Din orice unghi o privesti, Madeira este destinatia ideala: climat perfect, o flora exotica incantatoare, plaje ce invita la relaxare, peisaje de neuitat, dar si o mare varietate de mancaruri regionale apetisante.
O mancare buna condimenteaza orice vacanta, iar Madeira e gata sa-ti ofere o adevarata expeditie culinara catre preparate locale din peste sau carne cu care poate nu te-ai mai intalnit pana acum – sau, cel putin, nu in combinatiile create de localnici. Toate, asezonate cu faimoasele vinuri de Madeira. Ce sa comanzi? Iti spunem noi, ceva nou in fiecare zi a vacantei tale!
Ziua 1:
Espada Preta
Sau – in traducere – Sabia Neagra este o specie regionala de peste care se gaseste in apropierea arhipelagului Madeira. Supranumit si Pestele-Monstru din cauza infatisarii periculoase, Black Scabbard Fish poate fi gasit pe aproape orice meniu. Si poate ca e mai bine sa-l gusti inainte sa-l vezi pe vreo taraba din piata locala!
Pestele, desi traieste la mare adancime, este mai usor de pescuit aici datorita reliefului – cum Madeira este varful unui vulcan, apele se adancesc foarte repede pe masura ce te departezi de tarm.
Cele mai apreciate dish-uri din acest peste sunt cele in care este servit (si gatit) cu banane sau fructul pasiunii.
Ziua 2:
Bolo do Caco cu unt de usturoi
Bolo do Caco este o paine rotunda si plata (are o forma de tort) originara din Madeira. Desi aceasta paine e atat de veche precum Vechiul Testament, in Madeira s-a intamplat ceva altfel: localnicii nu aveau suficienta faina incat sa produca suficienta paine pentru familii. Asa ca, pentru a reduce cantitatea de faina folosita, au adaugat un ingredient ieftin: cartoful dulce. La restaurantele din Madeira, o vei intalni servita pe post de aperitiv alaturi de unt de usturoi, ceea ce-i da o aroma pur si simplu cuceritoare!
Ziua 3:
Dulciuri cu miere din trestie de zahar
Vei observa adesea un miros dulce pe strazile din Madeira, care aduce a miere. Si nu este miere de albine, ci un sirop dulce, obtinut din trestie de zahar, ce are o traditie de aproximativ 2500 de ani! „Licoarea zeilor” se obtine relativ usor: trestia de zahar e zdrobita pentru a extrage seva, apoi aceasta e fiarta in mai multe randuri, pana se obtine un suc maroniu de intensitatea dorita a gustului.
Mierea o poti gusta in starea ei pura (pentru o experienta deosebita, viziteaza o fabrica de familie!) sau in Bolo de Mel (prajitura de miere) sau Sonhos, un fel de gogosi mici stropite din plin cu miere din trestie de zahar – ele constituie și o traditie a „sezonului de carnaval” ce are loc la finalul lunii februarie.
Ziua 4:
Porc in sos de vin si usturoi
Daca iti place mancarea picanta, va fi felul tau favorit. Chiar daca este un preparat care e gatit in casele localnicilor in special de Craciun, il vei gasi oricand in unele restaurante. Bucati mici de carne sunt marinate intr-un amestec de vin, otet, usturoi, ulei de masline si ierburi timp de cel putin trei zile. Apoi sunt preparate in tigaie. Modul traditional de servire a carnii este cu paine care e prajita in aceeasi tigaie, in uleiul ramas.
Ziua 5:
Fructe locale
Climatul subtropical si solurile fertile sunt o binecuvantare asupra arhipelagului, de aceea te poti delecta nu doar cu tot felul de arome proaspete si dulci, ci si vizual, prin zecile de culori din pietele locale. Le poti gusta asa sau te poti bucura de ele in diverse dish-uri: bucatarii locali obisnuiesc sa le asorteze cu carnea.
Afla gustul celor mai interesante fructe, greu de gasit in Romania – sau, poate, inca nici n-ai auzit de ele: mini-bananele de Madeira, anona, guava, Monstera Deliciosa (in traducere „fructul delicios”), fructul pasiunii – care are mai multe varietati, pere Ponta do Pargo, smochine de cactus si, daca ajungi aici in septembrie, nu uita de faimosii struguri din care se face Vinul de Madeira.
Totodata, gusta si fresh-urile proaspete, gemurile si inghetatele din mousse de fructe.
Ziua 6:
Espetada Madeirense
Este unul dintre cele mai renumite feluri de pe insula de a servi carnea de vaca. Reteta e foarte simpla: muschiul de vita e taiat cubulete; acestea se dau prin dafin maruntit, usturoi proaspat zdrobit si sare. Apoi se insira pe bete de frigarui. Facute la gratar, de obicei se servesc cu porumb prajit si cu painea traditionala.
Ziua 7:
Macrou in sos de vin si otet
In Madeira, te poti bucura oricand si oriunde de peste proaspat. O alta reteta traditionala pe care o vei adora este cea de macrou prepatat intr-un sos local, numit Molho de vilão. Sosul este vedeta: se prepara din vin alb si otet, la care se adauga usturoi tăiat felii, oregano, ceapa tocata marunt, cateva fire de patrunjel si cimbru. Apoi, macroul trebuie sa stea 20 de minute la marinat, dupa care se prajeste.
In fiecare zi:
Vinul de Madeira
Vinul de Madeira dateaza din perioada explorarilor. Este tare, licoros si e asezonat cu deserturi, dar nu numai – in functie de gradul lui de indulcire. Vinul de Madeira este astazi premiat si recunoscut in lumea intreaga! In perioada recoltei, toate satele si orasele Madeirei aduc un omagiu vinului local prin degustari si preparate gastronomice organizate in pietele locale.
Bonus:
Vrei sa traiesti o experienta luxury? In Madeira, poti lua cina la Il Gallo d’Oro, un restaurant cu 2 stele Michelin, cu o minunata priveliste deasupra oceanului! Recomandam sa iti faci rezervare din timp!
Indiferent daca alegi sa calatoresti singur, in doi sau cu familia si cei mici, Eturia ti-a pregatit o serie de pachete de vacanta ce includ zbor charter, cazare la resorturi atent selectionate, servicii premium, asigurarea medicala si storno, plus serviciu de urgenta 24/7.
Descopera vacantele Eturia in Madeira: