•  
  •  
  •  
  •  

Este greu sa gasesti cateva cuvinte care sa defineasca aceasta tara, caci o calatorie in Peru este o experienta completa: peisaje variate de la Coasta Pacifica pana la jungla amazoniana si Anzii mareti, traditii si culoare locala, istorie indelungata, temple uitate de timp, misticismul shamanilor, dar chiar si arome culinare.

Intr-o zi de august am pornit catre iarna peruana sau, mai corect spus, catre sezonul uscat si rece, perioada perfecta pentru a vizita Altiplano si cetatea incasa, fara a avea riscul ca Machu Picchu sa fie umbrit de nori negri.

Lima

In Lima mi-a placut in special arhitectura cu balcoanele coloniale, sa ratacesc pe strazile cartierului din Miraflores, sa admir nervosul Ocean Pacific pe faleza, sa ascult muzica traditionala peruana la o terasa cocheta, savurand preparatele lor traditionale pe baza de peste si fructe de mare.

Insulele Ballestas

Din Paracas am plecat intr-o mica incursiune in Arhipelagul Ballestas, supranumit si Micul Galapagos, ocazia ideala ca sa admir pelicani, cormorani, lei de mare si pinguini pitici. Si-a facut aparitia chiar si un mic banc de delfini ce inotau grabiti in apropierea barcii.

peru-ballestas
Ballestas

Pe drumul dintre Paracas si Nazca, ne-am abatut sa vizitam o crama din Ica unde ni s-a explicat procesul traditional de fabricare a vinului, apoi ne-am aventurat catre Oaza Huacachina, unde am descoperit un peisaj unic in mijlocul desertului: o oaza naturala marginita de palmieri, inconjurata de dune inalte de sute de metri. Am zis ne-am aventurat, caci a urmat o experienta cu adevarat plina de adrenalina: jeep safari pe dunele acestea abrupte. Pentru cei cu inima si picioarele puternice exista si sandboarding… eu m-am oprit doar la jeep safari.

Liniile de la Nazca

Experienta zborului de deasupra liniilor Nazca nu poate fi usor uitata… acest zbor se efectueaza cu avioane de mici dimensiuni, la o altitudine de 2500 – 3000 metri. Eu am zburat cu unul de opt locuri (sase turisti + un pilot + un copilot), fiind cel mai mic avion cu care am zburat. Pentru ca fiecare turist sa vada cat mai bine liniile, avionul face viraje puternice si de aceea e recomandat ca zborul sa se faca pe nemancate, caci raul de miscare si ameteala resimtite pot fi destul de puternice.

Arequipa

Arequipa va ramane unul dintre orasele mele preferate. Orasul alb, asa cum mai este cunoscut, beneficiaza de un cadru natural deosebit, fiind inconjurat de varfurile marete ale vulcanilor. Partea frumoasa si neasteptata a fost ca turul de oras l-am facut exact in duminica in care localnicii sarbatoreau inchiderea zilelor orasului, astfel incat am asistat si la o frumoasa parada de costume si dans traditional.

Mi-au ramas dragi stradutele pietruite, marginite de pereti albi cu ferestre ale caror pervaze erau impodobite cu ghivece cu flori, Piata de Armas populata de porumbei, frumoasa Manastire Santa Catalina cu zidurile sale in care caramiziul se imbina perfect cu albastrul, iar florile ingrijite faceau un contrast uimitor.

Canionul Colca

Peru Canionul Colca
Canionul Colca

Din Arequipa am pornit catre patria condorului: Canionul Colca, cel mai adanc canion din lume, cu peretii sai terasati, important centru agricol preincas. Nu ai cum sa nu ramai impresionat de sistemul de irigatii si de modul in care stramosii peruanilor stiau sa organizeze culturile. Seara in Canion a fost foarte relaxanta: o baie in izvoarele termale amenajate in aer liber, urmata de o cina traditionala cu spectacol folcloric. Dimineata a fost dedicata maretului condor, pentru ca apoi sa traversam intinsul Altiplano catre Puno, un drum presarat de lame, alpace, vicune si chiar pasari flamingo.

