•  
  •  
  •  
  •  

Cel mai frecventat traseu turistic din India este format din orasele DelhiAgra si Jaipur, toate aflate in regiunea din nordul tarii, cunoscuta sub numele de Golden Triangle sau Triunghiul de Aur. Aici se gasesc monumente de o frumusete extraordinara, reprezentative pentru cultura indiana si obligatorii pentru oricine ajunge sa viziteze India.

Delhi

Capitala Indiei moderne, Delhi este considerat a fi cel mai diversificat si bogat oras indian din punct de vedere al stilurilor arhitectonice si locul unde se poate observa cel mai bine din toata India imbinarea intre vechi si nou. Iata cele mai importante obiective turistice din Delhi:

Fortul Rosu se afla in Old Delhi si este inscris in Patrimoniul UNESCO din anul 2007. Imparatul mogul Shah Jahan a mutat capitala Imperiului de la Agra la Delhi si a construit un nou palat regal, cunoscut sub numele de Fortul Rosu. Zidurile de gresie rosie ale palatului se intind pe o distanta de doi kilometri si au doua intrari: poarta Delhi si poarta principala Lahore Gate, aflata chiar in fata pietei Chandni Chowk.

Fortul Rosu India

Tot in Old Delhi se afla si Qutub Minar, cel mai inalt minaret de caramida din lume. Constructia sa a inceput in secolul al XII-lea, in timpul primului sultanat din Delhi si a fost realizata peste un complex antic ce adapostea 27 de temple jainiste. Ansamblul Qutub este un splendid exemplu de arhitectura indo-islamica timpurie, fiind inscris in patrimoniul UNESCO. Turnul, inalt de 72,5 metri, este ridicat pe cinci etaje si decorat cu texte din Coran. Minaretul celebra victoria conducatorului musulman asupra regatelor hinduse si era folosit pentru chemarea credinciosilor la rugaciune.

Qutub Minar India

Qutub Minar 2 India

Jama Masjid este cea mai mare moschee din India si poate adaposti pana la 25.000 de adepti ai lui Allah. Moscheea a fost construita de imparatul mogul Shah Jahan si este acoperita cu gresie rosie si marmura alba pe care se pot observa diferite simboluri ce combina arta islamica cu cea hindusa. Aici se gasesc multe relicve sfinte, inclusiv o veche copie a Coranului scrisa pe piele de cerb. De la inaltimea moscheii, ai o priveliste remarcabila asupra Fortului Rosu.

Jama Masjid India

Templul Akshardham este un monument unic care reprezinta intruchiparea a 10.000 de ani de cultura Indiana,  un exemplu de arhitectura, traditie si spiritualism antic. Respectand stiluri arhitecturale traditionale, intregul complex Swaminarayan Akshardham a fost construit in doar cinci ani datorita eforturilor a 11.000 de artizani si voluntari, fiind inaugurat in anul 2005. Monumentul este o fuziune de piatra de culoare roz si marmura alba, unde pietrele roz reprezinta devotiunea eterna, iar marmura alba – puritatea absoluta si pacea vesnica. Aici se afla si Gradina Indiei, Bharat Upvan, un magnific ambient natural si cultural cu pajisti perfect ingrijite, gradini luxuriante si incantatoare statuete din bronz ale marilor personalitati indiene. Seara, in imensa curte din stanga templului, te poti bucura de un spectacol fascinant: o combinatie de fantani arteziene, lumini colorate, muzica, dans, proiectie de film pe cladiri, proiectie de lasere la 360 de grade si flacari iesind din apa in mici explozii controlate.

Templul Akshardham Delhi
Sursa foto: akshardham.com

Bangla Sahib Gurudwara este unul dintre cele mai importante lacasuri de cult de pe harta spiritualitatii sikh, aici aflandu-se Cartea Sfanta. Casa de cult Sikh este usor de recunoscut dupa cupola aurita. Langa Bangla Sahib exista o cantina uriasa unde membrii cultului sikh fac voluntariat pentru a hrani zilnic aproximativ zece mii de oameni. Hindus, musulman, crestin, alb, creol, negru, barbat, femeie, sarac sau bogat… nu conteaza, oricine este binevenit la masa.

Bangla Sahib Gurudwara India

In Old Delhi, se afla si Raj Ghat, monumentul ridicat in memoria lui Mahatma Gandhi, aflat in mijlocul unui parc national plin cu veverite. Mormantul de marmura neagra este impodobit cu flori de craite mereu proaspete, aduse de cei care isi prezinta omagiul, iar pentru a pastra vie memoria parintelui spiritual al Indiei, aici este o flacara care arde permanent.

Raj Ghat Delhi India

In New Delhi, se afla Humayun’s Tomb, mormantul celui de-al doilea imparat mogul Humayun, cu delicate broderii arhitecturale exterioare, in contrast izbitor cu interiorul sobru. Inscris in Patrimoniul Universal UNESCO din 1993, se spune ca a inspirat Taj Mahal-ul. Monumentul a fost creat de un arhitect persan la comanda primei sotii a imparatului si a fost primul mormant din India cu gradini interioare dupa stilul persan, dar si primul la care s-a folosit gresie rosie pentru constructie.

