De fiecare data cand ne gandim la Sri Lanka, recunoastem in sinea noastra ca a ajuns sa ocupe un loc special in inimile noastre – si nu doar datorita plajelor ce invita mereu la visare si relaxare, ci si datorita multitudinii de activitati pe care le ofera intr-un cadru atat de bogat din punct de vedere cultural, istoric, religios si, indeosebi, natural. Cu flora si fauna extrem de bogate, cu un relief deosebit, cu traditii ce fascineaza si cu oameni calzi si primitori, Sri Lanka e mereu acel colt de lume care te uimeste, te invata si iti bucura sufletul.
Dupa ce am luat la pas insula de nenumarate ori, am creat un circuit pe care nu-l vei uita vreodata, printre cele mai speciale locuri din Sri Lanka, animate mereu de pasari colorate, reptile imense, maimute jucause, elefanti grandiosi si mii de fluturi!
Ia parte la aceasta aventura si descopera ofertele pentru vacantele in Sri Lanka aici!
Little Adam’s Peak
Prima oprire pe care o vei face in Sri Lanka, ca sa te si dezmortesti dupa zbor, am planuit sa fie la Little Adam’s Peak, un varf ce atinge 1141 de metri altitudine si care ofera privelisti ce te lasa fara cuvinte asupra inimii insulei Sri Lanka: micul oras Ella, lanturile muntoase din imprejurimi, plantatii de ceai, drumuri ce serpuiesc prin vai, nori care trec pe langa tine – toate sunt parte dintr-un cadru mirific.
Datorita formei asemanatoare a muntelui, Little Adam’s Peak isi trage numele de la Adam’s Peak, muntele sacru – acesta are o importanta multi-religioasa: budistii spun ca roca din varf pastreaza talpa lui Buddha, hindusii spun ca este a Zeului Shiva, iar crestinii si unii musulmani cred ca este a lui Adam datorita formei asemanatoare a muntelui
Doar ca Little Adam’s Peak este foarte usor accesibil, urcarea fiind formata din trepte de piatra care, in maximum o ora, te duc sus!
Nuwara Eliya
Nuwara Eliya, oraselul colonial de la munte, situat la 2000 de metri altitudine, inca pastreaza cladirile in stil victorian construite de britanici. Aici, britanicii nu doar ca s-au indragostit de insula, ci au mai descoperit un secret: clima si solul perfecte pentru a-si cultiva traditia: ceaiul de la ora cinci! Asa ca au plantat atunci sute, mii de hectare de ceai verde.
Sri Lanka se numara printre cei mai mari producatori de ceai din lume! Insa hai sa revenim la terasele versantilor abrupti din Nuwara Eliya, unde plantatiile de ceai parca sunt aliniate din creion si colorate cu cele mai vii nuante de verde din paleta de culori a peisajelor lui Monet. Ceylon Tea, considerat astazi cel mai bun ceai al lumii, se culege manual si se usuca cu aer cald – dar asta vei vedea chiar tu in timpul vizitei la una dintre multele fabrici de ceai din zona, iar la final vei savura faimoasa licoare, de pe o terasa ce isi ofera privelisti catre plantatie.
Vezi toate vacantele in care vei vizita Nuwara Eliya.
Horton Plains
Parcul National Horton Plains e o arie protejata inclusa in patrimoniul UNESCO ce se afla la o altitudine de metri altitudine, pe un platou montan. Dincolo de o biodiversitate uimitoare, aici vei avea oportunitatea sa vezi una dintre putinele paduri de nori (si printre cele mai vechi din lume) ramase in aceasta zona a globului- iti povestim putin mai tarziu. Intai, sa-ti spunem cate ceva despre traseu…
Sesiunea de trekking este, de fapt, o drumetie relaxanta presarata cu puncte de belvedere, roci colorate, copaci nemaivazuti, maimute sfioase, salamandre si, cu putin noroc, caprioare sambar. Traseul lejer spre mediu de opt kilometri este ca un triunghi, marcand cele mai importante obiective din parc: Little World’s End – World’s End – Cascada Baker:
• Little World’s End – este un punct de belvedere de unde ti se deschide privelistea spre o parte din regiune.
• World’s End – se afla la 1200 de metri si este supranumit „acoperisul lumii”. In zilele senine, poti vedea Oceanul Indian de aici, care se afla la mai bine de 80 de kilometri distanta! Tot de aici, dupa-amiaza, se mai observa un fenomen deosebit: cum se ridica norii din padure!
• Cascada Baker – pe traseu, peste locul ideal in care te poti racorii cu stropii fini ce se ridica de la baza cascadei de 20 de metri inaltime!
Despre padurile de nori. Copacii de aici creeaza o adevarata retea intortocheata prin crengile dese – acoperite cu muschi si licheni – ce sunt orientate ca niste umbrele care tin umezeala. Jos, vegetatia este foarte deasa, iar rolul ei este sa retina apa. Cand soarele incepe sa incalzeasca padurea, spre pranz, se formeaza primii aburi, care se ridica destul de repede. Cand ating o anumita altitudine, din cauza aerului rece de sus, se transforma in nori din care incepe sa ploua. In unele zile, fenomenul e asa de intens, afecteaza toata regiunea, dupa-amiezile fiind ploioase sau cetoase.
Templul Dintelui din Kandy
Kandy e ultimul regat singalez inainte de ocupatia britanica. Astazi, orasul e un furnicar aglomerat, dar foarte turistic datorita unui loc foarte important in cultura si religia din Sri Lanka.
