Periplul meu in Indochina a cuprins 4 tari: Vietnam, Cambodgia, Laos si Thailanda si a fost o experienta deosebit de interesanta deoarece am putut sa compar aceste tari asiatice “la caldâ€.
Episodul 2: Cambodgia
Zborul meu cu Air Angkor din Saigon catre Siem Reap a fost foarte placut. S-a vazut ca am intrat in Cambodgia: avionul impecabil, stewardesele politicoase in cel mai pur mod asiatic, culori calde (portocaliu cu mov). Recomand cu caldura aceasta companie. Ajuns in Siem Reap, am coborat direct pe pista, intrucat aeroportul este foarte mic. Dupa formalitatile pentru viza (personal extrem de serviabil si rapid, astfel incat toata procedura a durat zece minute), am luat bagajele si m-am intanit cu ghidul care era la iesire, ma astepta cu semn Eturia si numele meu.
Masina pe care am avut-o in Siem Reap a fost o limuzina (Toyota Yaris, cred) foarte curata si cu un sofer de o politete exemplara. De fapt, in Cambodgia, soferul te asteapta de fiecare data cu usa intredeschisa, avand intr-o mana o sticla de apa rece si in cealalta mana, servetel umed scos putin din ambalaj, cat sa il iei si sa te racoresti. A fost de departe cea mai buna experienta din intreaga Indochina. Ghidul tanar, extrem de bine pregatit, atent, punctual si exagerat de politicos, mi-a facut, la rugamintea mea, o recapitulare cu tot ce am de vazut, recomandari de hoteluri, restaurante etc. Am ajuns la Hotelul Tara Angkor in circa zece minute. Transferurile in Siem Reap sunt extrem de scurte, oriunde ai sta si oriunde te-ai duce.
Dupa cazare, am facut si inspectia hotelului, apoi am continuat cu alte doua hoteluri si toate m-au impresionat in modul cel mai placut.
Seara, am mers la Angkor Village pentru cina si dans Apsara. Trebuie sa fac o remarca si sa apreciez flexibilitatea celor din Cambodgia pentru ca nu aveam acest show inclus, dar, la cererea mea, mi l-au dat fara probleme. De asemenea, mi-au inclus si plimbarea cu balonul la Angkor, despre care o sa povestesc mai tarziu. Serviciile celor din Cambodgia raman fara cusur. Revenind la Apsara Theatre de la Angkor Village (Angkor Village este si el hotel): locul este cu adevarat frumos, este un teatru pe doua nivele. La parter, se sta in stil asiatic, doar ca pentru europeni au taiat podeaua astfel incat sa se poata sta in fund. Sunt doua mese lungi, cred ca incap cam 50 de persoane. La etaj, sunt de asemenea mese, dar mese normale cu scaune. In seara in care am fost eu, nu era nimeni la etaj, dar pentru ca mi s-a parut comod, m-au pus doar pe mine la etaj. Astfel, am avut un view de ansamblu al spectacolului, plus ca am stat comod pe scaun. Spectacolul a inceput la ora 20:00 si a durat aproximativ o ora si jumatate. A fost de foarte buna calitate, traditional. In pachet, a fost si cina – de tip set menu, au adus mai multe feluri de mancare traditionale de buna calitate. Spectacolul cu cina este inclus in Siem Reap by Night, iar turul de noapte cu tot cu spectacol costa circa 30 de dolari.
Dupa cina, m-am dus cu ghidul in tur de noapte. Ne-am plimbat in zona Night Market, care este oarecum similara cu ceea ce se intampla in alte tari din Indochina. Exista Original Night Market si Night Market, ambele sunt oricum in aceeasi zona si ambele sunt compuse din genul de tarabe cu tot felul de suvenire, saloane de masaj in strada, tuk tuk-uri peste tot, oameni care vor sa iti vanda cate ceva, o atmosfera frumoasa si exotica. Tot in zona se afla si Pub Street. Este o strada cu o lungime de aproape 200 de metri, cu restaurante si baruri pe stanga si pe dreapa. Din strada, se lasa stradute cu alte tarabe; tot in zona se afla si multe spa-uri. Atmosfera este cu adevarat exotica, se aude muzica de peste tot, oamenii sunt veseli. Atat in Night Market, cat si pe Pub Street activitatea incepe pe la 18:00, se termina pe la 23:00 in low season si in jur de ora 1:00 in high season.
