•  
  •  
  •  
  •  

Las Vegasul Orientului Mijlociu”, „Ibiza Bogatilor”, „Perla Golfului”, „Orasul Viitorului” – orice supranume a primit Dubai pana acum este inca necuprinzator pentru amalgamul de trairi intense pe care ti le creeaza intr-un sejur petrecut aici.

Pregateste-te pentru a trece dincolo de ceea ce credeai a fi imposibil! Arhitectura depaseste limitele oricarei imaginatii, luxul a fost ridicat la un alt nivel, iar orasul sta excelent la capitolul de „cel mai” la nivel mondial: are cel mai mare Festival de Shopping, cele mai inalte cladiri, cele mai costisitoare curse de cai, cel mai mare parc de distractii, cel mai mare mall, cea mai mare inaltime la care se afla un infinity pool, cea mai mare fantana dansanta si cel mai mare hotel – sunt doar cateva dintre cele mai importante recorduri ale Dubaiului.

Inca de la prima intalnire cu Dubai, fiind pe autostrada cu sase benzi pe sens din mijlocul orasului, e greu sa te opresti din a te minuna continuu, de jur imprejur. Dar de unde a inceput totul?

Putina istorie

La inceputul secolului al XVIII-lea, pe acest loc plin de nisip de mii de ani, s-a stabilit un trib de pescari. Oamenii acestia au ramas impresionati de portul natural de aici si au intuit succesul pe care il poate avea pentru comert. Au inceput cu peste si perle. si, spre deosebire de alte triburi din trecut, ei au ramas.

Prin 1820, micul oras avea deja aproximativ 800 de locuitori care se dedicau comertului maritim. Desi a trecut prin perioade de intemperii o buna bucata de vreme – conflicte politice, epidemii si incendii distrugatoare – Dubai reuseste sa devina, la inceputul secolului al XX-lea, unul dintre cele mai importante ponturi. La acest fapt a contribuit conducatorul de la acea vreme, Maktoum bin Hasher Al Maktoum, care a declarat zona libera de taxe pentru importuri sau exporturi.

Pana in 1930, inainte de Marea Criza Economica mondiala , gaseam aici peste 20.000 de locuitori, dar si cel mai mare souk (bazar) de pe coasta, cu mai bine de 350 de magazine, printre care misunau mii de oameni zilnic. Desi, in acea perioada si Dubai a fost afectat de criza economica, fluxul vaselor din port a adus o mare problema: zona a inceput sa se umple cu namol, amenintand dezvoltarea sa. Astfel, seicul Rashid bin Saeed Al Maktoum a adoptat primul proiect de anvergura, extrem de costisitor pentru Dubaiul acelor vremuri: curatare si infrastructura, reusind sa dea o afla fata a orasului astfel incat sa nu-si piarda comerciantii.

Lucrurile au luat o turnura abrupta dini 1966, cand a fost gasit „aurul negru”. in ciuda diverselor conflicte politice din zona, petrolul a adus banii necesari nu doar pentru dezvoltarea continua a orasului, ci si pentru plasarea lui in zona de opulenta, batand record dupa record si atragand, pe langa comert, alta industrie extrem de pretioasa: turismul.

Deasupra norilor

De cum te apropii de inima orasului, coloane de otel si sticla impart orizontul si parca leaga pamantul de cer. incepand cu Dubai World Trade Centre (ridicat in 1979), continuand cu Burj al-Arab (1999) si incheind momentan cu recordul suprem, Burj Khalifa (2010), Dubai detine constant recordul nu doar al inaltimilor, ci si al arhitecturii moderne.

Burj Khalifa ramane din 2010 cel mai inalt zgarie-nori din lume, cu o inaltime de 828 de metri si 209 etaje. Vestea buna este ca oricine poate urca la etajul 124, la puntea de observatie – si asta, cu cel mai rapid lift din lume – pentru o priveliste care, efectiv, iti taie respiratia!

Daca iubesti arhitectura moderna, Dubai este locul ideal in care trebuie sa ajungi, pentru ca mai ai de vazut:

  • Hotelul de lux Atlantis the Palm – cu tot cu parcul acvatic, Aquaventure. Hotelul se afla pe Palm Jumeirah – insula artificiala in forma unei frunze de palmier.

  • Emirates Tower – doua cladiri simetrice, de inaltimi diferite, stau ca o poarta spre era modernitatii.
  • Fantana coregrafica, cea mai mare din lume – e luminata cu 6600 de leduri, apa danseaza in ritmul muzicii, iar jeturile ating 150 de metri inaltime!

  • Miracle Garden Dubai – este una dintre cele mai imbietoare atractii, cu flori, pauni si fluturi colorati. Gradinile artificiale sunt unice atat in regiune, cat si prin designul lor. Fac parte din cartea Recordurilor, cu peste 109 milioane de flori plantate!
  • Dubai Marina – un intreg cartier-port construit pe un canal artificial; este inca in constructie, iar, cand va fi gata, va fi cel mai mare port de agrement artificial din lume.
  • Wafi – mall-ul in forma de piramida, construit in stil egiptean.
  • Opera – in forma de vas cu panza intr-o reinterpretare moderna, noua opera din Dubai are o capacitate de 2000 de spectatori.
  • Mall of the Emirates – aici, in afara de shopping, poti sa si schiezi: desi afara pot fi peste 30 de grade, inauntru ai o atmosfera de Alpi: ai teleschi, partii cu grade diferite de dificultate si…temperaturi cu minus.

Atmosfera locala

Desi Dubai este o metropola moderna, te rasfata si cu cate ceva din cultura traditionala araba. Asa ca, fa o vizita la Moscheea Jumeirah, una dintre cele mai fotografiate locase musulmane din lume datorita frumusetii sale rapitoare.

Apoi, du-te in Gold Souk Al Ras, Piata de Aur ce si-a pastrat aspectul de odinioara: acela de bazar; aici poti negocia nu doar bijuterii si pietre pretioase, dar si parfumuri sau esarfe din matase naturala. Este considerat unul dintre cele mai frumoase bazaruri din regiune.

 

Descopera vacantele Eturia in EAU:
⇒ Vacante Dubai – Eturia


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up