Dincolo de plajele irezistibile, de viata de noapte formidabila si de preparatele spaniole delicioase, Tenerife iti mai ofera ceva: o serie de peisaje ce-ti taie respiratia, in care natura imbina paduri endemice vesnic verzi, campuri sterile de lava neagra si versanti intregi decorati cu cactusi si aloe vera. Unde mai pui ca in toate apare albastrul adanc al Oceanului Atlantic!
Parque Rural Anaga
Cate nuante de verde exista in Tenerife? Nu am reusit sa le numar, insa pot sa promit ca le vei gasi aici pe toate! Daca te uiti din satelit, Parcul Rural Anaga este o inima deasa ca o jungla pe fata de nord a insulei. Odata coborat cu picioarele pe pamant, simti ca te intorci in trecut si ti se va parea ca in orice clipa vei vedea un dinozaur in loc de pasari. Si n-ar fi de mirare cu un asemenea decor, a unei paduri ce dateaza de 25-50 de milioane de ani, inclusa in patrimoniul UNESCO!
Laurii, acei copaci cu trunchiuri diforme si pline de muschi moi, cu craci ce se intrepatrund mereu deasupra potecii creand mirajul unui tunel, sunt o specie fosila care se mai gaseste doar in anumite puncte localizate ale planetei. Ferigile imense, mirosul proaspat si umed ca de dupa ploaie si umbra ce te adaposteste de soare le vei gasi pe orice traseu ai alege prin aceste paduri. Cel mai simplu este Sendero de los Sentidos (Poteca Simturilor), o plimbare lejera de o ora spre punct de belvedere cuceritor: Mirador del Llano de los Loros. Ai si trasee mai lungi, liniare sau circulare, mai dificile sau mai usoare. Sunt peste 70 la numar si le gasesti aici.
Parcul Rural Anaga merita explorat si cu masina, mai ales pe spectaculosul drum ce leaga San Andrés de Taganana (TF-12 & TF-134). Drumul taie muntii ascutiti si e plin de puncte de belvedere pe serpentine.
Puncte de interes:
- Playa Benijo, o mica plaja salbatica neagra.
- Roque de las Bodegas, un vechi port mic pentru negot.
- Mirador Cruz del Carmen, de unde pornesc mai multe trasee.
- Pico del Ingles, cu un drum sapat perfect in pamant.
- Taganana, satul ideal pentru a manca bine, cu priveliste spre ocean.
Parque Nacional del Teide
Parcul National Teide se afla in centrul insulei si se concentreaza in jurul vulcanului cu acelasi nume. Are o suprafata de 18.990 hectare care este pe cat de arida, pe atat de spectaculoasa, oferindu-ti trairi unice. Aflat in Patrimoniul UNESCO din 2007, parcul prezinta o bogatie uimitoare de habitate care se schimba rapid, cu fiecare suta de metri urcata in altitudine, pana la 3.715 metri – cel mai inalt punct al Spaniei.
Teritoriul e marginit de paduri bogate de pin, multi dintre cei mai batrani, cu trunchiurile negre. soseaua urca abrupt pana ce ajungi pe un platou ce deschide un peisaj vulcanic dramatic, ce se joaca intre rosu si negru, in forme ascutite si hipnotizante. Telefericul te suie in doar 10 minute de la 2.356 de metri pana la 3.555 de metri, in punctul La Rambleta. De aici, daca doresti sa urci pe crater (inca 700 de metri de urcare abrupta cu nivel mai scazut de oxigen), ai nevoie de un permis special pe care trebuie sa-l ceri online inainte cu trei saptamani de vizita. Sus, nu mai vezi niciun fir de iarba si nu auzi nici macar o musca. Linistea este suprema, mai face zgomot doar vantul ce suiera doar in urechile tale, in timp ce patura de nori umple valea pe care tu o admiri de sus. Complexul vulcanic este inca activ, iar specialistii stiu asta prin degajarile de sulf si miciile vibratii ocazionale. Ultima eruptie a Vulcanului Teide a fost in 1909.
Puncte de interes:
- Mirador de la Fortaleza, cu peisaj spre estul insulei, un traseu simplu de 15 minute din La Rambleta.
- Mirador del Pico Viejo, cu peisaj spre al doilea cel mai mare crater din Tenerife, un traseu simplu de 20 de minute din La Rambleta.
- Roque Cinchado, o formatiune stancoasa atat de faimoasa, ca a ajuns si pe bancnotele facute aici. Face parte din complexul Roques de García, toate stanci extrem de curioase.
- Montaña Rajada, o zona cu pietris alb, atipic zonei.
- Mirador de Llano de Ucanca, un punct de belvedere situat in inima parcului, de unde varful Teide se vede spectaculos.
- Paisaje Lunar, un traseu mediu intr-o zona ce se spune ca seamana cu relieful de pe Luna.
Parque Rural de Teno
Parcul Teno este cunoscut si datorita celei mai spectaculoase sosele de pe insula, ce serpuieste printre versanti spectaculosi ce se ridica la 800 de metri deasupra oceanului. Drumul are doar 22 de kilometri, pleaca din Santiago de Teide si ajunge, printre cactusi, aloe vera si leandri infloriti, in Buenavista. Parcul este localizat in partea de sud-vest a insulei si este incununat de Masca, supranumit „satul pierdut”, un loc cu cateva case parca agatate in cuierul muntilor stancosi.
Puncte de interes:
- Satul Masca
- Mirador la Cruz de Hilda, un punct de belvedere chiar pe marginea drumului unde este amenajat si un restaurant.
- Los Gigantes, un sir de stanci uluitoare ce parca taie oceanul.
- Punta de Teno, cel mai vestic punct al insulei.
- Cheile Masca, un traseu de hiking fantastic, plin de peisaje de neuitat.
Iti doresti sa vezi frumusetile din Tenerife? ti-am pregatit pachete ce includ zbor charter, cazare la resorturi atent selectionate, servicii premium, asigurarea medicala si storno, plus serviciu de urgenta 24/7.
Descopera vacantele Eturia in Spania: