•  
  •  
  •  
  •  

Templul Borobudur, unul dintre cele mai mari si mai impresionante monumente budiste din lume, este situat in centrul insulei Java, in Indonezia. Cu o arhitectura unica si o istorie fascinanta, Borobudur atrage milioane de vizitatori in fiecare an, dornici sa descopere maretia sa, simbolismul profund si misterele care il inconjoara.

Istoria Templului Borobudur

Construit in secolul al VIII-lea, in timpul dinastiei Sailendra, Borobudur este considerat un adevarat simbol al artei si culturii budiste mahayana si o destinatie perfecta pentru o vacanta in Indonezia. Cu toate acestea, templul a fost abandonat in jurul secolului al XIV-lea, odata cu declinul budismului si raspandirea islamului in Java. Timp de secole, a ramas ascuns sub straturi de cenusa vulcanica si vegetatie densa, pana cand a fost redescoperit in secolul al XIX-lea de catre exploratorii europeni, in special Sir Thomas Stamford Raffles.

Borobudur este un templu construit sub forma de mandala, simbolizand universul in viziunea budista. Structura sa este alcatuita din noua platforme, sase patrate si trei circulare, acoperite cu zeci de stupi si statui de Buddha, toate avand un scop profund simbolic legat de drumul catre iluminare.

Arhitectura si simbolismul Borobudurului

Arhitectura templului Borobudur este remarcabila atat din punct de vedere al designului, cat si al executiei. Realizat din peste doua milioane de blocuri de piatra, templul are forma unei piramide terasate, care simbolizeaza calatoria spirituala a sufletului de la lumea materiala la Nirvana, starea suprema de iluminare, de aceea merita sa faci o expeditie in Indonezia.

  • Cele trei niveluri ale existentei: Borobudur este impartit in trei sectiuni care reprezinta etapele diferite ale existentei umane, conform cosmologiei budiste. Partea inferioara, Kamadhatu, simbolizeaza dorintele lumesti si ignoranta. Sectiunea de mijloc, Rupadhatu, reprezinta lumea formelor, unde oamenii incep sa inteleaga spiritualitatea. Partea superioara, Arupadhatu, simbolizeaza lumea fara forma, un loc al iluminarii si al cunoasterii pure.
  • Reliefele si statuile de Buddha: peretii templului sunt acoperiti cu peste 2.600 de basoreliefuri detaliate, care ilustreaza scene din viata lui Buddha, povesti morale si filozofice, dar si momente din viata cotidiana din Java medievala. Aceste sculpturi sunt considerate unele dintre cele mai detaliate si sofisticate din lumea budista.
  • Stupas si Buddha: cele trei terase circulare superioare contin 72 de stupi mici, fiecare avand in interior o statuie de Buddha. In centrul terasei finale se afla un stupa mare, simbolizand starea suprema de iluminare. Se crede ca atingerea statuiilor de Buddha aduce noroc si binecuvantari.

Misterele si enigmele templului Borobudur

Desi istoria si arhitectura Borobudurului sunt impresionante, templul este invaluit si de numeroase mistere care continua sa fascineze arheologii si vizitatorii deopotriva.

  • Motivul abandonarii: unul dintre cele mai mari mistere legate de Borobudur este motivul pentru care acest monument grandios a fost abandonat. O teorie este ca o serie de eruptii vulcanice au acoperit templul cu cenusa, iar acest lucru, impreuna cu schimbarile politice si religioase din Java, a dus la pierderea interesului pentru intretinerea sa. Altii sugereaza ca trecerea la islam a facut ca templul sa devina irelevant pentru populatia locala.
  • Constructia monumentala: tehnologia folosita pentru constructia templului ramane un mister. Blocurile de piatra au fost asamblate fara folosirea mortarului, dar se potrivesc perfect, formand o structura extrem de solida. Cum a fost posibil acest lucru in secolul al VIII-lea, fara echipamente moderne, este o intrebare care continua sa fascineze.
  • Simbolismul ascuns: multi cercetatori cred ca anumite elemente arhitecturale ale templului contin simboluri secrete, legate de practicile ezoterice budiste. De exemplu, forma intregului monument este vazuta ca un model al cosmosului, iar calatoria pe terasele sale reprezinta drumul spre iluminare.

Cum sa te bucuri de o vizita la Borobudur?

O vizita la Borobudur este o experienta spirituala si culturala deosebita, dar pentru a te bucura pe deplin de aceasta destinatie, este important sa planifici cu atentie vizita ta.

  • Momentul vizitei: cel mai bun moment pentru a vizita Borobudur este la rasaritul soarelui. Pe langa faptul ca vei evita aglomeratia, vei avea parte de o priveliste spectaculoasa cand soarele se ridica peste temple, creand o atmosfera magica. De asemenea, lumina de dimineata este perfecta pentru fotografii.
  • Tururi ghidate: pentru a intelege in profunzime simbolismul si istoria templului, este recomandat sa optezi pentru un tur ghidat. Ghidul te poate ajuta sa descifrezi povestile din basoreliefuri si sa intelegi importanta fiecarui element arhitectural.
  • Meditatie si reflectie: multi vizitatori aleg sa mediteze sau sa reflecteze in liniste in jurul stupelor. Atmosfera templului, in special pe terasele superioare, este propice pentru o astfel de experienta spirituala.

Planifica-ti calatoria la Borobudur pentru a descoperi unul dintre cele mai misterioase si fascinante monumente din lume. Alege un tur ghidat, viziteaza la rasarit si petrece timp in liniste, reflectand asupra semnificatiilor spirituale ale acestui loc extraordinar!

Sursa poze: Pexels


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up