2
„Cred ca va fi existat candva un illo tempore in care oamenii traiau ca zimbrii – haladuind prin salbaticie, prin vifor sau arsita, satuli sau haituiti, dar mereu liberi.
Iata-ne azi transformati in boi asigurati, priponiti comod, fiecare la ieslea lui. Desi trebuie sa mai tragem si la jug, in general ne-am pus la adapost.
Ca sa nu innebunim de tot, pentru noi s-a inventat conceptul de vacanta. Zimbrul nici macar nu l-ar fi inteles. Pentru el, vacanta era un fel de-a fi: starea naturala a omului.
Intemnitat in fiecare dintre noi traieste zimbrul. Nostalgia pajistilor verzi ma face adesea sa rup lantul aurit si sa pun coada pe spinare. Si am observat ca suntem tot mai multi in tribul asta…
Daca si tu simti la fel, ce-ar fi sa facem impreuna macar o bucata de drum? Promit sa fiu o companie placuta. Un prim pont ti-l dau de acum. In august va invit, impreuna cu Eturia, sa mergem in Rwanda & Uganda.
Vom explora impresionante parcuri si rezervatii naturale, vom pleca in cautarea celor mai impunatoare dintre primate – gorilele de munte, si vom observa cimpanzei si maimute aurii, lei cataratori si multe alte specii de salbaticiuni specifice regiunii. Traseul este unul cu grad de dificultate peste medie, asadar este necesar sa aveti conditie fizica, dar si imbracaminte si incaltaminte comode, speciale pentru trekking. De asemenea, vom avea ocazia sa exploram Kigali si Kampala, capitalele celor doua tari.
Eu unul abia astept sa vad Kigali, Parcul National al Vulcanilor (celebru pentru cercetarile intreprinse de Dian Fossey), Parcul National Impenetrabil Bwindi (unde traiesc jumatate din gorilele de munte ale lumii, dar si leii cataratori) sau cimpanzeii din Parcul National Kibale.” – Catalin Gruia, redactor-sef al revistelor National Geographic si NG Traveler Romania
Primul popas va fi in Kigali, capitala Rwandei, un oras in plina dezvoltare. Asezat pe mai multe coline, intr-un cadru natural pitoresc, uimeste prin ordine si curatenie. Cladirile cu arhitectura moderna sunt din ce in ce mai numeroase, insa orasul isi pastreaza farmecul autentic si culoarea locala.
Vom calatori apoi spre Parcul National al Vulcanilor care, datorita vegetatiei si conditiilor climatice, este habitatul ideal al gorilelor de munte, dar si al altor specii rare de primate. Vom pleca in cautarea maimutelor aurii din in inima padurii tropicale. La intoarcere, vom vizita Centrul de Cercetare Karisoke, fondat de catre celebra Dian Fossey, primatolog care si-a dedicat viata studierii si supravegherii gorilelor de munte.
Vom continua calatoria spre Uganda, iar prima oprire va fi la Lacul Bunyonyi, aflat la altitudinea de 1962 de metri, unde vom face o plimbare cu barca printre cele 29 de insule din centrul lacului. Vom vizita unul dintre satele pigmeilor batwa, cunoscuti ca „pastratori ai padurii” pentru ca traiesc dintotdeauna in deplina armonie cu natura inconjuratoare. Vom vedea stilul lor de viata simplu, acelasi de mii de ani. In plus ne vor arata felul in care isi construiesc casele si tehnicile lor de vanatoare cu arcul cu sageti.
Ne vom indrepta spre Parcul National Bwindi, una dintre cele mai apreciate rezervatii ale Ugandei si unul dintre motivele pentru care aceasta tara este cunoscuta sub numele de „Elvetia Africii”. In padurea ecuatoriala, vom face trekking pe urmele gorilelor de munte pentru a le observa indeaproape comportamentul si reactiile. Este induiosator si, totodata, emotionant totodata sa privesti ochii acestor giganti blanzi ale caror 95% dintre gene sunt aceleasi cu ale oamenilor. De-a lungul vremii, a supravietuit mai putin de 700 de exemplare de gorile ce traiesc astazi in Parcul National Bwindi si pe versantii Muntilor Virunga.
Ne vom continua calatoria pana in Parcul National Regina Elisabeta, dar nu inainte de a explora zona sudica, Ishasha, unde vom putea observa leii cataratori. Aceste animale sunt o raritate locala, fiind intalniti in doar cateva parcuri nationale africane. Vom merge in Parcul National Regina Elisabeta, zona ce cuprinde cratere, lacuri formate in cratere si conuri vulcanice, urme ale activitatii vulcanice desfasurata cu mult timp in urma. In parc, vietuiesc peste 95 de specii de mamifere, printre care hipopotami, elefanti, leoparzi, cimpanzei si peste 500 de specii de pasari. Mai apoi, ne vom bucura de un safari cu barca pe apele Canalului Kazinga, pentru a observa crocodilii si hipopotamii, dar si numeroase specii de pasari acvatice.
Urmand un traseu cu coline inverzite, campuri cultivate si case traditionale rasfirate pe dealuri, vom ajunge in Parcul National Kibale, o zona mlastinoasa, un adevarat sanctuar al pasarilor. Ne vom plimba prin parc pentru a observa si fotografia cele peste 200 specii de pasari, intre care Blue Turaco si Great Blue Turaco, dar si alte animale mici. Tot aici vom face trekking in padurea tropicala ca sa observam cimpanzeii, dar si specii de maimute, precum Colobus, maimute cu coada rosie sau cu coada albastra.
Traversand sud-vestul tarii, o zona fertila din punct de vedere agricol, cu dealuri acoperite de culturi, cu cirezi de vite Ankole cu coarne foarte lungi – specifice aceastei regiuni, vom trece linia imaginara a ecuatorului spre emisfera nordica si ne vom incheia periplul cu un tur panoramic in Kampala, capitala Ugandei, admirand cele mai importante atractii ale orasului.
perioada: 27.08.2019-05.09.2019
2