Africa se transforma intr-o vacanta deosebita, atat pentru iubitorii de animale salbatice si de natura, cat si pentru cei ce cauta relaxarea suprema pe plajele albe si intinse. Tarile turistice au implementat deja masuri impotriva pandemiei COVID-19 si asteapta sa isi primeasca din nou turistii in conditii stricte de siguranta.
Joi, 4 iunie, am continuat seria #SafetyFirstMeetings by Eturia cu reprezentanti ai partenerilor nostri locali – ne-am intalnit live sa vorbim despre noutatile din Namibia si Africa de Sud: cand se vor deschide destinatiile, ce masuri de siguranta vor fi implementate, are vor fi regulile pe care staff-ul din industria turismului va fi obligat sa le respecte, dar si care vor fi masurile de igiena speciale. In timpul discutiei, ei au raspuns si intrebarilor venite din partea turistilor.
Christelle de Beer, Africa de Sud: „Trebuie sa restartam repede industria turismului, asa ca vom ingheta preturile pana in 2021!”
Din AFRICA DE SUD a participat Christelle de Beer, General Sales Manager pentru Europa la Springbok Atlas Tours Safaris. Cu peste 16 ani de experienta in industria turismului, Christelle a facut parte in ultimii ani din divizia proiectelor speciale de safari a companiei, dezvoltand cu succes aceasta piata nisata. De curand, a fost promovata in fruntea departamentului de vanzari dedicat Europei si este incantata de noul sau rol, chiar daca acesta vine intr-o perioada dificila: de a facilita promovarea Africii de Sud.
Christelle de Beer a tinut sa precizeze inca de la inceput ca, desi trecem prin timpuri nu tocmai usoare, in Africa de Sud lumea este pozitiva si plina de speranta, mai ales ca de la 1 iunie tara a trecut de la Nivelul 4 la Nivelul 3 de siguranta, deci masurile au intrat intr-o noua etapa de relaxare: activitatile in aer liber sunt posibile (pe plaja, golf, tenis, trasee in natura), iar cateva dintre atractiile turistice (ca gradinile botanice si parcurile nationale) s-au deschis.
Nivelul 2 (cand se vor relua doar zborurile domestice si cele de business) si Nivelul 1 (cand se vor relua si zborurile internationale, se vor redeschide restaurantele, muzeele si hotelurile) vor intra in vigoare in functie de evolutia numarului de cazuri active din Africa de Sud, deci se poate face doar o estimare: „cel mai sigur, granitele se vor redeschide turismului international abia in septembrie sau octombrie, ca sa asiguram acea protectie celor care vin sa ne viziteze. Nu vom deschide granitele pana cand Africa de Sud nu va avea sub control aceasta pandemie,” a afirmat Christelle.
Intre timp, guvernul lucreaza la procedurile de siguranta care se vor aplica in turism. Pana acum, s-a decis ca toate unitatile ce presteaza servicii in turism sa semneze un protocol si sa puna in aplicare masurile de igiena si distantare sociala: „este un angajament al tuturor operatorilor nostri ca toata lumea va fi in siguranta!” Tototata, pentru toate atractiile va fi incurajata achizitia biletelor online, grupurile formate pentru activitati vor avea un numar redus de persoane ca sa poata pastra distantarea sociala si se va scana temperatura in institutii culturale, magazine, restaurante si aeroporturi.
Transferurile se vor face in regim special, astfel incat sa se pastreze distanta intre turisti, iar masuri precum disponibilitatea dezinfectantilor, igienizarea sistematica si purtarea mastilor vor fi o norma.
Christelle a spus turisilor ca nu e deloc dificil sa pastreze distantarea sociala in Africa de Sud, mai ales ca tara este recunoscuta pentru activitatile in natura – ca vizitarea podgoriilor, safari sau plaja.
