•  
  •  
  •  
  •  

Traditia spune: „atunci cand Madeira e la un zbor distanta, trebuie sa profiti de ea!”. Adica deja alegem datele, ne facem bagajele, ne gandim la mare si ne punem pe lista tot ceea ce e mai interesant de facut pe magica insula a Portugaliei.

Bine, mai sus ne referim la traditia Eturia, care e foarte benefica unui stil de viata plin de fericire! 🙂 Te asteptam in Maderia si iti spunem ce activitati ne-au cucerit!

Urca la Pico Ruivo

Cu 1861 de metri altitudine, Pico Ruvio este cel mai inalt varf al Arhipelagului Madeira, deci deja iti poti imagina privelistile seducatoare ce varsa miile de nuante de verde in albastrul infinit al Oceanului Atlantic. Cel mai accesibil traseu incepe din Achada do Teixeira, are nici trei kilometri lungime (cam o ora si jumatate) si un grad mediu de dificultate, amenajat chiar si cu scari. inca de pe traseu ti se vor deschide privelisti fascinante. si, odata ce ai ajuns in varf, o belvedere de 360°C iti va prezenta muntii din inima insulei: Pico das Torres si Pico do Arieiro. In zilele foarte senine, poti vedea chiar si Porto Santo. Iar in alte zile, mai ales daca alegi sa fii acolo la rasarit, vei vedea cum soarele caramiziu lumineaza patura de nori, care va fi la picioarele tale!

Pico Ruvio, Madeira
Pico Ruvio, Madeira

Ia telecabina din Funchal

Daca vrei sa admiri orasul Funchal in toata splendoarea lui, dar si sa vizitezi un loc cu o frumusete rapitoare, nu rata telecabina! Ea pleaca din partea veche a orasului, pe deasupra caselor si podurilor, te ridica la acelasi nivel cu turnul Catedralei, te duce in raiul florilor de hartie si te lasa sa admiri toata gama de albastru: a cerului care se intrepatrunde cu marea. Apoi ajungi, in doar 20 de minute, pe Monte, la 560 de metri altitudine. Vei observa si Biserica Nossa Senhora do Monte, care devine o poarta catre o lume lume verde si primitoare, cu gradini, flori si „quintas” (conace locale), unde domneste linistea naturii.

Funchal, Madeira
Funchal, Madeira

Cand ajungi sus, dedica timp Gradinilor si Palatului Monte, care detine o colectie impresionanta de arta si pietre pretioase. Cum cobor inapoi in Funchal? Inedit:

Da-te cu…sania locala

Nu e o gluma, ci, de fapt, „masinile cu cos” (carreiros sau carros de cesto) sunt un mod unic de transport in Madeira: intr-un cos din nuiele ce aluneca pe asfalt ca pe un derdelus – sau un tobogan. Si nu e deloc o metoda noua: acestea obisnuiau sa fie folosite de catre oamenii bogati ca sa coboare din Monte in Funchal.

Carreiros in Funchal, Madeira
Carreiros in Funchal, Madeira

Relaxeaza-te pe cea mai inalta faleza marina din Europa

Localizata la 580 de metri inaltime, Cabo Girão „atarna” deasupra Atlanticului. Dincolo de tabloul viu al naturii, experienta e plina de adrenalina: punctul de belvedere este un balcon cu podea de sticla, ce-si ofera si o vedere… verticala deasupra apei! Asa ca, dupa ce-ti invingi teama de inaltime, poti contempla ore in sir marea si peisajele naturale impresionante.

Cabo Girao, Madeira
Cabo Girao, Madeira

Observa viata marina

Madeira se pozitioneaza chiar in drumul curentilor calzi ce vin dinspre Marea Mediterana si Africa de Nord, ceea ce face ca animalele marine sa prefere sa zaboveasca des prin zona – bucuria turistilor! De fapt, imensii pesti-luna, delfinii, testoasele, balenele – iar, daca ai noroc, si focile-calugar, pot fi vazute aici pe tot parcursul anului.

Condu spre Pico do Arieiro

Daca inchiriezi o masina, iti propunem un traseu mai mult decat spectaculos. Pleaca din Funchal spre Monte, continua sa urci pe ER103, treci prin Parcul Ecologic Funchal si ajungi in Pasul Poiso. Apoi, mergi la stanga pe un drum impresionant si plin de serpentine catre Varful Arieiro, aflat la 1810 metri. Aici, peisaje unice se deschid catre munti si ocean.

