•  
  •  
  •  
  •  

Croazierele de expeditie in destinatii de o frumusete naturala deosebita sunt din ce in ce mai populare. Turistii cauta sa se conecteze cu natura, sa exploreze zone geografice unice si sa aiba parte de experiente locale autentice, conform sondajelor celor de la Travel Market Report.

Urmatoarele destinatii se afla in topul alegerilor de vacanta pentru turistii dornici de o croaziera cu profil de expeditie:

peisaj-galapagos
Galapagos

1) Galapagos

Situate in Oceanul Pacific, la aproximativ 1000 de kilometri de continentul Sud American, cele 19 insule care formeaza arhipelagul Galapagos si rezervatiile marine naturale inconjuratoare au fost denumite „muzeu natural si exemplu de evolutie”. Galapagos se afla la confluenta a trei curenti oceanici, deci speciile marine sunt cat se poate de diverse: lei de mare, rechini, broaste testoase si mii de tipuri de pesti. Activitatea seismica si vulcanica permanente sunt reflectate in procesul de formare a acestor insule care, impreuna cu izolarea extrema a insulelor, a dus la dezvoltarea neobisnuita a faunei in Galapagos – iguanele, testoasele gigant si cintezele sunt doar cateva dintre vietuitoarele ce populeaza arhipelagul. Teoria evolutiei a lui Charles Darwin a fost inspirata de vizita sa in Galapagos in 1835.

peisaj-Galapagos
Croaziera in Galapagos

Celebrity Cruises este singura linie de croaziera care ajunge in insulele Galapagos, cu itinerarii de la 7 pana la 16 nopti, ce pot fi combinate cu Ecuador si Peru. Vasele Celebrity care ajung in Galapagos sunt Xploration, Xpedition si Flora, toate trei special concepute pentru expeditii de neuitat, la care se adauga serviciile premium de la bord.

peisaj-alaska
Alaska

2) Alaska

Alaska devine din ce in ce mai solicitata de catre turistii din toata lumea. Orasele mici, golfurile cu apa cristalina, muntii semeti, cerul imaculat si parcurile nationale Glacier Bay si Denali (cu cel mai inalt varf din SUA – 6190 m) fac din Alaska o destinatie splendida.

Explorarea se face cel mai bine la bordul unui vas de expeditie ce poate patrunde in locurile in care navele mari nu reusesc si ajunge unde transportul terestru nu razbate. Perioada propice pentru o vizita aici este intre mai si octombrie, cand ziua este mai lunga si temperaturile mai blande.

Este important sa alegeti cu grija linia de croaziera, mai ales daca doriti o croaziera cu profil de expeditie: chiar daca exista numeroase variante, doar cateva au experienta necesara astfel incat sa ofere vacante autentice si servicii de top in destinatii greu accesibile. Dintre liniile de croaziera care opereaza Alaska, va recomandam doua: Princess Cruises si Holland America Cruise Line.

peisaj-croaziera
Croaziera in Alaska cu Princess Cruise

Princess Cruises detine propriile lodge-uri, Princess Wilderness Lodge, unde isi cazeaza oaspetii cand exista nopti pe uscat. De asemenea, au propria linie feroviara, Princess Alaska Rail Service, care faciliteaza transferul din porturi la lodge-urile din salbaticie. Acest serviciu unic plaseaza Princess Cruises printre liderii de piata din Alaska.

croaziera-holland-america
Croaziera in Alaska cu Holland America Cruise Line

Holland America Cruise Line are o experienta de peste 70 de ani in Alaska, fapt care se reflecta in servicii. Vasele de dimensiuni medii permit vizitarea unor locuri inaccesibile pe uscat sau cu vase mari. Itinerarele lor variaza intre 7 si 21 de zile; au si unul exclusiv, care include Yukon, zona de nord-vest din Canada.

peisaj-Antarctica
Antarctica

3) Antarctica

Daca pana de curand Antarctica o puteati vedea doar prin ochii celor de la National Geographic sau Discovery Channel, acum este o destinatie din ce in ce mai populara in randul celor care doresc sa sparga bariera televizorului si sa puna ei insisi piciorul pe acest continent enigmatic. Asta datorita catorva linii de croaziera ce ofera expeditii in acest taram fabulos.

Al cincilea ca marime dintre cele sapte continente, Antarctica se afla in jurul Polului Sud. Fauna Antarcticii este unica si diversa: specii precum balenele migreaza, pe cand pinguinii imperiali raman aici tot timpul anului. Antarctica nu se poate vizita tot anul, perioada expeditiilor fiind din octombrie pana in martie.

sea-dream-innovation-cruise
Croaziera in Antarctica cu Sea Dream Innovation

90% dintre turisti ajung aici cu vaporul, insa exista si varianta de zbor charter, ca parte dintr-un pachet. Celebrity Cruises, Crystal Cruises, Holland America Line, Ponant, Princess Cruises, Regent Seven Seas sau Seabourn sunt printre cele 13 linii de croaziera care au itinerare in Antarctica. In general, vasele au dimensiuni medii pentru a se putea strecura in locuri mai greu accesibile. Au o capacitate intre 220 (Sea Dream Innovation) si pana la 2850 de pasageri (Celebrity Eclipse).

peisaj-Sydney
Sydney

4) Australia si Noua Zeelanda

Australia si Noua Zeelanda sunt doua tari fascinante si, pe cat de apropiate, pe atat de diferite. Australia este extrem de diversa ca geografie, clima si viata salbatica. Puteti explora deserturi, munti si paduri tropicale, dar si orase cosmopolite (Sydney) sau tineresti (Melbourne). Noua Zeelanda nu este mai prejos cu vegetatia ei luxurianta, vinurile excelente si oamenii foarte ospitalieri. Marea Bariera de Corali este principalul punct de interes pentru cei dornici de snorkeling si scufundari. De asemenea, Tasmania si Insula Phillip sunt alte opriri pe parcursul unei croaziere in care va veti bucura de spectacolul natural unic presarat cu ursi koala si canguri.