In ceea ce priveste masurile hotelurilor, deja s-a decis pentru renuntarea la bufet in favoarea servirii fiecarui turist in parte, se discuta ca timpul pentru micul dejun sa fie prelungit astfel incat sa se evite aglomeratia si orice fel de self service va fi supravegheat de staff. Angajatii, de asemenea, vor participa la traininguri pentru masuri de siguranta.
In ceea ce priveste tarifele, Christelle afirma ca: „in acest stadiu, cu totii suntem constienti ca trebuie sa restartam repede industria turismului, asa ca vom ingheta preturile pana in 2021, pentru ca fiecare dintre noi resimte criza in propriile buzunare. Astfel, vom incuraja turismul prin ofertele bune cu care vom veni in perioada urmatoare.”
Andre Barnard Jnr, Namibia: „Distantarea sociala nu e ceva nou pentru noi, vindem acest concept de ani de zile pentru reconectarea cu natura!”
Andre Barnard Jnr, CEO la Cullinan NAMIBIA, are peste 25 de ani de experienta in aviatie si marketing in industria turismului – unde este o prezenta familiara. A crescut in Namibia, care ramane tara sa preferata din toata lumea, iar acum lucreaza cu clienti din aceasta tara si din tot sudul Africii pentru a-i invata sa aiba afaceri infloritoare prin calitatea serviciilor pe care le ofera. Totodata, Andre Barnard JNR este si membru fondator al The Rhino Ride, un proiect unic pentru protectia si conservarea rinocerilor din intreaga lume.
De la Andre am aflat ca Namibia a avut si are in continuare atat de putine cazuri (doar 16 noi infectari in saptamana 25-31 mai), incat tara – in interior – nu s-a inchis vreo clipa, ci doar granitele – pentru a se proteja. Astfel, restaurantele, hotelurile, muzeele sunt in continuare deschise.
Desi situatia este foarte linistita comparand cu alte regiuni ale lumii, Andre a afirmat ca, in ceea ce priveste turismul international: „Chiar daca pare o strategie ciudata, vom deschide granitele odata cu Africa de Sud, dar credem ca este cel mai bine pentru preventie.”
„In Namiba, cele mai vizitate obiective turistice sunt Sossusvlei, Etosha, Fish River Canyon, Kalahari, Damaralan – adica natura. Suntem o tara mare cu o populatie putin numeroasa si avem un spatiu enorm in jurul nostru!” ne-a asigurat Andre, convingandu-ne ca masurile de preventie nu pun o problema autoritatilor sau jucatorilor din turism. Desi vor alege sa opereze grupuri mai mici la safari, chiar le vor incuraja pe cele private, masca va fi obligatorie, au schimbat masurile de igiena, vehiculele ce vor face transferurile vor fi mai mari pentru a se pastra un loc liber si va fi scanata temperatura, „distantarea sociala nu e ceva nou pentru noi, e un concept pe care il vindem de ani de zile: promovam linistea, distantarea, regasirea de sine in mijlocul unei naturi unice pe care o avem in jur. Iar la restaurant, va fi chiar mai bine: imaginati-va o cina in aer liber, sub stelele ce se vad atat de bine de pe platourile noastre de la 2000 de metri altitudine! […] Calatoriile vor fi mai intime, iar pentru noi nu va fi o problema!”
In ceea ce priveste masurile aplicate la sosirea pe aeroport, Andre ne asigura ca va exista o balanta. Guvernul nu a decis inca daca se va impune un certificat de sanatate, ci probabil va decide in viitoarea etapa de relaxare. Pana atunci, fiecare lodge va pregati o camera pentru a izola eventuale cazuri febrile pana ce ajunge personalul medical pentru a efecua un test de COVID-19.
Iar Andre spera ca turismul se va relua cel mai devreme in august, cel mai sigur in septembrie si incurajeaza turistii sa nu-si amane vacanta daca o au programata din septembrie incolo, mai ales ca urmeaza o perioada propice pentru calatorii – atat pentru clima, cat si pentru preturile care vor ramane mici pentru a stimula industria turismului.
Urmareste intalnirea noastra aici: