•  
  •  
  •  
  •  

Ce experienta ar putea fi mai frumoasa si mai interesanta decat cea a unui safari in Africa? Cam asta ma intrebam dupa primul meu safari din toamna lui 2017, in Kenya si Tanzania. Ei bine, se pare ca raspunsul la aceasta intrebare nu s-a lasat asteptat foarte mult timp. Iar raspunsul este: un al doilea safari in Africa! De aceasta data, am fost doar in Kenya, dar in trei parcuri diferite, nu doar in Maasai Mara. Si foarte important… am calatorit in perioada marii migratii!
Bineinteles ca ambele experiente au fost deosebite in felul lor, dar daca ar trebui sa fac totusi un clasament, cred ca cea de-a doua experienta ar fi pe locul intai. Sunt mai multe elemente care, adunate, inclina balanta spre acest al doilea safari. Le voi preciza pe toate, dar mai intai sa va povestesc, pe scurt, traseul meu prin Kenya. Am ajuns intr-o dupa-amiaza de august in Nairobi, dar nu am ramas in capitala, ci am pornit direct spre parcurile naturale. Am ajuns pe innoptate in Aberdare, la Serena Mountain Lodge – situat la o altitudine de 2.195 de metri. Tot ce pot sa spun e ca nu am avut parte de o primire prea calduroasa. Si spun asta la propriu, nu la figurat. Erau maximum 10 grade Celsius afara, dar cei de la hotel au avut grija sa ne incalzeasca paturile cu niste perne umplute cu apa fierbinte, ceea ce a fost grozav. Aceasta noapte de cazare a fost doar o oprire necesara in drumul nostru spre primul parc natural: Samburu. Drumul din Nairobi pana in Samburu este prea lung pentru a putea fi strabatut in mai putin de jumatate de zi, iar noi am aterizat in Nairobi la ora 14:00 si am iesit din aeroport pe la ora 16:00. Dar pentru cei care sunt la primul safari, acest lodge este perfect pentru un prim contact cu animalele din Africa. Asta pentru ca, in imediata apropiere a lodgeului, este amenajat strategic un iaz (sau mai bine zis o balta) unde vin zilnic animalele sa se adape. Locul este luminat pana tarziu, asa ca poti sta linistit pe balcon sa bei un ceai fierbinte in timp ce admiri cerbi si caprioare, bivoli, facoceri si alte mamifere mai mici ce se aduna in jurul baltii. Dar, daca esti mai norocos ca mine, poti vedea acolo si elefanti… si chiar si vreun leopard.

A doua zi de dimineata, ne-am trezit devreme si am pornit spre Samburu, trecand linia imaginara a ecuatorului in localitatea Nanyuki. Am revenit asfel in emisfera nordica si, pana la pranz, am ajuns in Samburu, unde am stat doua zile (si doua nopti). Am continuat traseul nostru prin Parcul National Lake Nakuru, pe care l-am vizitat in jumatate de zi si unde am stat doar o seara. Si am incheiat cu doua zile (si doua nopti) in Maasai Mara, unde ne-am bucurat din plin de privelistile oferite de Marea Migratie. In ultima zi, am plecat foarte devreme din Maasai Mara spre Nairobi, pentru a avea timp inainte de zborul spre casa si de un pranz servit in tihna la restaurantul Carnivore. Pentru cei ce nu sunt vegetarieni, e important de stiut ca la Carnivore, pe langa delicioase preparate din carne de pui, vita, porc si oaie, puteti gusta si preparate (la fel de delicioase) din carne de strut si de crocodil.

Aceasta a fost, pe scurt, aventura mea din Kenya. Dar ce anume a facut-o putin mai interesanta fata de prima experienta in Kenya & Tanzania, in parcurile naturale Maasai Mara, Serengeti, Ngorongoro si Lake Manyara? Ei bine, in primul rand, diversitatea mai mare a animalelor. In parcurile naturale Samburu si Lake Nakuru, puteti intalni cateva animale pe care nu le veti intalni in parcurile din Tanzania si nici macar in Maasai Mara. Este vorba de antilopele Oryx, Gerenuk si Kudu si de girafele reticulate pe care le puteti intalni in Samburu si de girafele Rothschild si rinocerii albi pe care ii puteti intalni (alaturi de o foarte variata gama de specii de pasari) in Parcul Natural Lake Nakuru. Rinocerii negri pot fi intalniti, teoretic, atat in parcurile din Tanzania (Ngorongoro si Serengeti), cat si in Maasai Mara, dar fiind o specie pe cale de disparitie, sansele sa intalniti propriu-zis unul si sa-l mai vedeti si de aproape sunt mici spre foarte mici. Eu am avut norocul sa vad un rinocer negru de aproape in Maasai Mara, in primul meu safari. Daca nu vreti sa va bazati strict pe noroc si va doriti sa cresteti exponential sansele de a vedea The Big Five intr-o singura expeditie de safari, atunci Parcul Natural Lake Nakuru trebuie inclus neaparat in itinerarul dumneavoastra. Noi am vazut 11 rinoceri albi in acest parc: doua cupluri, o mama cu puiul si un impresionant grup de cinci masculi. Din pacate, nu ne-am putut apropia la mai putin de aproximativ 100 de metri de grupul de masculi, dar pe toti ceilalti i-am putut admira si studia de la doar cativa metri distanta. Pentru a-mi termina insa ideea cu Big Five, trebuie sa stiti ca intalnirea unui leopard este cu totul o alta poveste. Chiar daca exista exemplare in cam toate parcurile naturale din Kenya si Tanzania, nu va poate garanta nimeni ca-l veti intalni (indiferent cate parcuri vizitati si indiferent cate zile de safari aveti planificate). Iar de veti reusi sa il vedeti de aproape, va puteti considera persoane cu adevarat norocoase. Eu m-am considerat mereu norocos, iar experientele din safari mi-au reconfirmat acest lucru. Am reusit sa vad un leopard de aproape atat prima data (in Serengeti), cat si a doua oara (in Samburu), doar ca a doua oara am vazut inca un leopard (in Maasai Mara) nu foarte departe de noi, dar ascuns destul de bine intr-o rapa, printre busteni uscati si crengi.

In Parcul National Samburu, am trait a alta experienta unica: ne-am plimbat agale alaturi de o turma de aproximativ 45-50 de elefanti de toate varstele si dimensiunile; am vazut pui de elefanti luptandu-se in joaca si am vazut masculi impunatori luptandu-se pentru suprematie. Si tot in Samburu am vazut, de la cativa metri distanta, un grup de cinci gheparzi hranindu-se dintr-o gazela gerenuk. Aceasta a fost o experienta similara cu cea de la primul safari, cand am dat peste un grup de cinci leoaice cu 15 pui ce se hraneau dintr-un bivol. Destul de multe leoaice cu pui am vazut si de aceasta data, dar puii erau deja „adolescenti”. Iar regele junglei, tatal-leu, s-a lasat cautat mult timp si, daca nu ne-am fi uitat cu mare atentie, nici macar nu am fi observat ca el ne supraveghea calm… dintr-un copac!

Desigur ca un alt aspect foarte important al acestui safari a fost Marea Migratie, pe care am observat-o in Maasai Mara. In mod normal, cand esti la al doilea safari, nu mai poti fi impresionat foarte usor de zebre si de antilope gnu, dar, cand esti inconjurat de mii de exemplare din aceste specii, sentimentul este cu totul altul. Este o imagine pe care nu ai cum sa o uiti vreodata!

Am stat, la un moment dat, pe marginea raului Mara si am asteptat sa vedem daca vreo zebra sau antilopa isi face curaj sa treaca apa. Este suficient sa intre una in apa si intreaga turma o va urma. Am facut chiar poze crocodililor ce se uitau ranjind la turme si la noi. La vreo suta de metri mai incolo, era un grup de hipopotami ce leneveau la soare. Dar cum niciunul dintre noi nu statea prea bine la capitolul rabdare, iar ghidul nostru ne-a informat ca uneori pot sa treaca si cateva zile pana sa isi faca vreo zebra sau antilopa curaj sa treaca raul… am plecat linistiti si ne-am continuat plimbarea prin parc pana la apus.

Si pentru ca tot vorbeam de apus, nu as putea incheia povestea fara a va invita sa traiti bucuria unui apus de soare in savana! Desi veti gasi si veti putea admira cateva cadre cu apusuri superbe in pozele selectate de mine, nimic nu se compara cu sentimentul trait in acele cateva secunde de dinainte de a scoate aparatul pentru a „ingheta momentul”!
Paul Crudu


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up