•  
  •  
  •  
  •  

Columbia este una dintre cele mai diverse tari ale lumii. Aflata intre doua oceane, cu o serie de climate ce i-au permis dezvoltarea unei biodiversitati de invidiat, cu orase ce abunda de energie si cu plaje ce te invita la contemplare, Columbia poate fi vacanta vietii tale!

Plina de contraste, mister, invaluita in legende si subiect al celor mai controversate filme, Columbia este acum o tara sigura care a muncit mult sa-si spele imaginea violenta pe care o avea in trecut, acum cucerindu-si vizitatorii prin arhitectura, istorie, cafea, parcuri naturale, muzica si plaje intinse. Hai sa o cunosti! Accepti provocarea?

Bogotá

Bogotá a devenit capitala Columbiei in urma revoltei conduse de Simón Bolívar, iar azi, este una dintre cele mai mari metropole ale Americii Latine. Inca invaluita in mister si legende, aici veneau conchistadorii in cautarea faimosului El Dorado – tinutul aurului. Situata la peste 2.600 de metri altitudine, in Muntii Anzi, Bogotá a „primit” primele cladiri coloniale incepand cu 1538 – o parte dintre ele pot fi admirate si astazi in La Candelaria (zona istorica a Bogotei): case vechi unde stilul colonial se impleteste cu barocul, catedrale catolice, universitati si piete spaniole.

Ce trebuie sa vizitezi aici:

  • Plaza de Bolívar, cea mai atractiva piata a capitalei, ce gazduieste statuia lui Simón Bolívar. Aici se afla o suita de cladiri istorice: Palatul Justitiei, Catedrala Metropolitana, Capitolul National, Palatul Liévano.
  • Palatul San Carlos, un conac neoclasic de secol 16.
  • Casa de Nariño, un palat neoclasic de la 1906, astazi resedinta presedintelui tarii.
  • Muzeul Botero, o galerie de arta adapostita intr-un conac colonial elegant. Muzeul ii este dedicat lui Fernando Botero, cunoscut artist contemporan. Tot aici, poti admira si tablouri semnate de pictori cu rezonanta internationala, printre care Dali, Matisse, Picasso sau Monet.
  • Muzeul Aurului, unde se afla cea mai mare colectie de artefacte din aur din lume. De asemenea, colectia este cu atat mai valoroas, cu cat multe exponate sunt precolumbiene.
  • Cerro de Monserrate, o biserica ce dateaza din secolul XVII-lea. Aflata pe deal, la ea vei urca cu telecabina, de unde vei avea si o priveliste minunata asupra orasului.
  • Zipaquirá – asezarea de langa capitala – e considerata de unii cercetatori ca fiind unul dintre cele mai vechi orase ale Columbiei. Astazi atrage turistii pentru catedrala cioplita intr-o salina, la 200 de metri adancime.

Villa de Leyva

Acest mic oras colonial pare sa fie, potrivit turistilor, unul dintre cele mai frumoase din Columbia si este renumit atat pentru importanta sa istorica, cat si pentru piata sa superba, care a devenit monument national in 1954. De fapt, Plaza Mayor este cea mai mare piata din Columbia si una dintre cele mai impresionante din America de Sud, cu peste 150.000 de metri patrati. Dincolo de arhitectura, Villa de Leyva atrage prin natura inconjuratoare, ceea ce face drumul pana aici sa fie cel putin la fel de interesant.

Astfel, din Bogotá pana in Villa de Leyva, ai ocazia sa vezi:

  • mici asezari ce dateaza din epoca precolumbiana, ca Tocancipa si Gachancipa.
  • Podul Boyaca, locul istoric in care Simón Bolívar i-a invins pe colonistii spanioli.
  • Muzeul Dinozaurilor, unde vei fi uimit de o fosila veche de 115 milioane de ani!
  • peisaje rurale, care se schimba de la mlastina la desert, cu fiecare ceas parcurs.

Pereira

Situata intr-o vale care se afla la poalele Anzilor vestici, Pereira este un alt punct cu atractie turistica deoarece de aici pornesc o serie de excursii pentru a cunoaste si mai bine cultura columbiana. Orasul se afla intr-o zona ideala pentru producerea cafelei. Este, de asemenea, si una dintre cele mai populate zone din Columbia, cu peste 570.000 de locuitori. Cu toate acestea, desi aglomerat, este un loc cu o atmosfera placuta, ideal pentru explorarea centrului, dar si a destinatiilor din apropiere.

Unde trebuie sa ajungi:

  • la o plantatie de cafea. Aici, chiar in locul unde se creste si se prelucreaza ceea ce devine zi de zi o licoare magica, vei invata de la un expert cum se cultiva cafeaua, cum se recolteaza si care sunt secretele macinarii. Este o experienta autentica in care vei avea inclusa si o degustare intr-o casa traditionala, inconjurat de localnicii de la ferma.
  • in Parcul National Los Nevados (Valea Cocora), locul adorat de toti iubitorii de natura datorita biodiversitatii sale. Parcul abunda in specii endemice, aici te vei intalni cu celebrii palmieri de ceara. Nici fauna nu se lasa mai prejos: papagalul galben urecheat, ursul andin, pasarea guan sunt si ele specii endemice care traiesc aici.
  • in Salento, o comunitate rurala specifica regiunii de cultivare a cafelei. Aici vei putea sta de vorba cu localnicii, poti invata sa joci tejo (cea mai adorata activitate din zona). Totodata, te poti bucura si de arhitectura specifica zonei – plimba-te prin Plaza Bolívar si Calle Real, unde cladirile stralucitoare si colorate au parterul transformat in restaurante, baruri si magazine.
  • in Filandia, un orasel colonial nu atat de cunoscut la Salento, dar – poate – si mai cuceritor. Cochet, colorat si plin de viata, cu privelisti fabuloase, iti va povesti si mai multe despre cafea.
  • in satul Quindio, pentru privelistea de neuitat asupra Triunghiului Cafelei (Armenia).

Medellín

Numit candva „cel mai periculos oras din lume”, Medellín a muncit enorm pentru a se descotorosi de acea imagine legata de droguri, razboiul dintre bande si cultura armelor. Acum, este „Orasul Primaverii Eterne” este locul ideal pentru a te relaxa in restaurante rafinate, in baruri moderne si la terasele unde se serveste cafea de clasa mondiala. Zgarie-norii, punctele de belvedere spectaculoase, culorile vii la tot pasul, mancarea excelenta si spectacolele stradale fac din Medellín o atractie iubita de turisti.

In turul orasului, nu trebuie sa ratezi:

  • Plaza Botero – un muzeu in aer liber ce prezinta 23 de sculpturi de bronz, inconjurate de palmieri. Piata are dimensiuni considerabile si este marginita de doua cladiri-simbol: Muzeul Antioquia si Palatul Culturii Rafael Uribe.
  • Cartierul Poblado – cel mai de elita cartier al orasului, te asteapta cu o abundenta de buticuri si magazine de 5 stele.
  • Comuna 13, odata cel mai periculos cartier din oras. Proiectele comunitare si o serie de artisti au contribuit la transformarea acestui cartier sarac intr-una dintre cele mai colorate din oras. Acesta este locul care a marcat transformarea sociala din Medellín.

Lacul de acumulare Peñol

Lacul de acumulare ce a fost construit peste vechiul oras cu acelasi nume a creat peisaje uluitoare, cu campii verzi si munti domoli ce unduiesc cerul in departare.

Dincolo de peisajul ce-ti fura privirea, pe malul lacului trebuie sa vizitezi:

  • Piedra de El Peñol, un monolit inalt de 220 de metri. Poti urca pana in varful lui, parcurgand cele 724 de trepte. Nu-i usor, dar panorama de 360 de grade asupra lagunelor lacului va fi cel mai bun premiu!
  • Guatapé, un oras mic si colorat, cu case pitoresti foarte faimoase datorita decoratiunilor lor: personaje si animale sculptate si pictate, intr-o nota artistica a culturii locale!

Parcul National Tayrona

Al doilea cel mai vizitat parc al Columbiei, promovat chiar si de Shakira, este un paradis natural ce ofera plaje uimitoare cu ape cristaline si mangrove, paduri tropicale umede, munti intinsi, o sumedenie de peisaje pitoresti, dar si o biodiversitate variata.

Aici este promovat si incurajat ecoturismul, iar activitatile sunt pe gustul tuturor: pentru cei care cauta contemplare si odihna, parcul are plaje idilice scaldate de marea de un albastru profund; pentru cei care cauta o vacanta activa, atunci, plimbarile pe traseele marcare, snorkelingul si scufundarile sunt ideale. Parcul detine, de asemenea, ruinele unui oras antic al poporului precolumbian Tayrona.

Cartagena

Importanta destinatie turistica si centru economic al tarii, Cartagena a fost fondata in 1533 de catre colonistii spanioli. O fortareata ce a pastrat o arhitectura care imbina armonios stilurile caracteristice perioadelor istorice ce s-au succedat, dar valorificand amprenta coloniala, asezarea este astazi in Patrimoniul UNESCO. Vizitatorii o apreciaza intotdeauna: situata la Marea Caraibilor, cu un sarm aparte, cu o atmosfera ideala de vacanta si cu un centru istoric ce se simte ca un muzeu in aer liber, Cartagena este una dintre atractiile principale ale Columbiei.

Ce trebuie sa vezi aici:

  • Castillo de San Felipe, una dintre cele mai importante constructii militare din perioada colonizarii spaniole. Se afla intr-un loc strategic, pe dealul San Lázaro, gata de atac pentru orice amenintare venea dinspre uscat sau dinspre mare.
  • Sanctuarul San Pedro Claver este un complex de locasuri de cult catolic construit in stil colonial. Din complex face parte biserica, manastirea si muzeul de arheologie.
  • Palatul Inchizitiei (Muzeul de Istorie din Cartagena) este unul dintre locurile must-see din Cartagena. Aflata chiar in piata centrala (Plaza Bolívar), cladirea in stil baroc este un simbol al orasului. Muzeul cuprinde o colectie de obiecte istorice si artistice care recreeaza istoria Cartagenei de Indias din timpurile precolumbiene pana in zilele noastre si o colectie de replici care recreeaza trecerea Inchizitiei prin oras.
  • zidurile de aparare cu forturi si tunuri
  • centrul istoric, unde te poti plimba pe strazile inguste in timp ce admiri minunatele case coloniale cu balcoane pline de flori.

Islas del Rosario

Un alt colt de paradis al Columbiei il vei gasi in acest arhipelag cu 30 de insule de corali din Marea Caraibilor.

Zona face parte din Parcul National Corales del Rosario y San Bernardo care a fost desemnat pentru a ocroti tot ecosistemul din zona recifului: insulele, cat si platforma subacvatica. Peisajele sunt impresionante, nisipul este fin, iar apa – limpede ca sticla. Este o zona ideala atat pentru relaxare, cat si pentru snorkeling, si scufundari.

Parcul Arheologic San Agustín

Unul dintre cele mai mari mistere ale civilizatiilor antice poate fi vazut in Parcul Arheologic San Agustín, pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO din 1995.

Aici, in orasele gemene San Agustín (fondat la 20 noiembrie 1790) si Isnos s-au pastrat cele mai importante marturii precolumbiene: cel mai mare grup de monumente religioase si sculpturi megalitice din America de Sud. Aceasta este considerata si cea mai mare necropola din lume. Datarea statuilor este inca incerta, dar se crede ca acestea au fost sculptate intre anii 5–400 e.n., dar originea sculptorilor ramane un mister, deoarece situl este in mare parte neexcavat.

Vrei sa descoperi toate minunile Columbiei? Noi, la Eturia, ti-am pregatit circuite speciale de nerefuzat. Alege-l pe care ti se potriveste:

Vacante Columbia – Eturia


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up