•  
  •  
  •  
  •  

Un circuit in sudul Africii este o adevarata lectie de viata, pe care ti-o ofera atat plantele, animalele, dar si oamenii. Am strabatut Namibia, Botswana, Zimbabwe si Zambia, iar acum va voi povesti despre tara in care am petrecut cel mai mult timp: Namibia!

Inca de cand am inceput sa-mi pregatesc circuitul in Africa, am avut multe emotii. Dar nu erau legate de program sau organizare, ci de calatoria in sine: aveam sa ma intorc pe continentul stramosilor mei. A fost o incursiune spre radacinile mele…

Tur in capitala Windhoek

Cel mai comod mod pentru a vizita capitala Namibiei este un tur de oras care sa includa cele mai importante obiective despre care ghidul local iti da o sumedenie de informatii (Christ Church sau Independence Memorial Museum). Turul de oras cuprinde zona dezvoltata a orasului, cat si zona cea mai saraca ce, in perioada coloniei germane, era destinata populatiei de culoare. In aceasta zona saraca, vei gasi Orasul Argintiu. Denumirea acestui oras se datoreaza costructiilor facute din tabla de metal de o culoare argintie care straluceste in timpul zilei datorita soarelui puternic din zona.

Windhoek
Windhoek

Windhoek este orasul sperantei pentru foarte multe familii din zonele rurale – ele se muta in Orasul Argintiu in speranta de a gasi un loc de munca. Problema principala a acestei populatii este ca nu are educatia si cultura necesare pentru a primi posturi importante si majoritatea lucreaza ca servitori ai clasei superioare din Windhoek. Vizita Orasului Argintiu va fi marcata de aceasta priveliste trista a realitatii namibiene.

Apoi, vei vizita piata de carne din Windhoek, unde vei simti pulsul local din oras. La intrarea in piata, se gasesc tarabe cu condimente naturale sau elemente neobisnuite. De exemplu, eu am vazut viermi vii care se aleg cu mare atentie pentru a fi pajiti ulterior si vor fi o gustare foarte buna pentru aperitiv – ca alunele la noi. In Namibia, in general, se mananca multa carne (antilopa si vita – sunt crescute in special in acest scop), deci acesta este si specificul pietei. De mentionat ca in aceasta zona nu miroase foarte bine, insa e interesant sa asculti explicatia ghidului despre cum se gateste in aceste parti.

Sfat: in piata de carne, alege doar sa fotografiezi atmosfera!

Excursie in Parcul National Namib – Naukluft

Este, poate, cea mai frumoasa excursie, fiind o zona unica in lume (Desertul Namib). Toate lodge-urile sunt pregatite pentru plecari matinale – la 6 trebuie sa fii deja la intrarea in parc!

Desertul Namib
Desertul Namib

Drumul spre parc este in sine extrem de interesant pentru ca trece printre dunele de nisip. Te vei opri pentru fotografii pe drum, in special la Duna 45 (nume dat de kilometru la care se afla) care, chiar daca nu este cea mai deosebita, este cea mai apropiata de strada principala.

Ajunsi la inrarea in parc, turistii sunt repartizati in functie de vehicuele disponibile (pot fi jeepuri de 5, 7, 10 locuri sau un camion de 17 locuri), apoi se pleaca spre Deadvlei, zona in care se gasesc faimosii copaci uscati. Aici, vei ajunge in doua moduri: ori printr-o plimbare lejera de 15 minute prin valea de nisip, ori – pentru cei aventurosi – urcand duna din apropiere ce are o inaltime de aproximativ 200 de metri, apoi coborand pe panta destul de provocatoare – merita pentru privelistea de sus!

Deadvlei
Deadvlei

Sfat: sa ai crema de soare, camasa cu maneca lunga si palarie. Aici, nu exista umbra!

Tur panoramic al orasului Swakopmund

Desi nu exista multe locuri specifice de vizitat, orasul in sine este o bijuterie. Obiectivele variaza de la fosta gara de tren construita in stil colonial si care acum a devenit un hotel de patru stele pana la zona residentiala unde se afla casele de vacanta din clasa superioara – multe apartin proprietarilor de origine sudafricana, care s-au stabilit in Namibia. Nu se asteapta nimeni sa gaseasca un oras atat de colorat si cu o aprenta germana atat de marcata in Namibia, de aceea este o uluire.

Swakopmund
Swakopmund

Sfat: Swakopmund fiind la marginea Oceanului Atlantic, temperatura este mult mai mica decat in restul tarii. Sa ai la tine o geaca subtire! Si ia de aici suvenirele!

Planta nationala, Welwitschia

Pe 40 de minute de Swakopmund, se afla o zona in care creste planta nationala a Namibiei, Welwitschia. Este planta foarte rara care creste in conditiile desertice din Namibia. Planta a fost descoperita in anul 1860 de botanistul australian Friedrich Welwitschia – de unde deriva si numele plantei. Welwitschia se gaseste pe o raza de 1.200 de kilometri a Dsertului Namib. Vizita la aceste plantatii este cu atat mai interesanta, cu cat ghidul iti povesteste ca aceasta traieste aproximativ 1.500 – 2.000 de ani!

Sfat: Mai bine sa nu atingi floarea. Este o specie endemica, adaptata, din flora de acum 100 milioane de ani.

Welwitschia, planta-simbol a Namibiei
Welwitschia, planta-simbol a Namibiei

Satul Himba

Satul Himba este considerat un muzeu viu unde locuiesc o mica parte din tribul Himba. Toate persoanele de aici sunt obisnuite cu turistii. Vizita in sat este fascinanta si incepe cu explicatile ghidului despre construirea caselor: din lemn, lut si balegar. Primit in sanul tribului, un grup de femei va explica tainele coafurii lor: fetele mici vor avea o coada impletita in fata si dupa ce ajung la maturitate isi schiba coafura isi fac mai multe cozi pe spate.

Satul Himba
Satul Himba

Apoi, seful tribului te va primi la el in casa, iar una dintre cele trei sotii ale sale va releva ritualul curatirii trupesti: se dezinfecteaza cu o combinatie de ierburi care sunt arse si cu fumul se „spala” de doua ori pe zi. La final, poti cumpara suvenire din micul targ pregatit de comunitatea locala, intr-o experienta deosebita de interactiune.

Sfat: Obisnuieste-te repede, femeile din trib sunt la bustul gol, fiind ceva normal pentru ele!

Parcul National Etosha

Etosha inseamna „zona de apa uscata”, unde se poate vedea din departare o salina asemanatoare cu Uyuni din Bolivia. Este un must pentru Namibia, chiar daca drumul pana in aceaste zone este greu de indurat.

Este un parc cu un peisaj semidesertic cu o dimensiune de 5.000 de km² unde este greu de gasit o multitudine de animale adunate, totusi sunt multe si principala curiozitate este, de fapt, adaptarea uimitoare a acestor animale in zona semidesertica. Eu am vazut lei, rinocerul alb, elefanti, antilope oryx, girafe, zebre etc. Majoritatea opririlor sunt la acele lagune cu apa unde se aduna animalele si unde, cu siguranta, va fi mereu ceva de vazut.

Zebre in Parcul National Etosha
Zebre in Parcul National Etosha

Sfat: Tine cont ca obiectivul principal in Etosha nu vor fi doar animalele, ci si peisajul din zona.

Meteoritul Hoba

In orasul Grootfontein, la ferma Hoba West, se gaseste cea mai mare bucata de meteorit gasita pe Pamant pana acum. Meteoritul a fost descoperit in anul 1920. Este un mister faptul ca langa acest meteorit cu o masa atat de mare ( 60 de tone) nu s-a creat un crater. Acesta informatie inca este o necunoscuta pentru cercetatorii care au studiat acest meteorit. Curiozitatile continua si in muzeu: la atingere, meteoritul este destul de rece in comparatie cu temperatura de afara de aproximativ 36 de grade.

Meteoritul Hoba
Meteoritul Hoba

Sfat: Nu ezita sa „testezi” temperatura meteoritului!

Safari cu barca in Parcul National Mahango

Atractia principala sunt hipopotami din zona. Dupa turul prin zona raului, se ajunge la o mica insula cu nisip pentru a vizita mica Cascada Popa si pentru a surprinde poze impresionante de apus. Este o vizita foarte relaxata, insa trebuie sa fii atent la indicatiile capitanului. Cand esti in apropierea hipopotamilor, este important sa nu faci galagie pentru a nu speria animalele.

Parcul National Mahango
Parcul National Mahango

Sfat: Nu uita de haine lejere cu maneca lunga si pantaloni lungi, dar si de repelentul impotriva tantarilor!

Safari cu barca pe Raul Kwando

Anumite lodge-uri ofera cazare cu safari inclus. De aceea am facut safari pe Raul Kwando si mi s-a parut foarte aventuros: nivelul apei a fost scazut si hipopotamii erau foarte aproape de barca. Inainte de a incepe acest tur, esti rugat sa semnezi un act prin care confirmi ca mergi in acest tur pe propria raspundere. Unele tururi includ si platouri cu gustari si bauturi, intr-un popas pe  insula. Turul este reusit si e foarte palpitant!

Hipopotami pe Raul Kwando
Hipopotami pe Raul Kwando

Sfat: Pastreaza linistea in apropierea animalelor!

Centrul cultural Namushasha

Acest centru a fost creat pentru a recrea viata si obiceiurile tribului Hambukushu. Nu este un muzeu viu cum este Himba, aici nu locuiesc persoanele din acest trib, ci doar ajung dimineata pentru a face o demonstratie. Tribul Hambukushu este recunoscut pentru tehnica lor de a vana hipopotami si cum se hranesc din aceasta carne. Exista si doua spectacole cu muzica si dans.

Sfat: Poti sprijini comunitatea locala achizitionand suvenire lucrate in atelierul de aici de femeile din trib.

Descopera vacantele Eturia in Namibia:
Vacante Namibia – Eturia

 


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up