•  
  •  
  •  
  •  

Este a doua oara cand vizitez Iordania. Petra, personal, mi-a taiat respiratia la propriu, atat de tare m-a impresionat, chiar si la a doua vedere. Insa Iordania are mult mai mult de oferit decat Petra: situl arheologic de la Jerash sau cel pe care l-am descoperit in aceasta calatorie, Um-er-Rasas, un castru roman imens situat la frontiera cu Limes Arabicus; Madaba si Muntele Nebo, un safari in desert si o noapte in stil beduin in Wadi Rum, si chiar si Ammanul are multe de explorat.
Libanul este o tara fascinanta in care veti regasi o sinteza a tuturor marilor culturi ce si-au lasat amprenta pe acele meleaguri: feniciana, romana, bizantina, persana, apoi influenta cruciatilor si recent, in istoria moderna, se resimte puternic influenta franceza.

In primul rand, merita explorata capitala, Beirut, cu principalele atractii: o vizita la Muzeul National de Arheologie cu o extraordinara expozitie de sarcofage antropomorfe, un tur pietonal in centrul vechi, vizitarea moscheilor si a bisericilor maronite, imortalizarea intr-o fotografie a faimoaselor stanci ale porumbeilor si, la cativa kilometri de Beirut, palatul Emirului Bechir, Beit ed Edine, o capodopera a arhitecturii orientale care astazi este resedinta de vara a presedintelui tarii.

Baalbeck este unul dintre cele mai mari temple din lume, reunind templele lui Venus, Bahus si Jupiter in perimetrul unui singur sit arheologic. Prin urmare, in mod clar, merita o oprire.

Biblos este cel mai vechi oras cunoscut a fi locuit in mod continuu, dateaza din epoca feniciana si, de asemenea, it’s a must.

Ceea ce recomand de neratat in Liban este padurea de cedri si Valea Sacra, Wadi Qadisha cu peisajul sau spectaculos! Si o noapte in Bechare (Bshari) din regiunea Cedars. Bshari este orasul lui Khalil Gibran – scriitor, pictor si sculptor libanez – al carui muzeu poate fi vizitat pentru a incanta simtul artistic.

Alte recomandari: pestera Jeita, cu cele mai mari stalagmite si stalactite din lume; satul Harissa patronat de Doamna Libanului (Lady of Lebanon), statuia Fecioarei Maria si catedrala din varful muntelui Harissa; situl de la Anjar sau Templul Eschmoun din Sidon – nu sunt atat de bine conservate dar le-as recomanda pasionatilor de arheologie; vizitarea orasului Sidon, cu bazarul, caravanseraiul francez si Castelul Marii si neaparat trebuie savurat cel mai bun falafel la restaurantul fast food de peste drum de castel; Tripoli, al doilea mare oras din tara, unde am descoperit Castelul Cruciatilor St. Gilles si ne-am lasat ”pierduti” prin bazarul labirintic, souk.
Dana M.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up