Mormantul lui Humayun India

In inima orasului New Delhi, se ridica silueta unei cladiri in forma de floare de lotus. Combinand arhitectura moderna cu cea traditionala, Templul Lotus se ridica la 40 de metri inaltime, fiind format din 27 de petale gigantice de lotus din marmura alba, adusa din Grecia. Petalele sunt aranjate in grupuri de cate trei, pentru a forma noua laturi, simbolul celor noua cai spirituale unificatoare din credinta Bahai. Daca vrei, poti participa la slujba; acustica foarte buna a salii si faptul ca esti descult te vor face sa simti vibratiile sunetului prin talpi si, chiar daca nu intelegi niciun cuvant, senzatia va fi unica.

Templul Lotus India

Agra

Comparativ cu marile orase din aceasta tara, Agra este un oras mic, insa este renumit pentru principala atractie a Indiei: Taj Mahal.

Ascuns in spatele zidurilor inalte, Taj Mahal este menit sa iti ia rasuflarea de indata ce treci de poarta de intrare, un monument alb pe fundalul albastru perfect al cerului. Construit in ceva mai mult de doua decenii cu ajutorul a mii si mii de muncitori, acest superb exemplu de arhitectura mughala, inscris in Patrimoniul UNESCO, este intruchiparea dragostei imparatului Shah Jahan pentru a treia sa sotie, Mumtaz Mahal. Devastat de moartea acesteia in timpul nasterii celui de-al paisprezecelea copil, Shah Jahan a inceput constructia mausoleului in 1632, folosind numai marmura alba incrustata cu pietre pretioase si semi-pretioase. Merita sa vezi Taj Mahal la rasarit sau la apus, pentru ca razele soarelui imprima nuante diferite pe marmura alba si, in decurs de cateva minute, ai parte de un minunat spectacol de culori.

Taj Mahal India

Taj Mahal India

Taj Mahal India

Un alt obiectiv important in Agra este fortul cu acelasi nume, inscris in Patrimoniul UNESCO din 1983. Centru de putere a Imperiului Mughal pentru multi ani, Fortul Agra este o splendoare arhitecturala, cu zidurile sale masive de gresie rosie, dar si palatele de marmura din interior. De la unele balcoane se poate observa in zare Taj Mahal-ul.

Fortul Agra

Pe drumul dintre Agra si Jaipur se afla Fatehpur Sikri, obiectiv inclus in Patrimoniul UNESCO inca din 1986. Ingloband stiluri arhitecturale indiene, persane si islamice, acest oras a fost construit pentru a servi drept capitala a Imperiului Mughal, insa, in ciuda faptului ca au fost necesari 15 ani pentru a fi construita, curtea regala a fost abandonata dupa doar 14 ani de la terminare, in 1585, din cauza lipsei de apa potabila.

Fatehpur Sikri

Jaipur

Capitala a statului Rajasthan, Jaipur are un alt ritm decat Delhi, ceva mai lent si mai linistit, oferind turistului ragaz sa experimenteze culoarea locala mai in amanunt. Atractiile principale in acest oras sunt Fortul Amber si observatorul astronomic Jantar Mantar.

Strajuind Lacul Maota, Fortul Amber este mai degraba un palat care a gazduit generatii de Maharajah ai Rajputului. Alcatuit dintr-o serie de patru curti, fiecare deservind roluri diferite, de la sala de audienta publica pana la locuintele concubinelor, fortul este un minunat exemplu de arhitectura Rajputa. Pentru a ajunge la fort, exista doua optiuni: elefanti sau jeep-uri. Cu toate ca timpul de asteptare va fi mai lung, iti recomandam plimbarea pe spinarea blandelor pahiderme pe aleile de piatra cubica ce urca spre fort. Ajuns in varf, se dezvaluie o priveliste deosebita asupra teraselor si meterezelor care se refleca in oglinda Lacului Maota si asupra gradinii de sofran de pe lac. In interiorul fortului, pot fi admirate diverse sali regale decorate cu sculpturi din fildes, oglinzi si sticla, completate de picturi murale deosebite.

Fortul Amber India

Fortul Amber India

Fortul Amber India

Monument inscris in Patrimoniul UNESCO din 2010, observatorul astronomic Jantar Mantar uimeste prin grandoarea constructiilor si precizia cu care functioneaza instrumentele. Brihat Samratyantra Sundial este un impunator edificiu galben ridicat in partea dreapta a observatorului, avand un gnomon (vechi ceas solar) cu o inaltime de 27 de metri fixat in unghi de 27 de grade. Umbra formata de acesta se deplaseaza cu pana la patru metri pe ora, ajutand la calcularea orei locale si meridiane. Acuratetea sa are o marja de doar doua secunde.

Jantar Mantar India

Oricare ar fi motivele pentru care iti place sa calatoresti (istorie, civilizatie, curiozitate, aventura, experienta culinara), in India iti va fi usor sa iti indeplinesti obiectivul.


Descopera vacantele Eturia in India

Vacante India – Eturia


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up