by V.T.
Am calatorit in Malaezia la inceput de octombrie si am avut parte, per total, de o experinta extraordinara. Acest lucru s-a datorat faptului ca am avut totul foarte bine organizat de Eturia de la bun inceput si stiam ca daca o sa apara ceva neprevazut o sa gasim impreuna, indiferent de ora o solutie. Iar faptul ca stiam ca „avem spatele acoperit” a contat foarte mult.
Oferim mai jos, din experienta noastra, cateva sfaturi practice pentru alti calatori pasionati care isi doresc sa viziteze aceasta frumoasa tara asiatica.
Am avut nesansa de a face cunostinta cu fenomenul numit smog. Daca va stiti cu fond alergic, e important sa aveti medicamentele la indemana, inclusiv picaturi oftalmice cu cortizon (personal, am experimentat o conjunctivita alergica destul de severa).
Citeste si…
› Bucataria malaeziana – paradis al aromelor
› De ce ne place noua Malaezia?
Iti recomand sa cumperi cremele de protectie solara din Romania, deoarece acolo sunt mai dificil de gasit in anumite zone ale tarii, iar pe insule sunt scumpe si de proasta calitate.
Fiind o tara preponderent musulmana, alcoolul e interzis, dar asta nu se inseamna ca nu poti cumpara si nu poti consuma ca turist. Sunt destul de toleranti cu strainii si preferintele lor. Preturile sunt mai mari, dar nu exagerate. Nu se compara cu Singapore. (de exemplu, berea Tiger la 0.33 ml este 10 Ringgit, adica 10 lei, pretul cocktailurilor, in functie de locatie, este intre 40-50 Ringgit, iar pe insula unde am fost, am luat la pahar de plastic cu 15 Ringgit).
Este interzis sa faci topless pe plaja sau la piscina, dar peste tot este permis costumul de baie din doua piese sau intreg. Musulmanele folosesc obligatoriu costumele de baie musulmane.
Limba engleza este a doua limba nationala, astfel incat toti o vorbesc, exceptie facand cei din zonele sarace, pentru ca ei nu au avut acces la educatie.
Malaezia este, in general, o tara sigura. Singurul sfat primit de la localnici a fost sa evitam, pe timp de noapte, stradutele laterale si intunecate. Si as putea adauga si cartierul Pudu din Kuala Lumpur. Am ajuns acolo din cauza unui articol citit pe net si nu a fost o experienta tocmai placuta. Ulterior, am aflat ca e zona unde locuiesc imigranti si e considerata o zona nesigura.
Incercati sa schimbati banii in orasele mari, recomand în Kuala Lumpur. In Penang nu am mai beneficiat de acelasi curs bun, iar in celelalte zone (traseu Cameron Highlands – Belum – Perhentian Islands) se gasesc destul de greu case de schimb valutar. Noi am folosit un ATM acolo. Foarte important: in Belum (jungla) si in insulele Perhentian nu exista ATM. Cu exceptia receptiei si restaurantelor din cadrul hotelurilor, pe insule poti plati doar cash.
Autan-ul nu este asa de eficient impotriva tantarilor. Asa ca e de preferat un produs cu continut mare de Diethytoluamid (DEET) (de exemplu, Nobite – contine 50% DEET). Sa nu uitam ca in zonele tropicale exista febra Dengue.
Mancarea de tip street-food e foarte buna, ieftina si nu am avut absolut nicio surpriza neplacuta dupa consum.
Servetelele umede si cele uscate sunt de mare ajutor.
Oamenii sunt foarte draguti, politicosi si gata sa te ajute oricand. Sunt foarte uimiti cand aud ca esti din Romania si mai toti stiu unde este localizata, iar daca nu stiu, sunt curiosi sa afle. Si, evident, toti au auzit de Hagi.
Descopera vacantele Eturia in Malaezia