•  
  •  
  •  
  •  

Sri Lanka emana energie pozitiva prin fiecare adiere de briza. E atat de speciala, ca te face sa te minunezi la fiecare pas, cu fiecare val ce se sparge si se intinde pe nisipul auriu, fin – asa cum este cel din Tangalle, orasul linistit aflat in sudul insulei.

Cu siguranta, Tangalle este destinatia ideala din Sri Lanka pentru orice tip de relaxare ai avea nevoie, pentru ca iti ofera nenumarate minuni naturale si culturale, dar si o serie de lucruri pe care nu vrei sa le ratezi.

Ti-am pregatit zece zile de vis in Tangalle, apoi am selectat cele mai interesante zece activitati de care sa te bucur in fiecare zi. Poti alege aici unul dintre sejururile in Tangalle din urmatoarea perioada.

Plaja Tangalle
Plaja Tangalle

Relaxeaza-te pe Plaja Tangalle

Din oras, pasesti direct in visul exotic strajuit de palmieri batrani: o fasie lunga de plaja linistita, cu restaurante si baruri locale risipite pe ici-colo, cu nisip intr-o parte mai alb, in alta mai auriu, cu ape turcoaz ce iti incanta toate simturile. Plaja Tangalle (sau Tangalla) se desfasoara pe kilometri intregi si in fiecare zi poti alege sa admiri alt colt de paradis: golfuri izolate, zone stancoase, plaje mai intinse sau mai intime, ape mai linistite sau cu valuri spectaculoase spectaculoase. Totodata, de pe aceasta plaja se vad cele mai frumoase apusuri de pe intreaga insula.

Plaja Tangalle
Plaja Tangalle

Admira Gheizerul Hummanaya

Considerat o minune a lumii, nu poti rata al doilea cel mai mare gheizer din lume! Hummanaya – nume care vine de la sunetul huruit ce se aude de la mare distanta de fiecare data cand apa tasneste – este foarte activ: in unele „sesiuni”, arunca apa pana la 30 de metri inaltime.

Hummanaya Bluehole
Hummanaya Bluehole

Gheizerul se afla la zece kilometri de Tangalle, iar de la intrarea in rezervatie, vei face o plimbare de sapte minute pana la cele doua stanci de pe coasta dintre care iese spectacolul.

Viziteaza Vechiul Fort Olandez

Simti nevoia unei file de istorie? O gasesti la Fortul Olandez! Tangalle a fost un punct strategic in timpul ocupatiei olandeze a Ceylonului, fiind un port natural. Astfel, ei au construit, in 1775, un mic fort de 12 metri inaltime. Desi in ruina, s-a pastrat intr-o stare foarte buna pana astazi datorita structurii sale si materialelor folosite: calcar si coral. Tot atunci, olandezii au ridicat si o mica biserica alba: viziteaz-o! Cand au venit britanicii, l-au modificat ca sa-l poata folosi ca inchisoare, destinatie care i-a ramas pana in zilele noastre.

Lasa-l pe Gigantul Buddha sa te intampine

Templul Wewurukannala este locul in care se afla cea mai mare reprezentare a lui Buddha din intreaga Sri Lanka, inalta de 50 de metri. Templul este in sine o experienta: pentru a ajunge la Gigantul Buddha, trebuie sa treci printr-o sala de statui ale demonilor fiorosi si ale pacatosilor care isi duc soarta nefericita. Drumul acesta este o metafora a vietii in care sa-l vezi pe Buddha devine premiul de la finalul calatoriei.

Templul Wewurukannala
Templul Wewurukannala

Templul se afla la 30 de minute de Tangalle.

Asculta pasarile din Sanctuarul Kalametiya

Observarea pasarilor este una dintre activitatile populare din sudul Sri Lankai datorita diversitatii speciilor de aici, multe protejate si in pericol. Kalametiya a fost declarata arie protejata in 1938, iar de atunci a fost un refugiu sigur si bogat pentru fauna salbatica. Zona atrage aproximativ 150 de specii de pasari datorita habitatelor diverse intr-un areal mic: lagunele de coasta, mlastinile de mangrove si pasunile deschise – acestea devin o sursa importanta de hrana, cat si de cuibarit.

Vizitarea sanctuarului inseamna o excursie linistita, relaxata, in care te poti bucura din plin de natura. O poti transforma si intr-o zi activa daca iti plac drumetiile pe potecile junglei.

Dincolo de speciile rare de pasari, aici mai exista 38 de specii de reptile aflate pe lista rosie a Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Sanctuarul se afla la 20 de kilometri de Tangalle.

Invata surf pe Plaja Hiriketiya

Ce zici despre surf? Daca inca nu stii, aici e locul ideal sa-i dai o sansa si sa incerci sa inveti – gasesti tot echipamentul de inchiriat pe plaja! Hiriketiya se afla la marginea unui golf stramt, orientat ideal in drumul curentilor Oceanului Indian, astfel ca este foarte apreciata de pasionatii de surf din intreaga lume.

Plaja Hiriketiya
Plaja Hiriketiya

Cum apa cristalina e calda, nu adanca, iar valurile nu sunt puternice, plaja este potrivita inclusiv pentru cei mai mici. Cand inoti, probabil vei avea vizitatori interesanti: multe testoase inoata prin acest golf!

Incearca pestele local

Tangalle a jucat mult timp rolul unuia dintre cele mai mari porturi de pescuit din Sri Lanka. Poate nu mai e cel mai mare, insa capturile constante aduc peste si fructe de mare proaspete in fiecare zi. Cum in Sri Lanka inca se mai prinde pestele si manual, cu navoadele, poti pescui chiar tu sa-l prinzi, alaturi de localnici, pe plaja – este o experienta unica. Apoi, incearca preparatele delicioase din peste ale bucatariei locale! Roti cu peste (un fel de pateuri), peste cu condimente la gratar sau Sri Lankan Fish Curry, cel mai apreciat preparat de pe insula, iti vor incanta papilele gustative. Nu uita sa specific cat de (ne)picante vrei sa fie preparatele! Si daca vrei sa le faci si acasa, poti merge la oricand un curs de gatit de 3 ore, special conceput pentru turisti.

Scufunda-te la reciful de corali

Sri Lanka este marginita, in vest si in sud, de bariere de corali, case ale nenumaratelor specii de pesti colorati si stele de mare. O sesiune de diving la coralii din largul zonei Tangalle te va face sa descoperi comorile surprinzatoare din adancuri. In plus, este o activitate potrivita pentru toata familia.

Diving spre corali
Diving spre corali

Fa cunostinta cu Balena Albastra

In aceasta zona a insulei Sri Lanka, sezonier (noiembrie – aprilie), se apropie de tarm balenele albastre, care ofera un spectacol emotionant oricaror ochi larg deschisi.

Din fericire, activitatea de whale watching este bine reglementata aici in interesul marilor mamifere marine, iar cei care organizeaza excursii din port sunt autorizati, nu deranjeaza balenele prin prezenta barcilor, nici ca nivel de zgomot, nici prin „incalcarea” terenului acestora, iar inotul cu balenele este interzis prin lege. Excursiile dureaza jumatate de zi, iar in larg te vei bucura de spectacol: balenele obisnuiesc sa iasa la suprafata o data la 10-30 de minute, respira de 4-5 ori la interval de 10-20 de secunde, „sufland” cu putere apa, apoi se scufunda gratios, luandu-si la revedere cui coada gigantica.

Descopera Templul Budist Mulkirigala

La doar 16 kilometri de Tangalle, vei gasi un complex de temple budiste sapate in piatra, in varful unui deal din stanca, inalt de 205 metri. Complexul de Temple in Stanca Mulkirigala cuprinde sapte manastiri budiste vechi ce au fost facute pe cinci terase separate, toate legate prin poteci si trepte din granit. Aici, ies in evidenta picturile murale care dateaza din secolul 18, dar si inscriptiile din piatra, care sunt vechi – undele de peste 2000 de ani. Pana in varf, unde este si marea statuie a lui Buddha, trebuie sa urci 500 de trepte.

Templul Budist Mulkirigala
Templul Budist Mulkirigala

Intra si in muzeul de aici, care expune obiecte arheologice gasite in Mulkirigala si in imprejurimi – sunt exponate rare: manuscrise cu frunze pe palmier, unelte, picturi.

Noi iubim aceasta superba insula tocmai pentru ca nu ne putem satura de ea! Iar, cu ofertele noastre la Eturia, sigur te vei convinge ca vrei sa vezi cat mai multe din Sri Lanka.

Descopera vacanta perfecta in Sri Lanka alaturi de Eturia!


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up