•  
  •  
  •  
  •  

Am pornit cu emotii si nerabdare intr-o calatorie pe care mi-o doream de mult: Singapore, Indonezia si Malaezia. Insa recunosc ca locul in care imi doream cel mai mult sa ajung era Ubud. Dar haideti sa va povestesc pas cu pas incursiunea mea in Asia, prima de altfel.
Am ajuns in Singapore seara tarziu si m-a uimit acest oras dezvoltat pe verticala. Mi-a placut cat de bine organizat este, cat de aerisit si curat, dar mai ales cat de safe este sa te plimbi noaptea pe strada, sa descoperi restaurantele lor locale, magazinele cu suveniruri, Chinatown cu aglomeratia si agitatia specifica si mai ales mancarea cu influente asiatice. Aici am baut din nucile de cocos proaspete si am mancat cea mai buna rata cu sos de miere. O nebunie!

Am vizitat Gardens by the Bay, Gradina Botanica cu expozitia de orhidee, am urcat la barul faimosului hotel Marina Bay Sands de unde privelistea iti taie rasuflarea, ne-am plimbat prin Clarke Quay unde am degustat berea si bucataria locala.

Ne-am plimbat pe raul Singapore si am invatat cate ceva despre istoria orasului, am trecut pe langa zgarie norii impozanti si pe langa cladirile coloniale. Am admirat Merlionul, simbolul national al tarii, si am baut fresh-uri de mango si papaya.

Am vizitat insula Sentosa unde ne-am relaxat pe plajele frumoase. Aici in Sentosa va recomand sa vizitati Universal Studios, sa participati la show-urile de sunet si lumini care au loc seara si sa savurati o inghetata racoroasa – veti avea nevoie; in Singapore exista 3 anotimpuri: cald, foarte cald si extrem de cald, cum ne spunea ghidul nostru.

Am lasat Singapore in urma pentru a ne indrepta catre Indonezia, insula Java. Am descoperit aici o alta lume, una mai calda, cu oameni mai veseli si prietenosi, cu copii curiosi care alearga dupa tine, cu aglomeratia specifica Asiei si aceeasi bucatarie plina de arome orientale.

In Java am vizitat doua dintre cele mai mari temple din Asia: Prambanan si Borobudur.

Prambanan este o incantare, ti se dezvaluie treptat si trebuie sa il descoperi cu pasi marunti si in liniste pentru ca te va uimi prin grandoarea lui. Am ajuns acolo la apusul soarelui, ceea ce a facut experienta si mai interesanta. Templul este dedicat celor mai importanti zei din Hinduism: Brahma (creatorul), Vishnu (protectorul) si Shiva (distrugatorul). De aici, daca aveti noroc si este senin, veti avea o priveliste spectaculoasa catre vulcanul Merapi, unul dintre cei mai activi vulcani din Indonezia. Merapi este foarte important pentru populatia locala si in jurul lui au fost create multe mituri si legend; se crede ca in interiorul vulcanului locuieste un spirit si, pentru a-l potoli, localnicii aduc ofrande, de obicei in zilele de sarbatoare. La Prambanan se organizeaza un spectacol de muzica si dans pe care vi-l recomand cu caldura, mai ales ca locatia show-ului este una deosebita, in spatele scenei inaltandu-se maret templul.

Am continuat a doua zi cu vizita la Borobudur, cel mai mare templu budist din Asia. Este considerat a fi salasul lui Buddha Sakyamuni pe cand se afla in pantecele mamei sale si gazduieste nu mai putin de 504 statui ale lui Buddha. Vazut de sus, templul se aseamana cu o mandala, simbol hindus al universului, iar in mijloc se afla o stupa uriasa. Aici ne-am plimbat foarte mult, templul este foarte mare si complex si va recomand sa petreceti aici minim 2 ore pentru a avea timp sa strabateti toate aleile, sa urcati toate treptele dar mai ales sa acordati 2-3 minute si localnicilor care vor dori sa va fotografieze. Sunt foarte prietenosi!

Pe langa templele cu care se mandreste, insula Java ne-a oferit si putin din viata autentica a oamenilor sai. Am vizitat un sat din apropierea orasului Yogyakarta unde am invatat despre muzica gamelan si despre viata localnicilor, despre productia de chipsuri din manioc, si cand spun productie, ma refer la un domn in varsta care cultiva, proceseaza, usuca si apoi vinde chipsurile care sunt foarte bune, de altfel.

Ne-am continuat drumul catre Bali. Mult ravnitul si mult visatul Bali pe care mi-a fost foarte greu sa il parasesc cand a venit momentul sa plecam.

Am aterizat seara tarziu si ghidul nostru ne-a asteptat cu ghirlande de frangipani si un zambet larg pe buze. Ne-a intampinat cu foarte mare caldura si ne-a incantat cu mici fraze in limba romana incat drumul pana in Ubud de aproximativ o ora a trecut extreme de repede. Ne-a povestit despre Bali, despre temple si oameni, despre cultura si traditii.

Dar eu imi doream sa ajung cat mai repede in Ubud, sa descopar stradutele inguste, sa ma pierd printre terasele de orez, sa beau o cafea la renumita cafenea Café Wayan, sa mananc o inghetata de cocos, sa degust si cafeaua kopi luwak, sa explorez templele din zona. Toate acestea le-am experimentat cu sufletul la gura, ca un copil care descopera lumea pentru prima data.

Ubud este boem. Pe langa localnici veti vedea si foarte multi expati care s-au stabilit aici, veti intalni foarte multe galerii de arta, cafenele, baruri si restaurant, magazine cu suveniruri si tesaturi, rochii de toate culorile si formele, esarfe, bijuterii, incaltaminte… cam tot ce iti pofteste inima. M-a uimit calitatea produselor, calitate pe care nu am mai intalnit-o nicaieri in Bali. Asa ca va recomand ca shopping-ul sa il faceti aici.

Din Ubud se ajunge foarte usor la templele din zona: Tahah Lot, Ulun Danu, Besakih sunt cele mai mari si cele mai populare si va recomand sa le vizitati, fiecare are ceva aparte care cu siguranta va va incanta. In Bali exista aproximativ 12.000 de temple asa ca aveti de unde alege.

Dar din Ubud am ramas cu sentimentul ca viata se misca mai incet aici, ca oamenii savureaza mai mult fiecare clipa, ca nu trec atat de repede prin zile si luni si ca buna dispozitie, zambetul, credinta, bunatatea sunt pilonii pe care isi cladesc viata de zi cu zi.

Am lasat in urma Ubud-ul si ne-am indreptat catre zona de sud, la plaja, in Kuta. Plajele in Bali nu sunt asa cum te-ai astepta de la o destinatie exotica. Sunt lungi, foarte late in anumite zone, dar nisipul este mai inchis la culoare si marea nu este acel turquoise pe care il vezi in poze. Totusi plajele au farmecul lor si te poti relaxa pe un sezlong, savurand nucile de cosos proaspete.

Kuta este o zona animata si aglomerata in acelasi timp. In week-end foarte multe terase isi scot masutele si scaunele pe plaja si organizeaza spectacole cu muzica live.

Bali are foarte multe activitati de oferit. Noi am ales ca intr-una din zile sa mergem la Uluwatu si sa ramanem si pentru apusul de soare despre care auzisem ca este spectaculos. Dupa ce am vizitat templul care ne-a oferit privelisti catre Oceanul Indian, ne-am indreptat catre Jimbaran unde am luat masa la un restaurant cu specific pescaresc de pe malul marii. Apusul de soare este exact asa cum am auzit: culorile de galben, portocaliu, rosu se amesteca, soarele devine sangeriu si pur si simplu ti se taie rasuflarea. Este magnific si emotionant. O experienta care trebuie traita odata ce ajungi in Bali.

In una din zile am mers in Nusa Lembongan, o insula micuta situata la vest de Bali. Este renumita pentru diving si snorkeling si pentru plajele frumoase cu nisipul fin si marea albastra. Am ajuns acolo de dimineata, dar ne-au intampinat norii care s-au tinut dupa noi toata ziua. Insula este destul de mica dar ai nevoie de cel putin doua zile pentru a o explora in voie. Puteti inchiria golf cart-uri sau biciclete sau puteti negocia cu soferii care asteapta in port pentru a duce turistii pe celelalte plaje. Nu ratati nici padurea de mangrove sau Devil’s Tear.

Am parasit insula Bali cu tristete dar cu promisiunea ca voi mai reveni. Ne asteptau alte aventuri in Kuala Lumpur asa ca ne-am facut bagajele si am plecat catre metropola malaeziana. Desi nu am avut mult timp la dispozitie, am incercat sa savuram cat mai mult din ceea ce ne-a oferit orasul: moschei, catredrale, arhitectura, pesterile Batu, mall-uri, mancare buna si, bineinteles, turnurile gemene Petronas pe care le-am vazut si noaptea din KL Tower.

La KL Tower recunosc ca am urcat toti mai mult pentru Sky Box, o cutie cu podea de sticla suspendata deasupra orasului care ne-a pus la incercare curajul si ne-a facut sa ne invingem cele mai ascunse temeri. Dar a fost o experienta extraordinara! Privelistea asupra orasului luminat este magnifica si poti vedea Turnurile Petronas in toata splendoarea lor.

Asadar treceti pe lista si Asia, va va incanta si veti dori sa reveniti, promit!


Cristina Paduraru


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up