24
Canada, ale carei peisaje salbatice sunt cunoscute la nivel mondial, are o cultura ecologica bine insusita de fiecare locuitor inca de la varste fragede, ajungand chiar pana la identificarea lor ca natiune in stransa legatura cu natura si protejarea ei. Aici exista un numar de 44 de rezervatii si Parcuri Nationale in care natura primeaza prin grandoare, unicitate si spectacol. Noi le-am selectat pe cele mai frumoase dintre ele, pe care nu trebuie sa le ratezi intr-o vacanta in partea canadiana a continentului american.
1. Cascada Niagara
Niagara, cuvant care insemna „apa care tuna”, este numele pe care l-au dat amerindienii spectaculoasei granite dintre SUA si Canada. Horseshoe Fall, partea canadiana a cascadei, este de doua ori mai lunga decat partea ce apartine SUA si are forma, asa cum ii spune si numele, de potcoava.
Stiati ca…? De-a lungul timpului, aceasta spectaculoasa cascada a inspirat diverse activitati extreme, precum: traversarea cascadei intr-un butoi in 1901 de catre Annie Edison Taylor (nu toti cei care au incercat sa imite experienta in anii ce au urmat au supravietuit) sau traversarea Niagarei pe franghie in 1859 de catre Charles Blondin (experienta a fost repetata cativa ani mai tarziu atat de el, cat si de alti acrobati cu cate un „pasager” in spate).
2. Parcul National Banff
Cel mai vechi parc national al Canadei (infiintat in 1885) in care primii turisti au fost atrasi aici de izvoarele minerale cu ape fierbinti, Parcul National Banff face parte din vasta arie protejata a Muntilor Stancosi Canadieni alaturi de Parcul National Jasper, Yoho si Kootenay. Un teritoriu al contrastelor in care fortele glaciare au modelat relieful muntos, peisajul Parcului National Banff este dominat de uluitoarea frumusete a lacurilor alimentate de ghetarii din Columbia Icefields.
Lacul Louise este un exemplu uimitor de lac alimentat glaciar in care aluviunile ce plutesc refracta lumina si dau apei cunoscuta stralucire si culoare de smarald.
Lacul Moraine situat in Valea celor zece varfuri, inconjurat de crestele ascutite vesnic acoperite de zapada, este de o ireala culoare albastra.
Stiati ca…? Situat in interiorul ariei protejate, micul oras Banff are ca principala ramura economica turismul, aici putandu-se stabili pe termen lung doar cei care lucreaza pentru un angajator local. In 2017, pe o pajiste izolata din interiorul zonei protejate au fost relocati cu success un numar de 16 bizoni, dupa 130 de ani de la disparitia lor din salbaticie.
Citeste si…
› British Columbia – atat de multe de descoperit intr-o singura provincie
3. Parcul National Gros Morne
Situat in Insula Newfoundland, Parcul National Gros Morne cuprinde masive muntoase ce continua lantul Apalasilor. Se evidentiaza Western Brook Pond, un fiord lung si ingust cu apa dulce in care se varsa impresionanta cascada Pissing Mare. Pasionatii de geografie pot observa aici efectele miscarii placilor tectonice; apar la suprafata substratul atlantic si rocile din mantaua terestra. Aici creste emblema florala a insulei, planta insectivora ulciorul – doamnei.
Stiati ca…? In insula Newfoundland, locuita de pescari in trecut, isi are originea rasa de caini care ii poarta numele. Pescarii canadieni foloseau acesti caini la intinderea navoadelor si la trasul carutelor cu peste sau alte provizii, dar sunt numeroase si cazurile in care au salvat oameni din navele naufragiate.
