•  
  •  
  •  
  •  

Cand iti doresti mai mult decat relaxare, cand vrei sa descoperi, sa vezi cu ochii tai, sa simti fiorii maretiei naturii, alegerea destinatiei poate parea delicata. Insa te-ai gandit vreodata la un circuit in Kenya? Pe noi ne cucereste aceasta tara de fiecare data cand revenim: e atat de vie, de colorata, freamata intr-o perpetua metamorfoza in functie de fiecare moment al zilei.

Fie ca vorbim de misterioasa natura plina de forme ascutite din Rift Valley, de savanele nesfarsite ce ofera experiente de safari intense sau de plajele albe marginite pe de-o parte de palmieri batrani si in larg de recifuri de corali, Kenya joaca rolul unui taram pe care se naste fericirea pentru orice calator ai fi. Indiferent de ceea ce cauti, noi credem ca vei gasi in acest circuit in Kenya!

Mombasa
Mombasa

Plajele visate din Kenya

Kenya are o coasta la Oceanul Indian cu o lungime totala de 536 de kilometri, dintre care aproximativ 350 inseamna plaje albe, fine, ce par infinite si sunt apreciate de calatorii din lumea intreaga nu doar pentru peisajele rupte din vis, ci si pentru multitudinea de activitati pe care le ofera: de la pura relaxare la umbra palmierilor pana la cele mai diverse sporturi acvatice, precum inot, snorkeling, kitesurfing, surfing sau chiar pescuit. Aici, cele mai atractive sunt recifele de corali intens populate de mii de creaturi marine dintre cele mai colorate. Ce alegi?

Diani Beach

Este una dintre cele mai populare statiuni ale litoralului kenyan, tocmai de aceea este si cea mai dezvoltata, cosmopolita si plina de viata atat ziua, dar mai ales noaptea prin petrecerile deja recunoscute. Oferta de hoteluri premium este extinsa, serviciile sunt la cel mai inalt nivel, iar activitatile disponibile nu lasa loc plictiselii: de aici se fac o sumedenie de excursii pe mare si pe uscat; adica Mombasa, sanctuarul de elefanti Mwaluganje si Parcurile Nationale Shimba Hills si Samburu sunt parte din oferta experientelor.

Diani Beach
Diani Beach

Malindi si imprejurimi

Malindi e al doilea loc din Kenya cunoscut de catre europeni: exploratorul portughez Vasco da Gama a ajuns aici in 1498. Acest fapt a transformat zona intr-unul dintre centrele de comert al Portugaliei din aceasta parte a lumii. Desi a trecut ceva timp de atunci, Malindi a renuntat doar la aglomeratie, nu si la farmecul rapitor. Astfel, astazi e o statiune idilica, ferita de galagie si foarte cocheta. Resorturile sunt ascunse in vegetatia luxurianta si au gradini exotice. Plajele sunt cu atat mai spectaculoase cu cat sunt decorate cu stanci uriase. Iar resorturile iti propun o serie de activitati spre salbaticie!

Sanctuare ale vietii salbatice din Kenya

„Safari” este un cuvant est-african prin excelenta – vine din swahili si insemna „calatorie”. Astazi, e o „calatorie pentru observarea vietii salbatice”, o activitate intensa si nu e de mirare: Kenya dispune de nu mai putin de 50 de parcuri nationale si rezervatii naturale! Acestea adapostesc cele cinci mari animale ale Africii, supranumite „The Big Five” (elefantul, rinocerul, bivolul, leul si leopardul), zebre, girafe, antilope gnu si gazele, hipopotami si crocodili, gheparzi, hiene si sacali, dar si sute de specii de pasari – de la strut, flamingo roz la cele mai rare, ca pasarea paradisului. Ce alegi?

Parcul National Tsavo

Este cel mai mare parc al Kenyei si unul dintre cele mai mari ale lumii (cu o suprafata de aprox. 21.000 km2, cat Slovenia). Popularitatea sa e data nu doar de intindere, ci de diversitatea animalelor salbatice care pot fi vazute aici si de vegetatia ce ofera peisaje deosebite.

Partea de est (Tsavo East) este plana si arida, cu iarba de savana si arbusti pitici. Doar o mica sectiune a acestei parti e deschisa publicului, restul este habitatul animalelor ce incearca sa conserve viata salbatica asa cum e ea din timpuri stravechi. Desi e mai putin vizitata decat partea vestica, aici poti intalni lei, leoparzi, gheparzi, hiene vargate, manguste, rinoceri negri, bivoli, elefanti, zebre, girafe, antilope, orycsi, impale, gazele si peste 500 de specii de pasari.

