• 38
  •  
  •  
  •  

Nu stiu cum sa descriu in cuvinte ce bucurie am simtit cand am aflat ca voi ajunge in Africa, iar tara „aleasa” sau, mai degraba, care m-a ales a fost Tanzania.
Se anunta o aventura inedita si completa si chiar asa a si fost: animale salbatice, savana intinsa, foc de tabara si innoptat la cort, un jeep, istorie de milioane de ani, ocean albastru, plaje intinse de nisip alb, coraligen si nu in ultimul rand, poporul African cu triburile sale.

Primul contact cu Africa

Ultimele zile din noiembrie… friguroase, ploioase, cu nori intunecati. Imi fac bagajul si ma urc in avion. Dorinta si bucuria de a descoperi un nou continent fac ca orele petrecute in zbor sa treaca pe nesimtite. Ajungem pe micul aeroport din Kilimajaro si ne asezam la randul pentru cetatenii tanzanieni. Avem sansa sa nu stam la coada cea lunga pentru turisti, caci romanii au privilegiul de a fi primiti fara a plati vreo taxa de viza si asta datorita relatiilor bune intretinute in trecut de regimul comunist cu acest stat african. De la aeroport, pornim catre lodge-ul din Arusha si intr-o ora ajungem. E seara tarziu, asa ca, dupa o cina delicioasa, pornim catre camere.

Regulile unui game drive

A doua zi, dupa micul dejun, avem un mic instructaj despre regulile ce trebuie respectate in safari, ocazie cu care primim si mai multe informatii despre destinatie si traseu. Echipati corespunzator – cu haine in culori neutre, cu ochelari de soare si aparat de fotografiat -, debordam de entuziasm si ne urcam in jeep. Plecam in cautarea naturii si a vietii salbatice. Ghidul nostru ne tempereaza si ne avertizeaza ca primele doua zile vor fi ca un „aperitiv in cadrul unei mese”, sa nu ne asteptam sa vedem animale de mari dimensiuni, caci acestea abia in Serengeti isi au caminul.

Ne-am oprit pentru inca o noapte la un minunat lodge din arealul Lacului Manyara: Kilimamoja Lodge. Drumul pana aici nu dadea nimic de banuit despre confortul si intimitatea acestui lodge pe care il recomand cu incredere. In jurul Lacului Manyara, am avut un mic game drive, ocazie cu care ne-am familiarizat cu drumurile si regulile impuse. Vegetatia luxurianta este caminul preferat al maimutelor, pasarilor, zebrelor si antilopelor.

 

Tanzania Lacul Manyara
Tanzania – Lacul Manyara

De aici, am pornit a doua zi catre Serengeti pe un drum lung si prafuit, dar de o frumusete tipic africana. Ne-am oprit pentru a admira craterul Ngorongoro, imagine desprinsa parca dintr-un tablou selenar, o imagine impresionanta despre maretia naturii.

Pranzul (la pachet) l-am luat la Oldupai George, unul dintre cele mai importante situri paleo-antropologice din lume, cu o importanta contributie in teoria evolutiei omului. Aici a fost amenajat un muzeu mic ce prezinta in detaliu descoperirile facute de sotii Louis si Mary Leaky, reprezentand urme, fosile si unelte ale hominizilor ce populau regiunea cu milioane de ani in urma. Acestea s-au pastrat foarte bine datorita mineralelor continute de cenusa vulcanica.

Tanzania Trib Masai
Tanzania – Masai

O experienta impresionanta a fost si vizitarea unui trib de masai, unde am aflat lucruri interesante despre stilul lor de viata, credinte, nevoi, dar si realizari.

Experienta din Serengeti

Am ajuns in Serengeti dupa-amiaza, tarziu. Si, dupa doar 10 minute, am vazut pe o stanca mare cum Regele Leu privea neinfricat spre apus: nepasator fata de noi, mandru si linistit, cu o coama impresionanta si o privire ce taie mii de zari. Langa el, dormea linistit inca un leu. Am stat minute in sir, fascinati de acest tablou scaldat in culorile din ce in ce mai rosiatice ale soarelui ce cobora la orizont.

Tanzania Serengeti Leu
Tanzania – Serengeti

Pana la tabara noastra de campare, am admirat din plin viata salbatica, dar si unul dintre cele mai frumoase apusuri vazute pana atunci. Intr-adevar, Africa are cele mai frumoase apusuri!