Lacul Titicaca & Insula Soarelui

Puno nu e un oras prea prietenos, dar e punct de plecare pentru croazierele pe Titicaca, lacul situat la cea mai mare altitudine din lume. De aceasta data, croaziera am facut-o pe partea boliviana a lacului, vizitand Insula Soarelui. De ce e importanta aceasta insula? Insula Soarelui este venerata si astazi, fiind considerata locul unde Inti, Zeul Soarelui, a trimis pe Manco Capac si Mama Ocllo, pentru a intemeia o noua civilizatie (Inca) si a aduce intelepciune populatiei aymara, care traia pe malurile lacului. Se spune ca acestia au iesit din Titikala, Piatra Sacra, intr-o explozie de lumini, au parcurs apoi Drumul Soarelui pana la Cusco, unde Manco Capac si-a infipt bastonul de aur si a infiintat imperiul incas.

Peru si Bolivia Titicaca
Lacul Titicaca – Insula Soarelui

Pe insula se regasesc peste 180 de ruine incase, printre care Complexul Cultural Inti Wata, considerat cea mai importanta atractie turistica a Boliviei. In cele 2 zile petrecute in Bolivia, am descoperit o tara surprinzatoare, saraca, dar in dezvoltare. Oamenii minunati dau culoare locului. La Paz, Capitala administrativa a Boliviei, Nuestra Senora de La Paz, este capitala situata la cea mai mare altitudine din lume si dispune din 2014 de o retea teleferica cu 6 linii care fac legatura intre centrul La Paz-ului si El Alto.

In imediata apropiere a orasului, gasim Valea Lunii (Valle de la Luna), o zona de o frumusete stranie, datorata ciudatelor formatiuni argiloase ce au luat nastere aici. Modelate de factorii climaterici, au aspect de stalagmite. Valle de la Luna este situata la circa 10 kiometri de La Paz si este asemanatoare cu Valle de Las Animas; continutul diferit de minerale din solul argilos creaza efecte de culoare in nuante de maro si de rosu pana la violet.

Am ajuns si la Tiahuanaco (Tiwanacu) – capitala civilizatiei precolumbiene cu acelasi nume, situată la aproximativ 70 de kilometri de La Paz. Constructiile monumentale de la Tiwanacu sunt unice prin zidaria din blocuri de piatra dreptunghiulare, cu imbinari in unghiuri drepte si un sistem de drenaj elaborat.
Am decolat apoi de pe aeroportul situat la cea mai mare altitudine, ce deserveste La Paz-ul, pentru a reveni in Peru, la Cusco.

Cusco

Peru Cusco Plaza de Armas
Cusco – Plaza de Armas

Inclus pe Lista de Patrimoniu UNESCO in 1983, Cusco, descoperit in 1533 de catre conchistadorii spanioli este transformat de acestia in oras colonial. Ei au construit biserici, cladiri administratative, locuinte, o universitate si o impunatoare catedrala ridicată pe vechile ruine incase. Este un oras cochet, prietenos, boem, pe stazile caruia vei intalni turisti din toate partile lumii.

Machu Picchu

Peru Machu Picchu
Machu Picchu

Calatoria in America de Sud s-a incheiat cu enigmatica cetate Machu Picchu si cu oraselul de la poalele cetatii: Aquas Calientes. S-au scris multe pagini despre cetatea incasa, dar cert este ca nu ai cum sa nu simti energia ce inconjuara acest loc mistic. Dupa vizitarea cetatii, recomand o seara petrecuta in Aguas Calientes, un orasel de munte, strabatut de un rau mic, ce este renumit pentru apele termale de aici.

Astfel se incheie prima mea calatorie in America de Sud, dupa 16 zile petrecute in Peru si Bolivia, 16 zile in care am descoperit o lume noua, dar totusi cu o istorie atât de veche.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up