Parcul National Tsavo
Parcul National Tsavo

Partea de vest (Tsavo West) se desfasoara din savana spre partea muntoasa, incluzand o sumedenie de habitate: de la arbusti si vegetatie pitica deasa, la ierburi de mlastini, palmieri si jungla desfasurata de-a lungul raurilor pana la padurile dinspre munte. Aici este casa hipopotamilor si rinocerilor negri (ce pot fi vazuti la Sanctuarul Ngulia). Impresioneaza si turmele de elefanti, gazele, zebre si girafe, si-ti taie respiratia cate o felina mare, un oryx, gerenuk sau lesser kudu.

Parcul National Tsavo
Parcul National Tsavo

Parcul National Amboseli

Autentic, inconfundabil si emotionant. Asa am putea cuprinde in trei cuvinte ce inseamna Parcul National Amboseli, una dintre cele mai apreciate zone pentru un game drive de povestit o viata! Amboseli are un ecosistem fragil: e cald si seceta in ciuda atitudinii de 1200 de metri; iar, cand ploua, solurile pline de sare nu lasa vegetatia sa se dezvolte prea mult in afara de pasune. Totusi, adaposteste cea mai mare populatie de elefanti din Kenya, zebre, antilope gnu, bivoli, girafe, gerenuk, gazele – toate adunate in mica zona de mlastini. Campia intinsa a parcului e dominata, mai ales in zilele senine, de vesnicul gigant alb: Varful Kilimanjaro (5.985 m). Teritoriul parcului e detinut de legendarii Maasai, care si astazi traiesc in asezarile din jurul parcului.

Parcul National Amboseli
Parcul National Amboseli

Parcul National Samburu

Desi mic si arid, Samburu se afla pe lista celor mai experimentati doritori de fotografii cu animale rare si asta datorita vegetatiei pitice. Peisajul este unul desertic si te uimeste cum unele mamifere s-au adaptat atat de bine aici. Bineinteles, si prezenta raului protejeaza viata salbatica. Aici, te asteapta la intalnire leul, ghepardul, leopardul, elefantul, bivolul si hipopotamul. Dar si specii rare, dificil de vazut in restul Kenyei: girafa reticulata, zebra Grevy si oryxul. Gazelele, impalele, zebrele, strutii si crocodilii de Nil fac parte din peisaj.

Parcul National Samburu
Parcul National Samburu

Rezervatia Nationala Masai Mara

Este cea mai faimoasa rezervatie a Kenyei, cand turistii vin aici ca sa observe Marea Migratie. Din iulie pana in octombrie, viata salbatica parca fierbe sub privirile tale: peste 200.000 de zebre si peste 300.000 de gazele Thomson insotesc milioanele de antilope gnu spre Serengeti, in cautarea pasunilor cu iarba proaspata. in aceasta imensa transhumanta africana, o mare parte dintre ele cad prada marilor feline si crocodililor ce le pandesc in Raul Mara. Chiar si in afara acestei perioade rezervatia este spectaculoasa, oferindu-ti posibilitatea de a-i vedea pe Marii Cinci, dar si girafe, zebre, warthogs, lei sau rinoceri.

Rezervatia Nationala Masai Mara
Rezervatia Nationala Masai Mara

Parcul National Lacul Nakuru

Este un parc extrem de usor accesibil (fiind foarte aproape de orasul cu acelasi nume) si ofera mai mult decat safari: un adevarat sanctuar avifaunistic! Vino aici daca vrei sa vezi cum arata un loc adorat de pasari! Nakuru este un lac alcalin din Rift Valley care a inregistrat chiar si un milion de flamingi roz simultan. Din pacate, apropierea de oras – adica zgomotul si poluarea – a mai redus din numarul lor; totusi, spectacolul de aici ramane impresionant.

Parcul National Lacul Nakuru
Parcul National Lacul Nakuru

Istorie si cultura aparte

Unii arheologi spun ca aceasta tara este leaganul umanitatii. Bineinteles, cu dovezi: in Rift Valley au fost gasite ramasite umanoide datate cu sase milioane de ani in urma! Descoperita in 1498 de Vasco da Gama si ocupata de portughezi, implicata in comertul cu sclavi din secolul al XIX-lea, transformata in protectorat britanic la 1895 si devenita independenta in 1963, Kenya pastreaza si acum soaptele trecutului. Unde le gasesti?

Mombasa

Se pare ca Mombasa este cel mai vechi oras din Kenya, ba chiar din Africa sub-Sahariana. Aici au acostat portughezii prima oara, fiind primiti calduros. Drept recompensa, zona a inflorit repede, devenind un punct de desfacere a comertului in aceasta parte a lumii. Mai tarziu, a devenit capitala tarii pana in 1906. Astazi, Mombasa e un amestec mistic de antic si modern, cu o populatie mixta si cosmopolita. A ramas un centru comercial important si a devenit, in ultimii ani, poarta de intrate turistica spre plajele albe de la Oceanul Indian. Turistii acorda prea putin timp acestui oras vibrant, desi se lauda cu pietele din Orasul Vechi, cu Fort Jesus (patrimoniu UNESCO), dar si cu muzica locala in ritmuri de Bango, Chakacha si Mwanzele ce se aude la fiecare colt de strada.

Mombasa
Mombasa

Maasaii

Desi Kenya are peste 50 de milioane de locuitori ce apartin unor 40 de triburi si alte natiuni, maasaii raman cei mai cautati si apreciati de catre turisti. Legendarii razboinici isi pastreaza trecutul prin dans, deci nu rata sa asisti la un spectacol facut ad-hoc de adamu. Dansul lor traditional cu sarituri „vorbeste” despre initierea tinerilor (morani) in arta razboiului. Ritualul este menit sa demonstreze forta si abilitatile pe care inca le detin. Dar, dincolo de asta, aparenta lor atipica – extrem de inalti si slabi, imbracati mereu in acele tesaturi rosii – ramane o atractie pentru vizitatori. Nu uita sa le ceri acordul inainte sa-i fotografiezi si plateste-i pentru asta. Astfel se vor simti ofensati.

Maasai
Maasai

Vechiul oras Lamu

Fondat in secolul al XII-lea pe o mica insula de pe coasta Kenyei, Lamu este una dintre cele mai longevive asezari ale traditiei swahili din Africa de Est, iar astazi este un muzeu viu aflat in Patrimoniul UNESCO. Insula este locuita continuu de peste sapte sute de ani si este centru istoric foarte important al regiunii. Culoarea locala imbina influente europene, arabe si asiatice (in special din India), toate armonizate prin prisma culturii swahili. Daca alegi un sejur in Mombasa, Lamu se afla la doar 340 de kilometri nord.

Vechiul oras Lamu
Vechiul oras Lamu

Nairobi

Numele celui mai mare oras din Kenya vine din dialectul maasai, mai exact de la „Enkare Nyirobi”, adica „locul cu ape reci”. inca de la inceput, metropola africana te surprinde prin peisaj: inca de pe drum vei zari girafe sau zebre, orasul fiind alipit de Parcul National cu acelasi nume, infiintat in 1946 (ceea ce il face prima arie protejata a tarii). Descopera aici un freamat aparte, culoare locala si multa istorie pe care o poti descoperi nu doar prin arhitectura, ci si la Muzeul National, Muzeul Karen Blixen, Gradinile Uhuru, Mausoleul Jomo Kenyatta, Muzeul de Arta Moderna Rahimtulla.

Nairobi
Nairobi

Aventuri aparte

Experientele pe care le poti avea in Kenya trec dincolo de plaja si safari și se pot transforma în cele mai intense trăiri cu care rămâi din jurul lumii. Ce poți face?

Ascensiune pe Muntele Kenya

Ai ocazia sa escaladezi un gigant al Planetei! Mount Kenya se ridica semet in inima tarii, fiind parte din Parcul National Mount Kenya, protejat de UNESCO. Cu o altitudine de 5.199 de metri, este al doilea cel mai inalt masiv al intregii Africi, dupa Kilimanjaro. Chiar daca nu atingi varful, orice bucata din acest traseu devine o aventura unica: aici poti sa intalnesti bivolul negru african si o specie rara de maimuta colobus.

Muntele Kenya
Muntele Kenya

Explorare pe Lacul Victoria

Cei mai aventurosi dintre turistii pot alege un alt tip de safari: cu barca pe cel mai intins lac de pe continentul african (si al doilea lac cu apa dulce din lume). Aflat la granita dintre Kenya, Tanzania si Uganda, este unul dintre cele mai pitoresti locuri ale Africii Ecuatoriale. Localnicii o numesc Nyanza, adica „apa mare”. Se afla la o altitudine de peste 1.000 de metri, iar clima nu e deloc blanda, aici aparand sporadic fenomene de tot felul, chiar si trombe cu aspect tornadic. Chiar si asa, zona inca pastreaza natura intr-o frumusete uluitoare. Mii de pesti, milioane de pasari acvatice locale si migratoare, jungle si savane intinse, triburi ce-si adapa vacile pe malul lacului – este o alta aventura aparte de neuitat.

Explorare pe Lacul Victoria
Explorare pe Lacul Victoria

Dupa un asemenea circuit in Kenya suntem siguri ca orice va invata despre cultura oamenilor si frumusetile naturii.

Descopera vacantele Eturia in Kenya:
⇒ Vacante Kenya – Eturia


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up