Pico do Arieiro, Madeira
Pico do Arieiro, Madeira

Plimba-te pe „levadas”

In trecut, erau doar canale de irigatii si apeducte specifice Madeirei, care aduceau apa din muntii plini de izvoare spre zona joasa, secetoasa. De ce au fost specifice Madeirei? Pentru ca, desi ideea de origine maura exista si in sudul Spaniei, in aceste insule a fost mult mai dificil de implementat din cauza reliefului. Asa ca localnicii au trebuit sa gaseasca solutii inedite: au sapat in stanca, au facut tuneluri, au pus canalul pe piloni – totul devenind un spectacol architectural in mijlocul naturii salbatice.

Levada, Madeira
Levada, Madeira

Acum, aceste levadas, care totalizeaza 2500 de kilometri, sunt functionale (chiar conduc apa spre hidrocentrale) si au devenit unele dintre cele mai frumoase trasee, intens strabatute de turisti. Ba mai mult, cu sprijinul UNESCO in patrimoniul caruia sunt, au fost amenajate levadas care trec prin mai inedite atractii: paduri de laur, cascade, puncte de belvedere.

Traseele pe levadas sunt de la cele mai simple pana la cele mai aventuroase – unde nu ar trebui sa te duci fara ceva experienta montana.

Printre cele mai apreciate levadas, se numara:

  • Levada do Caldeirão Verde – trece prin jungla si duce la o cascada spectaculoasa/ traseu mediu.
  • Levada do Moinho spre Levada Nova – prin padure, sapata in stanca si trece pe sub o cascada/ traseu foarte usor.
  • Bica da Cana Pinaculo – catre punctul de belvedere cu acelasi nume, ideal pentru a vedea rasaritul/ traseu foarte scurt.
  • Caminho do Pináculo e Folhadal – prin paduri de laur, cascade, pe margini de stanci taioase/ traseu lung, dificil.
  • Levada das 25 Fontes – cea mai populara si cea mai usoara drumetie; duce catre cele 25 de izvoare care o alimenteaza, iar, la final, vei gasi o piscina naturala si o cascada/ traseu usor.
  • Levada do Rei – trece printr-un sanctuar al naturii: padurile de laur/ traseu mediu.
  • Cedros Levada – traseul strabate partea padurii indigene de laur ce este parte din Patrimoniul Mondial/ traseu mediu.
  • Lagoa do Vento – este cea mai scurta levada care te duce la o cascada spectaculoasa din mijlocul naturii/ traseu usor-mediu, foarte scurt.
Levada Vereda dos Balcoes, Madeira
Levada Vereda dos Balcoes, Madeira

Inoata in piscinele vulcanice

Exista mai multe locuri in Madeira unde poti profita de o asemenea experienta, printre cele mai apreciate fiind Doca do Cavacas (in sud) si Porto Moniz (in nord). Chiar daca piscinele sunt formate in mod natural, vei gasi mici amenajari ca iesirea din apa, dar si relaxarea la soare sa fie mult mai confortabile si sigure.

Piscina vulcanica, Madeira
Piscina vulcanica, Madeira

Degustă vinul de Madeira

Vinul de Madeira este un soi ce dateaza inca din perioada explorarilor si de atunci a ramas indragit. Este tare, licoros si obisnuieste sa fie asezonat cu deserturi, dar nu numai – in functie de gradul lui de indulcire. Se obtine din soiurile de vita-de-vie Malvasia, Bual, Verdelho si Sercial, iar productia presupune expunerea vinului la temperaturi inalte (45-60 de grade Celsius) timp de aproximativ trei luni. Apoi, vinul este maturat in butoaie vechi din lemn timp de cel putin 3 ani. Vinul de Madeira este astazi premiat si recunoscut in lumea intreaga! In perioada recoltei, toate satele si orasele Madeirei aduc un omagiu vinului local prin degustari si preparate gastronomice organizate in pietele locale.

Vinuri si gastronomie locala, Madeira
Vinuri si gastronomie locala, Madeira

Aventureaza-te intr-un tur cu jeepul

Probabil ai observat deja ca Madeira este o oaza verde plina de surprize la tot pasul, unele mai greu accesibile pe jos sau cu masina de oras. Daca vrei sa descoperi si mai multe locuri – varfuri de munti cu privelisti fabuloase, cascade, paduri dese, podgorii si plaje ascunse – un tur cu jeepul este varianta ideala.

Tur cu jeepul, Madeira
Tur cu jeepul, Madeira

Indiferent daca alegi sa calatoresti singur, in doi sau cu familia si cei mici, Eturia ti-a pregatit o serie de pachete de vacanta ce includ zbor charter, cazare la resorturi atent selectionate, servicii premium, asigurarea medicala si storno, plus serviciu de urgenta 24/7.

Descopera vacantele Eturia in Madeira:
⇒ Vacante Madeira – Eturia


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up