•  
  •  
  •  
  •  

Am vizitat Tibet in luna august, in combinatie cu Nepal, iar in acest articol va fac cateva recomandari din experienta traita la fata locului.

Clima: recomand vizitarea Tibetului in luna august, vremea a fost foarte buna, cu temperaturi intre 17 si 25 de grade Celsius.

Zbor: in bagajul de cala nu ai voie sa ai baterii, brichete sau chibrituri, e chiar foarte strict in Tibet.

Avion in Lhasa
Lhasa, Tibet

Intrarea in tara: in Lhasa, la sosire, ni s-au luat amprentele la un scanner modern al politiei de frontiera, cu instructiuni in engleza, simplu si intuitiv. Cei care aveau in pasaport caractere romanesti (diacritice) au fost invitati intr-o camera pentru verificari suplimentare, dar a durat doar cateva minute.

Lhasa
Lhasa, Tibet

Informatii medicale: in Tibet, au aparut usoare dureri de cap, probleme cu somnul (recomand picaturi nazale – din cauza aerului foarte uscat, se infunda nasul si nu puteam dormi)

Vestimentatie: recomand incaltari comode si haine lejere, in unele zone e destul de cald. In Tibet, accesul in unele manastiri/temple se permite doar in pantaloni lungi! Recomand totusi sa aveti pelerine de ploaie, iar cei mai frigurosi sa aiba palarii/geci (mai ales pentru calatoriile cu microbuze climatizate).

Pasul Karuola in Tibet
Pasul Karuola

Financiar: am schimbat USD la hotel, dar nu au case de schimb ca la alte hoteluri din China; la nevoie, schimba si ghidul sau chiar soferul. Recomand sa aveti bancnote USD cat se poate de noi si recente, nu mai vechi de anul 2009. Au vazut o bancnota USD noua si se minunau, povestea ghidul ca soferul are o bancnota noua de 50 USD si o tine pe altarul de acasa ca sa atraga banii in casa! 🙂

Trafic auto: foarte aglomerat, fara a se respecta vreo regula. In capitala, drumurile sunt excelente, dar pe unele rute externe sunt si drumuri in constructie. Drumul modernizat a ajuns la circa 8-10 kilometri de tabara de baza a Everestului dinspre Tibet.

Drum spre Shigatse
Din Lhasa spre Shigatse

Reguli de conduita: in zonele publice aglomerate, nu se discuta subiecte politice, nimic despre al 14-lea Dalai Lama sau guvernul in exil, sunt subiecte foarte sensibile si ghizii locali pot suferi represalii ulterioare, inclusiv sa-si piarda licenta sau sa fie inchisi. Nu discutati despre aceste lucruri nici macar in autocar!

Palatul Potala
Palatul Potala

Gastronomie: veti gasi influente atat din India, cat si China. Recomand sa gustati carnea de iac, se aseamana cu vita, e foarte gustoasa. Unele persoane din grupul meu au servit inclusiv limba de iac si a fost foarte buna. La restaurantele hotelurilor si nu numai, la finalul notei de plata se mai adauga 10%.

Peisaj
Din Lhasa spre Shiagtse

Shopping: am cumparat mai mult din magazine autorizate, uneori si de la vanzatori ambulanti, recomand negocierea pana la maximum 30% din pretul cerut.

Tibet este o destinatie sigura, accesibila, fascinanta, pe care o recomand tuturor.


Descopera vacantele Eturia in China

⇒ Vacante China – Eturia


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up