Dupa cina, am ramas la povesti in jurul focului de tabara, iar apoi ne-am retras in corturi, insotiti de ingrijitorii taberei ce ne luminau cararea cu felinare. Am inchis bine cortul si am incercat sa adorm. Auzeam tot felul de strigate si zgomote. Oboseala punea stapanire pe mine dupa o zi lunga si intensa, insa nu am avut cum sa nu aud pasii si respiratia felinei ce trecea pe langa cortul meu, la maximum 20 de centrimetri distanta de mine, scuturandu-si coama. Cred ca, pentru cateva secunde, am incercat sa imi tin si respiratia ca sa nu simta ca sunt atat de aproape. Cu gandul ca poate e doar o iluzie, am adormit. Dimineata, mi s-a confimat ca tabara a fost vizitata de un leu in noaptea ce tocmai trecuse.

Game drive-ul din Serengeti este ceva cu totul deosebit, parcul abunda in fauna salbatica si experienta este una memorabila. Sincer, nu pot descrie in cuvinte frumusetea libertatii pe care o simti acolo. Pasari colorate, maimute jucause, zebre prietenoase, hipopotami greoi, antilope grabite, girafe gratioase, elefanti si feline – pe toate le surprinzi in mediul lor natural. A fost o zi plina si frumoasa, insa ne doream cu totii sa reintalnim leul sau, mai degraba, leoaica cu puii.

Tin minte ca cineva din grup si-a dorit sa vada „leoaice cu puii mergand pe mijlocul drumului” si, pe inserat, i s-a implinit dorinta. Incepuse sa ploua, vantul batea, se intuneca si noi eram cam departe de lodge – sau cel putin asta era impresia noastra. Ghidul nostru apasa pedala de acceleratie si ne zdruncina puternic prin savana. Il intrebam ce s-a intamplat de se grabeste asa, iar raspunsul lui a fost ca nu trebuie sa ne prinda ploaia si intunericul in parc. Resemnati si tacuti, credeam ca ne indreptam catre tabara, insa, dupa 15 – 20 minute, n-am oprit brusc langa alte doua jeep-uri. Pe partea dreapta, printre ierburile inalte, ghemuiti si uzi, se adaposteau puii de lei si mamele lor. Mancasera – se pare – o antilopa gnu si acum se odihneau, asteptand sa treaca ploaia. A fost magnific, cu atat mai mult cu cat nu ne mai asteptam sa mai intalnim alti lei. In cateva minute, s-a oprit si ploaia si din iarba au inceput sa iasa intai puii de lei de toate varstele, apoi leoaicele. Traversau drumul de pe o parte pe alta, se jucau si se uitau mirati la jeep-urile care incepusera sa se adune in numar tot mare. Dupa aproximativ jumatate de ora, ne-am indreptat catre tabara noastra fericiti ca niste copii ce primisera cadoul visat. A fost un vis implinit.

Urmatoarea zi, ne-am indreptat catre micul aeroport din Seronera pentru a descoperi alte orizonturi…


Descopera vacantele Eturia in Tanzania

Vacante Tanzania – Eturia


  • 38
  •  
  •  
  •  

5 thoughts to “Safari in Tanzania – aventura in salbaticie

  • Simona
    Simona

    Ana, subscriu. E o experienta de neuitat. Eu am visat mult la o calatorie de acest gen. Sa fii la mai putin 1 metru de leu…e incredibil. Multumim pentru impresiile transmise.

    Răspunde
  • Tabacu Alina

    O daaa a fost o experienta unica de neuitat. Superb , recomand cu drag tuturor iubitorilor de natura, aventura. PS : Ne saluta Dodo

    Răspunde
    • Ana

      Da, intr_adevar o experienta de neuitat, cu unul dintre cei mai buni soferi/ghizi.

      Răspunde
  • florin

    Buna!Foarte frumos descris!Spuneti mi va rog cam ce banuti trebuie ,de unde ati zburat ,cat timp ati stat si care e cea mai buna perioada a anului in care se poate merge ?!Multumesc

    Răspunde
    • Eturia
      Eturia

      Draga Florin,

      Daca te pregatesti pentru o aventura in Tanzania, cele mai potrivite perioade sunt noiembrie-februarie si iulie-septembrie, intervalul martie-mai fiind de evitat, datorita precipitatiilor abundente. Iti mai recomandam sa iei cu tine dolari si vei avea nevoie de aproximativ 50-60 USD/zi (incluzand tips-urile pentru ghid/sofer in safari).

      Colega noastra Ana a stat 10 zile in Tanzania, dintre care 5 zile in Zanzibar. A zburat cu compania KLM din Bucuresti, cu escala in Amsterdam, insa o optiune foarte buna poate fi si zborul prin Doha, cu Qatar Airways.
      Gasesti mai multe informatii, aici – https://www.eturia.ro/tanzania/ghid-de-calatorie.

      O zi excelenta!

      Răspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up