A doua zi, trebuia sa vizitez templele, dar mi-au schimbat programul pentru ca era o sarbatoare importanta si am facut un tur in imprejurimile Siem Reap. Prima zona vizitata a fost Banteay Srey Village. Drumul pana acolo dureaza o jumatate de ora, iar peisajul este unul spectaculos, cu campuri inverzite, cu bivoli de apa si sate pitoresti. M-a uimit curatenia din aceste sate si oamenii – peste tot politicosi si amabili. Practic, excursia este bazata pe a observa case traditionale, dar si diverse obiceiuri locale sau manufacturi din Ratan si cocos. Sunt insa si doua temple foarte frumoase pe care eu le-am vazut pe fuga. Recomand aceasta excursie pentru ca este relaxanta si ideala atat in perioada noiembrie – ianuarie, cand se culege orezul, cat si in februarie, cand este o luna de sarbatori locale. Am stat cam o ora prin zona, oprind in mai multe satucuri, dar si la doua temple frumoase, ascunse prin vegetatie. Apoi, am plecat catre Tonle Sap. Lacul este foarte secat in perioada martie – iunie, astfel incat nu prea este de vizitat. Perisajul nu este spectaculos, desi casele pe picioroange sunt inca acolo, totul este tulbure si lipsit de verdeata. Totusi, pentru mine, experienta a fost una interesanta. In noiembrie – martie este un must see. Barcile cu care se opereaza plimbarea pe lac sunt destul de vechi si sub calitatea vazuta de mine in Vietnam.
Intors in Siem Reap, am facut o vizita la Artisans Angkor. Este o zona cu mai multe ateliere de handicraft. Proiectul in sine are scopul de a ajuta comunitatile locale si a conserva traditiile. O parte dintre incasari se duce direct la mesteri. Se face mai intai un tur pe la diverse ateliere, si anume pictura, sculptura in lemn, sculptura in bronz etc, si apoi (normal) exista un magazin de unde poti cumpara anumite produse. Preturile sunt destul de mari pentru Cambodgia, dar e drept ca lucrurile sunt de inalta calitate si merita pentru cei ce doresc ceva deosebit. E si un mic restaurant acolo, am stat pe terasa si am baut un suc de mango excelent si un expresso cu patru dolari ambele.
Apoi, profitand de flexibilitatea ghidului meu, am cerut sa imi mai arate ceva prin imprejurimi si am fost la Baray, la 13 kilometri de Siem Reap. Este un lac artificial cu o plaja frumoasa, frecventat de localnici pentru a se relaxa si pentru a manca traditional. Sunt foarte multe dughene cu gratare unde se servesc tot felul de bunatati la gratar, inclusiv insecte, pentru cei cu stomacul tare. Il recomand turistilor doritori de culoare locala!
Am ajuns in Siem Reap pe la 14:30 si am pornit inspectia altor trei hoteluri. Unul dintre ele mi-a fost prezentat de ghid ca fiind de doua stele, dar l-am descoperit a fi un hotel mic si prietenos care in orice alta parte a lumii ar primi macar patru stele. Insa aici, in Siem Reap, lumea este foarte exigenta la calitatea hotelurilor.
Pentru cina, mi s-a facut rezervare la Restaurantul Viroth’s, foarte frumos, in aer liber, cu terasa atat acoperita, cat si libera. Cina a fost set menu, cu mancare khmera deosebita. Un meniu oricum nu costa mai mult de 10-15 dolari, iar bauturile sunt unu-doi dolari, un suc natural este doi dolari berea locală – un dolar, iar un espresso – un dolar. Il recomand!
Dupa-masa, am luat un tuk-tuk (2$) pana in zona de Night Market si Pub Street, unde am colindat doua-trei ore. M-am intors apoi tot cu tuk-tuk-ul a hotel.
In dimineata ultimei zile petrecute in Siem Reap, m-am trezit devreme, cu ochii lipiti, pentru a vizita templele. Mai intai, m-am dus la celebrul balon care costa 15$. Balonul in sine este o panorama, legat cu un cablu de sol. Se ridica vreo cinci minute la o inaltime de circa 300 de metri, sta acolo zece minute si apoi coboara. Se vad Angkor Wat si Angkor Thom, dar dimineata esti cu soarele in ochi, deci nu prea vezi mare lucru. Nu recomand.
Apoi, am fost sa vad Angkor Thom. Am facut o vizita scurta de aproape doua ore. Mi-a placut foarte mult imbinarea intre natura si arhitectura. Peisajul este fabulos si, mai ales in luna mai, ies niste poze superbe! Podul cu poarta de intrare peste lac, dar si statuile – alternanta chipurilor lui Buddha in diverse ipostaze – impresioneaza.
Am vizitat apoi cam trei ore Angkor Wat. Iarasi, am dat de peisajul superb si alternanta intre natura si templele care par a rasari din jungla. In plus, detaliile dansatoarelor Apsara sculptate sunt impresionante.
Din punctul meu de vedere, cred ca pentru cei care nu sunt ahtiati dupa temple, e suficienta o zi pentru a le vizita pe toate.
Personal, am plecat extrem de incantat din Cambodgia. Totul este la superlativ aici.
Citeste si:
Episodul 1: Vietnam
Episodul 3: Laos
Episodul 4: Thailanda
Sorin Stoica