricand in cale. Printre vedete sunt si maimutele aurii, o specie endemica in regiunea Bwindi.

Insa, de departe, cea mai importanta intalnire va fi cea cu gorilele, cand rangerii iti vor da timp sa le observi indeaproape comportamentul, reactiile si blandetea din priviri. La nivel mondial, mai sunt doar aproximativ 1000 de gorile ce se adapostesc astazi in Parcul National Bwindi si pe Versantii Muntilor Virunga (Rwanda si Congo).

Gorile in Parcul National Bwindi
Gorile in Parcul National Bwindi

 

Codrina Nechita

Codrina recomanda: Nu uita ca, dincolo de incredibila intrevedere cu o gorila, trebuie sa faci cunostinta si cu un sat de Pigmei ca sa intelegi mai bine viata si cultura locala. iti recomand, chiar in Bwindi, satele pigmeilor Batwa, cunoscuti ca “pastratori ai padurii”, un renume dat de stilul lor de viata: traiesc dintotdeauna in deplina armonie cu natura inconjuratoare.

Localnici, Uganda
Localnici, Uganda

Parcul National Lacul Mburo

Un parc mic, dar cu o biodiversitate debordanta – asa s-ar descrie, pe scurt, ecosistemul creat in jurul Lacului Mburo.

Lacul Mburo
Lacul Mburo

Aici, ai ocazia sa vezi turme de bivoli, antilope, zebre, leoparzi, hipopotami, hiene, dar si peste 350 de specii de pasari – ceea ce il face o destinatie ideala atat pentru un safari clasic, cat si pentru birdwatching sau pentru o plimbare cu canoe pe lac – o oportunitate excelenta pentru a observa mult mai bine hipopotamii scufundati, crocodilii ce stau vesnic la panda si pasarile mari de apa.

Girafe in Parcul National Lacul Mburo
Girafe in Parcul National Lacul Mburo

 

Codrina Nechita

Codrina recomanda: Parcul este singurul loc din Uganda unde este posibil sa observi impala, mangusta rosie si sobolanul de stanca. Asa ca nu pleca in safari fara binoclu si o camera foto cu zoom bun.

 

Iti doresti sa vizitezi toate aceste parcuri? Hai alaturi de Codrina in aventura vietii tale!

Descopera Vacante Uganda cu Eturia


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up