4. Parcul National Jasper
Cel mai mare Parc National din Muntii Stancosi Canadieni, Jasper, este uimitor prin dramatismul peisajului montan si glaciar: creste ascutite, vai glaciare, lacuri, cascade si campuri de gheata. Infrastructura parcului pune in valoare izvoarele termale mineralizate și punctele de observare a faunei salbatice. În plus, dispune de o vasta si bine evidentiata retea de trasee pentru drumetii, imbogatita cu Red Chairs: scaune bine pozitionate in puncte cheie ale parcului special dedicate turistilor pentru observarea peisajului. Exemplul acestor Red Chairs a fost preluat din Parcul National Gros Morne, unde, datorita succesul de care s-au bucurat, s-a ajuns la organizarea de competitii pentru gasirea acestora.
Stiati ca…? Zona protejata a Muntilor Stancosi Canadieni este sursa unor legende amerindiene, unele inca de actualitate, precum cea a lui Sasquatch, ai carei adepti cred ca este inca in viata in zona sau legenda lui Merman din lacul Minnewanka.
5. Delta Mackenzie
La nord de Cercul Polar, Delta Mackenzie este o retea complexa de cursuri de apa, lacuri si mici insule impadurite. Daca timp de sase luni pe ani zona este acoperita de intuneric si de gheata, izoland comunitatile umane carora le raman ca unice mijloace de transport saniile trase de caini si snowmobilele, primavara (incepand cu luna mai) se schimba total peisajul, facandu-si aparitia vegetatia si stolurile de pasari. Aspectul sau plat este punctat de mici structuri periglaciare conice cu interiorul de gheata, numite de inuiti pingo. Aici se afla cea mai mare concentrare de pingo de pe Glob.
Stiati ca…? In contrast cu regimul transporturilor din intreaga regiune se afla drumul de gheata Tuktoyatuk; este deschis traficului doar iarna, atunci cand apa din delta raului ingheata. Pe timpul verii, acest pod de gheata se topeste si in Tuktoyatuk nu se poate ajunge decat cu barca sau cu avionul.
Pentru pasionati (si nu numai): Rezervatia Nationala Nahanni
O alta regiune care starneste interesul si, mai mult decat atat, curiozitatea pasionatilor de geografie, sporturi extreme si istorie este Parcul National Nahanni. Raul Nahanni si valea sa au izolarea asigurata de UNESCO, singurele cai de acces fiind pe apa sau cu aeronave usoare. Peisajul este dominat de canioane adanci, cascade vertiginoase (Cascada Virginia se remarca printre acestea), si are o retea unica de pesteri in subteran. Este o destinatie cautata de aventurieri pentru caiac-canoe si rafting.
O curiozitate aici este diferenta de temperatura intre vai si creste sau platouri, ceea ce duce la uimitorul contrast de peisaj – vaile pline de vegetatie si crestele inzapezite in permanenta. Numeroasele izvoare termale au creat in vai un microclimat unic, unde, in plin climat subpolar, nu ninge niciodata.
Stiati ca…? Parcul National Nahanni este un loc plin de legende legate de cautatorii de aur, legende ce au dat multe din toponimele locale care ilustreaza intunecata istorie a acestei vai, precum: Deadmen Valley, Headless Range sau Valley of No Return. Minele parasite, cascadele si zapezile arctice contribuie la aura de mister care invaluie acest loc. Numeroasele pierderi de vieti omenesti si presupusele cantitati mari de aur au dus la nasterea de mituri despre spirite malefice care ar pazi presupusele comori.
Canada a reusit sa impresioneze si sa surprinda fiecare explorator care s-a aventurat in muntii sai. Scriitoarea si exploratoarea irlandeza Anna Brownell Jameson, care a cercetat Ontario in 1837, a remarcat „linia interminabila de copaci din fata ta; salbaticia fara margini din jurul tau; adancimile misterioase dintre feluritele frunzisuri unde omul nu a pus piciorul… solitudinea in care ne adancim mila dupa mila, nicio fiinta umana, nicio asezare umana cat vezi cu ochii”.
Descopera vacantele Eturia in Canada:
⇒ Vacante Canada
24