•  
  •  
  •  
  •  

Intr-un cadru idilic, plin de energie, de culoare si de muzica, Rio de Janeiro este pe primul loc in topul destinatiilor pe care turistii le aleg pentru vacanta lor de vis. Dar, dincolo de plaje si de bucurie, Rio de Janeiro ascunde si mai multe lucruri interesante!

Raul Ianuarie

Rio de Janeiro se traduce, cuvant cu cuvant, in „Raul de Ianuarie” – iar numele e dat de primul explorator portughez care a ajuns aici, Gaspar de Lemos. Cand? in ianuarie 1502. Se spune ca el a confundat golful stramt cu un rau imens.

Francezii, primii colonisti

Desi portughezii au fost primii exploratori, francezii au fost primii colonisti. In 1555, francezii au construit prima fortareata in Golful Guanabara (la intrarea in Rio de Janeiro). Abia in 1567, portughezii s-au intors si au distrus colonia franceza, preluand puterea asupra teritoriului.

Corcovado, Rio de Janeiro
Corcovado, Rio de Janeiro

Rio de Janeiro, capitala europeana

Rio de Janeiro a servit pe post de capitala a Portugaliei timp de sapte ani, cand familia regala s-a exilat aici. Regele Dom João VI a inceput sa transforme orasul, infiintand o scoala de medicina, un muzeu national, o biblioteca nationala si gradini botanice. In decembrie 1815, Dom João a desemnat Rio capitala oficiala a Imperiului Portughez, rol pe care l-a indeplinit pana cand Brazilia si-a declarat independenta fata de Portugalia, in septembrie 1822.

Prima capitala a Braziliei

Indata ce Brazilia si-a castigat independenta in 1822, Rio de Janeiro a fost numita capitala si a ramas si dupa ce tara a devenit republica, in 1889. Apoi, la 21 aprilie 1960, Brasília, construita in centrul Braziliei, a devenit noua capitala.

Cea mai mare petrecere din lume

Carnavalul de la Rio este cel mai mare carnaval din lume, adunand anual peste cinci milioane de participanti. Primul festival de la Rio dateaza din 1723.

Cea mai mare padure urbana

In Rio de Janeiro exista cea mai mare padure urbana din lume. Floresta da Tijuca are 33 km2 si este rezultatul impaduririlor care s-au facut constant inca din secolul al XIX-lea.

Telecabina Sugarloaf

Construita intre 1908 si 1912, telecabina din Rio a devenit a treia inaugurata in toata lumea! Actualizata constant odata cu noile tehnologii, astazi este folosita de aproximativ 2.500 de vizitatori zilnic. Telecabinele circula la fiecare 30 de minute, intre orele 8 si 22.

Sugarloaf, Rio de Janeiro
Sugarloaf, Rio de Janeiro

Favelas

Rio are peste 1.000 de favelas (mahalale). Faima lor nu e una buna din cauza istoriei, dar astazi aproape o treime dintre localnici locuiesc in ele, acolo fiind cele mai accesibile locuinte. Rocinha este cea mai mare favela, avand 25.000 de locuinte cu 100.000 de locuitori.

Bossa Nova

Artele din Rio de Janeiro includ crearea stilului de dans Bossa Nova. Tradus, Bossa Nova inseamna „noua tendinta” si este un amestec energic de jazz si samba. Acesta a capatat amploare intre anii 1950 si 1960, raspandindu-se pe intreg mapamondul.

Cel mai mare meci de fotbal

Rio de Janeiro detine recordul pentru organizarea celui mai mare meci de fotbal: Brazilia – Uruguay, finala Campionatului Mondial din 1950. Stadionul Maracanã a fost construit special pentru asta, fiind atunci cel mai mare din lume – a gazduit aproape 174.000 de spectatori!

Pelé si-a incheiat cariera aici

Pelé, votat cel mai bun jucator de fotbal al secolului al XX-lea, a jucat ultimul sau meci international pe 18 iulie 1971, in Rio de Janeiro.

Volei de picior, inventie locala

„Footvolley” este un sport inventat de Octavio de Moraes pe Plaja Copacabana in anii ’60, fiind un amestec de volei si fotbal. Se joaca in doi, are aceleasi reguli ca voleiul pe plaja, doar ca nu-ti poti folosi mainile – doar picioarele, capul si pieptul. De atunci, acesta este cel mai popular sport pe Plaja Copacabana.

Copacabana, Rio de Janeiro
Copacabana, Rio de Janeiro

Orasul Minunat

Nu e doar un supranume, ci si numele imnului oficial al orasului. Imnul se aude peste tot, in special in timpul Carnavalului.

Cel mai mare concert

Concertul lui Rod Stewart din 1994 organizat pe Plaja Copacabana este inregistrat ca cel mai mare concert din lume. El a cantat in fata a 3,5 milioane de oameni.

Scolile de samba, centre de educatie

scolile de samba sunt mai mult decat cursuri pentru Carnavaul de la Rio. Majoritatea aflate in favelas, ofera si altfel de mentorat, fiind extrem de implicate in comunitati. Astfel, cei care nu isi permit, pot veni aici pentru cursuri de engleza si activitati sportive gratuite, de exemplu. Acestea organizeaza si evenimente de weekend, iar comunitatile le sunt loiale acestor scoli asa cum le sunt echipelor de fotbal favorite.

Samba, Rio de Janeiro
Samba, Rio de Janeiro

Cariocas

Localnicii se numesc „cariocas”, denumire ce se traduce din limba indigena tupi prin „casa omului alb”.

Tot orasul, opera de arta

Strazile sunt o galerie de arta in aer liber si asta deoarece in 2014 arta stradala (graffiti) a fost legalizata. Artistilor stradali li se permite sa decoreze coloane, pereti si panouri de constructie, atat timp cat acestea nu sunt desemnate monumente istorice.

Selaron, Rio de Janeiro
Selaron, Rio de Janeiro

O minune a lumii moderne

Statuia lui Cristos Mantuitorul a fost aleasa ca una dintre cele sapte minuni ale lumii moderne. Inaugurata in 1931 cu ocazia aniversarii a 100 de ani de la declararea independentei Braziliei, are 38 de metri inaltime.

Ptotectorul… paratrasnet

Din cauza inaltimii sale si pozitionarii pe varf de munte, dar si a materialelor din care e facuta, statuia lui Cristos Mantuitorul e lovita de fulgere de doua pana la patru ori pe an, necesitand reparatii dese. Astfel, multi spun ca protejeaza orasul.

Cristos Mantuitorul, Rio de Janeiro
Cristos Mantuitorul, Rio de Janeiro

Primele jocuri olimpice din America Latina

In 2016, Rio de Janeiro a fost gazda jocurilor olimpice de vara, devenind primul oras sud-american care a organizat o olimpiada.

Istorii la tot pasul. La propriu!

Cand te plimbi pe aleile pietonale cu mozaicuri ce creeaza valuri in alb si negru, uita-te cu atentie: sunt instalate coduri QR. Le poti scana cu telefonul si vei obtine o sumedenie de informatii despre oras, istorie si obiectivele sale.

5 dintre cele mai bune plaje de pe continent

Districtul Rio de Janeiro insumeaza 98 de plaje si detine, potrivit TripAdvisor, 5 dintre cele mai bune plaje din America de Sud. Si una dintre ele este situata chiar in orasul Rio de Janeiro: Prainha. Iar cea mai lunga plaja o vei gasi in suburbia Barra da Tijuca: are opt kilometri lungime si se numeste Praia Reserva.

Descopera vacantele Eturia in Rio de Janeiro:

Vacante Brazilia – Eturia


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up