•  
  •  
  •  
  •  

Prima impresie pe care o ai cand ajungi in Myanmar este una foarte placuta. Este o tara aparte, diferita de cele clasice din Indochina (Thailanda, Laos, Vietnam, Cambodgia), poate datorita vecinatatii cu trei tari ce au influente culturale si politice atat de diferite, precum Thailanda, India si China. Aerul este curat datorita lipsei de poluare, oamenii sunt prietenosi si calzi, iar serviciile sunt foarte bune.

Sorin Stoica in Myanmar

Primul contact cu Myanmar a fost Mandalay, un oras de importanta religioasa majora. Aici este Templul Mahamuni, al doilea ca importanta din tara, unde poti profita de o experienta cel putin interesanta:  poti avea foite de aur pe care sa le lipesti pe statuia lui Buddha.

O alta atractie importanta este Piata de Jad, Myanmar fiind unul dintre principalii producatori de Jad din lume. In Mandalay, mai gasesti un mall, dar este mai degraba ca un bazar, sunt cateva magazine si niste restaurante. De fapt, strada principala pe care se afla toate acestea se cheama sugestiv Lady Road.

Se poate opta pentru o plimbare cu barca pe Raul Irrawaddy, principalul rau din Myanmar. Se fac si croaziere de una, doua sau trei nopti, in special intre Mandalay si Bagan, dar exista si alte trasee. Vasul pe care am fost a fost unul dragut, am avut parte de ceva aperitive, cocktailuri, peisaje frumose, atmosfera relaxanta si apusul de soare.

Templul Mahamuni Mandalay

Mandalay este in sine un oras in care nu ai foarte multe de vizitat. Dar importanta lui rezida in atractiile din imprejurimi, mai exact in cele trei foste capitale: Sagaing, Amampura si Ava.

Pentru orice vizitator, un must see este Sagaing Hill, un loc sfant unde locuiesc aproximativ 3.000 de calugari in cele peste 100 de pagode. Mai mult decat atat, peisajul cu raul, vegetatia exotica si pagoda stralucitoare este unul fabulos. Una dintre atractiile principale este U Min Thone Sae Pagoda, un locas deosebit, dreptunghiular, in care se afla vreo 45 de statui ale lui Buddha aliniate.

U Min Thone Sae Pagoda Myanmar

Am urcat si la pagoda Swan Oo Pon Nya Shin. Atat aceasta, cat si panorama de 360 de grade sunt minunate. Este comparabil cu panorama de pe Mount Phousi in Luang Prabang.

Swan Oo Pon Nya Shin panorama Myanmar

Ajuns in Ava, dupa un pranz local intr-un restaurant-gradina cu mancare fresh si gustoasa, am pornit cu o sareta frumos colorata catre cea mai importanta atractie a zonei, Manastirea Bagaya, construita integral din lemn de tek. Drumul in sine și peisajul sunt spectaculoase; de fapt, cred ca tara, pe langa vestigii, se remarca prin peisajele deosebite, pline de culoare si originalitate. Sa treci cu sareta pe drumuri prafuite si sa ai de o parte si de alta pagode strajuite de palmieri mici, lacuri si case de lemn este ceva ce rar mai vezi in alte locuri din lume.

Manastirea Bagaya Myanmar

Am luat din nou sareta catre sat, apoi am plecat spre Amampura. Practic, aici, atractia este podul din lemn de tek U Bein. Cel mai lung pod din lume este, de fapt, un podet pietonal care are, daca am retinut bine, peste un kilometru lungime. Zona este plina de culoare, ca de altfel intregul Myanmar.

Podul U Bein Amampura Myanmar

Bagan este impresionant. Peisajul plin de vegetatie exotica prin care sunt presarate salbe multicolore de pagode de diferite dimensiuni si forme este absolut minunat si greu de descris in cuvinte. Mi s-a parut unul dintre cele mai frumoase locuri vazute de mine in Indochina si, cu siguranta, in top 10 locuri vazute din lume.

Una dintre experientele mele de top a fost plimbarea cu bicicleta din New Bagan pana in Old Bagan. Plimbarea de o ora printre casele localnicilor, traversand privelisti care surprind la fiecare colt, linistea si poezia acestor locuri au facut dintr-o simpla iesire, o experienta cu adevarat memorabila. Ajuns in Old Bagan, am urcat cele 100 si ceva de trepte (care au parut vreo 300) la Shwe San Daw Pagoda. Sus, am avut aceeasi senzatie ca in Tikal. In fata ochilor, mi s-a dezvaluit un peisaj incredibil: sute de pagode ce parca rasareau pana in zare prin vegetatia deasa, stralucind in razele soarelui. Este genul acela de peisaj unde iti vine sa faci mii de poze, dar, din pacate, niciuna nu se compara cu ceea ce doar ochiul poate suprinde.

Bagan panorama

Ulterior, am vizitat Templul Ananda, unul din cele mai importante din zona.

Seara, am facut o croaziera la apus pe Raul Irrawaddy. Peisajul este fabulos, linia tarmului este strajuita de pagode mangaiate de lumina apusului de soare, iar linistea si spiritualitatea locului iti confera o stare de bine si de impacare cu tine insuti.

Croaziera Raul Irrawaddy Bagan

Din Bagan poti pleca fie direct catre plaja in Ngapali, fie, asa cum am facut eu, catre Heho.

In Heho, ne-am urcat in autobuz si am plecat catre Green Hill Valley elephant camp. Drumul trece prin munti si peisajul este minunat. Camp-ul este o tabara de recuperare pentru elefantii care au fost utilizati la munca in padure. Este un proiect nobil privat, scopul lui fiind conservarea. Nu exista activitati distractive ca in taberele de elefanti din Thailanda, ci doar lucruri pe care le poti face cu cei de aici, cum ar hranirea elefantilor si imbaierea lor.

Tabara de elefanti Green Hill Valley

Am ajuns apoi la Lacul Inle, unde am petrecut o zi de neuitat. Imbarcati pe long tail boat, am strabatut lacul pentru a fi martori la un festival local, o parada a barcilor pline de culoare, care au precedat mutarea statuii de aur a lui Buddha dintr-un loc in altul. Sute de barci cu localnici erau acolo, inghesuite ca sardinele; un prilej bun pentru a observa diverse chipuri si obiceiuri.

Lacul Inle Festival

Dupa acest spectacol, am continuat plimbarea cu barca catre Alaung Sitthou. Cuvintele sunt de prisos pentru a descrie acest peisaj. Stupe si pagode vechi, unele pierdute in vegetatie intr-un peisaj demn de filmele cu Indiana Jones, cu cer albastru presarat de nori pufosi si canalele lacului, unele din ele aurii din cauza ploilor recente – toate iti compun un tablou greu de imaginat si descris in cuvinte.

Lacul Inle Alaung Sitthou Myanmar
Ziua a continuat cu una dintre cele mai frumoase experiente. O lectie de gatit la Inle Heritage. Am gatit cu adevarat trei feluri de mancare si ma pot mandri ca a iesit delicios. Este o experienta pe care o recomand calduros, mai ales celor pasionati de gust si culoare locala.

Lectie de gatit la Inle Heritage

Am parasit Lacul Inle pentru a ajunge in Ngapali. Un zbor scurt, un aeroport mic si aici o surpriza. Ngapali arata din aer ca o combinatie dintre Costa Rica si Mauritius, cu folfuri cu plaje largi care tasnesc parca din vegetatia luxurianta. Ajuns pe plaja, am ramas fara cuvinte. Cred ca aici sunt unele dintre cele mai frumoase plaje din Asia. De fapt, peisajul este mai degraba caraibian, cu palmieri si multa vegetatie. Hotelurile sunt destul de noi, au servicii impecabile si oameni atenti.

Plajele sunt mari, cu nisip fin, intrarea in apa este lina. In plus, din noiembrie pana in martie, marea este ca o piscina uriasa, cristalina si foarte potrivita pentru iubitorii de snorkeling. In afara hotelului, sunt mici tarabe si restaurante locale.

Plaja Ngapali Myanmar

Finalul calatoriei mele in aceasta destinatie minunata a fost Yangon, unde principala atractie este, fara indoiala, cel mai important templu religios al tarii, Shwedagon Pagoda. Este ceva de neimaginat si poate mult prea impozant pentru o tara destul de saraca. Opulenta aurului risipit peste tot, cele 18 tone de diamante si pietre pretioase care il impodobesc il fac, intr-adevar, unic. Este practic un mic orasel cu multe pagode si temple prin care oamenii se plimba la apus, aprind lumanari, se roaga si isi cauta linistea. Cand soarele apune, luminile se aprind de jur-imprejur si locul capata o stralucire de poveste ca intr-un taram fermecat, din aur si nestemate.

Pagoda Shwedagon Yangon

Inainte sa parasesti Yangon, trebuie sa faci o vizita in Scott’s Market, locul perfect pentru a cumpara tot ceea ce nu ai avut timp sa cumperi: suvenire din toate zonele tarii la preturi modice. In plus, vei gasi zeci de magazine cu pietre pretioase. Myanmar este unul dintre cei mai importanti producatori de rubine, safire si jad din lume.

Pe drum catre aeroport, incercam sa imi amintesc ce mi-a placut mai mult in aceasta tara. E foarte greu sa fac un top, totul mi s-a parut minunat. Cu siguranta, Myanmar a intrat intr-un top drag mie, alaturi de Guatemala, Nicaragua, Cuba si Chile.


Descopera vacantele Eturia in Myanmar

Vacante Myanmar – Eturia 


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up