Pentru o experienta completa, va recomandam sa le imbinati pe toate intr-un itinerar de minimum 12 zile. Exista foarte multe rute, de la 10 pana la chiar 30 de zile. Perioada ideala de calatorie este intre noiembrie si martie.

peisaj-milford-sound
Croaziera in Milford Sound, Noua Zeelanda

Pentru itinerare clasice, exista linii de croaziera de masa: Royal Caribbean sau Norwegian Cruise Line sunt foarte bune pe aceste doua destinatii. Insa, daca doriti experiente unice, atunci va recomandam linii premium (Holland America Line, Princess Cruises si Celebrity Cruises) sau de lux (Seabourn, Silversea, Oceania Cruises, Cunard si Azamara). Acestea ofera itinerarii mai amanuntite, au vase medii si mici care opresc in mai multe porturi decat vasele mari si sunt foarte atenti la timpul acordat in fiecare port. Pe langa itinerare clasice, Seabourn are inclusiv rute combinate cu Indonezia (imbarcare in Denpasar si debarcare in Sydney) si trasee de 30 de zile doar in Noua Zeelanda, pentru o explorare in profunzime.

croaziera-Norvegia
Norvegia

5) Fiordurile norvegiene

Dramatismul firodurilor, cascadelor si canioanelor din Scandinavia face ca aceasta zona sa fie unica din punct de vedere peisagistic, devenind o destinatie prestigioasa de croaziera in Europa. De asemenea, micile orase cu arhitectura armonioasa si cu locuinte ca de turta dulce sunt ideale pentru o plimbare linistita in aerul curat.

Exista multe linii de croaziera care fac excursii in fiorduri, insa niciuna nu se compara cu Hurtigruten: are vase de expeditie de mici dimensiuni care se strecoara acolo unde navele mari nu ajung, ofera seminarii la bord sustinute de specialisti in flora si fauna, este eco-friendly, e singura care ajunge in insula Spitsbergen si este singura linie de croaziera care opereaza tot timpul anului.

croaziera-hurtigruten
Croaziera in Norvegia cu Hurtigruten

Cei de la Hurtigruten ofera o gama larga de itinerare atat clasice, cat si de expeditie sau chiar tematice (astronomie). Cel mai bine vandut itinerar al lor este Classic Roundtrip Voyage (12 zile), insa, pentru o experienta iesita din comun, va recomandam Ruta Pionierilor Polari – chiar ei mergeau pe acest traseu in 1896 la bordul vaselor Hurtigruten. Ruta include si Insula Spitsbergen si Bjørnøya (sau Insula Ursilor) si va permite sa simtiti din plin adrenalina fostilor exploratori, sa faceti hiking in Capul Nord si sa descoperiti fermecatorul oras Tromsø.

peisaj-Tromso
Tromsø

Alte croaziere recomandate sunt cele din perioada Aurorelor Boreale (septembrie – aprilie). O croaziera de expeditie cu Hurtigruten costa intre 1360 euro si 5690 euro, in functie de complexitate si de serviciile oferite la bordul vaselor.

peisaj-Groenlanda
Groenlanda

6) Groenlanda

Parte a Regatului Danemarcei, cea mai mare insula din lume ofera unele dintre cele mai imaculate si salbatice privelisti de pe Pamant, 80% din teritoriu fiind acoperit de gheata si zapada. Estul este auster si foarte putin populat, in timp ce coasta de vest se bucura de viata salbatica diversa si de numeroase comunitati indigene.

Disco Bay, cel mai mare golf din vestul Groenlandei, este atractia principala si locul in care ghetarii si balenele ofera o priveliste fascinanta. Aici puteti vedea Ilulissat (cel mai vizitat oras care, de altfel, se sustine din industria turismului), Qeqertarsuaq (paradisul balenelor), Aasiaat (Mecca iubitorilor de caiac), Ghetarul Lyngmark (locul unde va puteti lasa purtati de saniile trase de caini).

balene-Groenlanda
Groenlanda

Groenlanda poate fi destinatie de sine statatoare sau poate fi explorata impreuna cu Islanda, intrucat exista itinerare cu imbarcare/debarcare din Islanda sau care includ Islanda in detaliu. Spre exemplu, Hurtigruten ofera doar The Heart of Greenland, cu plecare si sosire in Reykjavik. Au patru croaziere intre lunile iulie-septembrie, perioada in care soarele straluceste pe cer noaptea. Ponant, linie de croaziera de lux, ofera expeditii in Groenlanda, impreuna cu cei de la National Geographic, iar o asemenea experienta porneste de la 6000 euro. Iar Quark Expeditions ofera doua itinerarii: unul de 15 zile doar in Groenlanda, altul combinat cu Islanda in perioada aurorelor boreale, de 14 zile.

croaziera-quark-expeditions
Croaziera in Groenlanda cu Quark Expeditions

Fie ca alegeti minunile naturale ale nordului Europei, fie ca doriti sa va aventurati in destinatii indepartate precum Antarctica sau Australia, croazierele de expeditie sunt o experienta unica, inedita, care se va transforma in pasiune pura. Nu exista nimic mai inaltator decat sa fii atat de aproape de spectacolul naturii si sa te bucuri de peisaje greu de descris in cuvinte, care vor ramane intiparite in mintea oricui are norocul sa le vada cu ochiul liber.


 


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up