Templul Dintelui (sit UNESCO) se numara printre cele mai vechi temple budiste si adaposteste, dupa cum sugereaza si numele, relicva dintelui lui Buddha, care e tinuta intr-o racla de aur ascunsa in stupa principala (cea impodobita cu flori colorate si betisoare parfumate) si scoasa in public numai la evenimentele foarte importante ale religiei budiste – in procesiuni grandioase, cand este carata de Elefantul Sfant. Relicva este aici deoarece exista in regat un ritual: dintele sfant trebuia sa fie in capitala statului, si a fost mutat de fiecare data cand aceasta s-a schimbat. Cum Kandy e fost ultima capitala a regilor, relicva a ramas aici.
Cu o arhitectura interesanta, cu picturi murale valoroase, acesta este un complex de 14 cladiri. Una dintre acestea adaposteste Muzeul International al Budismului, o adevarata lectie despre cultura si religia budista asiatica – organizat pe tari, poti vedea cum fiecare cultura l-a reprezentat pe Buddha: dupa propriile ei trasaturi. Importante aici sunt si statuetele cu stadiile lui Buddha, fiind expuse si unele rare: Buddha in stadiul al treilea, care nu e la vedere prin temple.
Viziteaza orasul Kandy in oricare dintre aceste vacante!
Gradina Botanica Regala
Gradina Botanica Regala din Peradeniya este captivanta prin sutele de orhidee, de smochini imensi, de arbusti cu frunze ca de ceara, de flori portocalii ce atarna ca ciorchinii printre ramuri, de bambusi ce parca ating cerul (cel din Burma este faimos: creste pana la 40 de metri inaltime, are 25 de centimetri diametru si poate creste chiar si 30 de centimetri pe zi!). Palmierii creeaza cele mai fotogenice alei, iar liliecii iti transmit o senzatie ciudata. Si nu, nu ne referim la liliecii-plante, ci la una dintre cele mai mari specii de lilieci-animale din lume, „Vulpile Zburatoare”. Stau in varful arborilor batrani de pe malul raului, fac galagie si mai zboara alene in cerc.
Gradina de Condimente din Matale
Din punct de vedere gastronomic, Sri Lanka are o bucatarie savuroasa! Datorita influentelor istorice, localnicii au adaptat preparate din Asia de Sud-Est, India, Europa de Vest si au preluat si retete arabe. Toate acestea au o aroma unica prin echilibrarea gusturilor cu ajutorul a zeci de condimente – multe dintre ele sunt specifice locului.
Ghidul din gradina aromelor iti va oferi o adevarata lectie culinara in care vei afla despre plante pe care, poate, nu le-ai mai vazut!
Templul din Pestera Dambulla
Cu siguranta unul dintre cele mai impresionante temple budiste nu doar din Sri Lanka, dar si din lume, Templul din Pestera a fost faurit din ordinul Regelui Walagambahu in urma cu 2100 de ani. Templul are o forma atipica: este un complex de cinci pesteri cu o suprafata de peste 2.000 m² – ceea ce l-a inclus in Patrimoniul Mondial este fresca imensa ce acopera 2.100 m², cea mai mare suprafata pictata din lume – devine, dincolo de loc de cult, un adevarat muzeu de arta veche, in care indeletnicirea se imbina cu pasiunea si credinta.
Inauntru, vei vedea 157 de statui ale lui Buddha, cea mai mare fiind o sculptura de peste 14 metri inaltime, cu Buddha intins.
Templus se afla pe un deal, asa ca privelistea este una deosebita si o poti admira invaluit de parfumul ametitor al florilor Araliya.
Polonnaruwa
Al doilea oras sacru al regatului srilankez, capitala intre secolele XI-XII, ofera felia de antichitate de care ai nevoie pentru a-ti completa experienta pe insula: o perioada istorica dominata de hinduism, arhitectura stupelor din caramida si ruine ale templelor ce sunt considerate sfinte si astazi. Aici, la Polonnaruwa, reinveti sa te descalti si sa te conectezi cu pamantul: cu iarba moale, cu marmura fierbinte, cu pamantul ce gadila talpile.
Parcul National Minnerya
Sa mergi in safari intr-un sanctuar al salbaticiei este o experienta de neratat in Sri Lanka! Sute de pasari, maimute endemice, lemuri, caprioare sambar, soparle si broaste colorate sunt gazdele parcului, ce asteapta pe o suprafata de 8.900 de hectare.
Partea cea mai frumoasa este ca sunt atatia elefanti aici, ca este imposibil sa ratezi cele mai mari mamifere ale lumii!
Fortareata Sigiriya
1200 de trepte te duc spre legenda templului de piatra sau „Stanca Leului”. Sigiriya, o fortareata antica ridicata pe varful unei stanci de 200 de metri inaltime in secolul I e.n., are o legenda uluitoare. Se spune ca Regele Dhatusena avea doi urmasi, pe Mogallana si pe Kassapa. Cand regele l-a desemnat pe Mogallana mostenitor al tronului, Kassapa, orbit de furie, a cautat razbunare: si-a zidit tatal intr-o pestera, iar pe fratele sau l-a alungat in India. Apoi, de frica razbunarii lui Mogallana, Kassapa si-a facut, in doar sapte ani, o fortareata inaccesibila, cu gradini si castel pe platoul acestei stanci inalte. Bineinteles ca Mogallana s-a intors sa-si revendice tronul. Kassapa l-a infruntat, dar a pierdut batalia si s-a sinucis.
Ruinele de aici s-au conservat atat de bine pentru ca locul a fost parasit timp de opt secole, iar jungla deasa si puternica l-a protejat.
Tangalle
Dupa un circuit atat de intens, te ducem la o relaxare binemeritata, adica direct in paradisul turcoaz al Oceanului Indian: in Tangalle, un orasel linistit, care beneficiaza de kilometri intregi de plaja cu nisip fin!
Descopera toate vacantele Eturia in Sri Lanka: