•  
  •  
  •  
  •  

In calatoria mea prin Namibia, Botswana, Zimbabwe si Zambia, am aflat o sumedenie de lucruri pe care le-am transformat in sfaturi utile pentru viitoarea ta vacanta in aceasta zona.

Cand sa mergi     

Luna noiembrie este o luna calduroasa, dar nu sufocanta. Pentru ca nu este sezonul turistic de varf obiectivele, sunt mai libere si te poti bucura mai usor de destinatie. Dar trebuie sa tii cont ca debitul Cascadei Victoria este foarte mic in aceasta perioada. Daca vrei sa ajungi aici cand debitul este mare, exista o probabilitate mai mare de ploi (februarie) sau cand este varful de sezon, iar aglomeratia este maxima (martie-mai).

Cascada Victoria
Cascada Victoria

Cum sa te imbraci

Recomand imbracaminte potrivita pentru safari si anume haine din culori deschise si de un material cat mai comod. Pantalonii si camasa lunga sunt cea mai buna combinatie pentru ca te fereste si de soare, si de tantari.

Alege o incaltaminte sport, nu neaparat ghete. Poti folosi si sandale in unele locuri (Whindhoek, Victoria Falls)

In safari, recomand sa ai la tine o geaca antivant si o masca pentru a te proteja de praf. La safari se pleaca de obicei dimineata, cand inca este destul de racoare, iar din viteza jeepului se va simti cu adevarat frig.

Daca vorbim de safari cu barca, acestea se fac dupa-amiaza. Pentru acestea, ai nevoie de haine cat mai comode si lungi – ca sa te protejeze de soare si tantari – dar si de o geaca subtire pentru ca, dupa apus, temperatura scade brusc.

Ce reguli sa respecti     

Sunt doua reguli extrem de pretioase atunci cand vorbim de aceasta parte a Africii:

La safari, turstii sunt rugati sa pastreze linistea cand sunt in apropierea animalelor. Aceasta regula este extrem de importanta, mai ales daca vorbim de safari cu barca, iar hipopotamii nu sunt prea departe – desi par linistiti, nimeni nu si-ar dor sa-i sperie cu vreun zgomot! Totodata, nu este permis sa hraneasca animalele din parcurile nationale.

In timpul vizitelor la triburi, desi ai voie sa faci fotografii si sa pui orice intrebare, trebuie sa respecti locurile lor sacre intocmai cum iti spune ghidul: daca iti spune ca acel colt nu trebuie fotografiat, nu o vei face! Fiecare fotografie va fi facuta cu acordul lor.

Himba Village
Himba Village

Ce trebuie sa stii despre monede si schimb

Moneda oficiala in Namibia: Dolarul Namibian (NAD), insa recomand ca banii sa fie schimbati in Rand Sud African (ZAR) 1 usd = 14,63 ZAR /1 Euro = 16,19 ZAR

La sosire in Namibia, recomand sa se schimbe o mare parte din suma chiar in aeroport. Cursul valutar este foarte bun aici. Desi moneda oficiala in Namibia este dolarul namibian (NAD), recomand sa schimbi toti banii in Rand Sud African (ZAR) (1 usd = 14,63 ZAR /1 Euro = 16,19 ZAR) ca aceasta moneda va putea fi folosita atat in Namibia (unde are o paritate de 1 la 1 cu dolarul namibian), cat si in Botswana, Zimbabwe si Zambia.

Schimba suficienti bani, odata ce se pleaca din marile orase, nu vei gasi usor o banca sau casa de schimb.

Plata in dolari americani sau euro nu se accepta oficial, pentru ca unitatile (cazari, restaurante, magazine) autorizate au nevoie de o licenta specifica pentru asta (obtinuta greu). Insa, se mai poate plati cu cardul sau cash cu moneda locala sau cu Rand-ul sud-african.

La ce sa te astepti in trafic

O mare parte din drum este neasfaltat, iar autocarul te va zgudui pur si simplu. Relaxeaza-te, nu exista o alta posibilitate de a ajunge in aceste destinatii.

Se conduce pe stanga.

Desertul Namib
Desertul Namib

Ce mananci

Mancarea in toata regiunea este axata pe carne. Se mananca cel mai mult antilope si carne de vita, crescute special in acest scop. Pentru vegetarieni, poate fi o mare problema pentru ca nu exista o varietate foarte mare de optiuni. De aceea, daca ai o dieta vegetariana, trebuie sa anunti dinainte agentia, pentru comandarea unor preparate speciale.

Unde te distrezi

In ceea ce priveste viata de noapte, este prezenta mai mult in orasele mari, precum Windhoek si Swakopmund.

Unde faci shopping

Orasele in care se gasesc suvenire de calitate sunt Windhoek, Swakopmund sau Victoria Falls.

Dincolo de acestea, eu am fost placut surprinsa sa gasesc magazine foarte interesante la hotelurile in care am stat: Hotelul Etosha Safari Lodge, Hotelul Mokuti (Etosha), Hotelul Namushasha River Lodge (Namushasha) si Hotelul Kingdom Hotel (Victoria Falls).

Swakopmund
Swakopmund

Sa tii cont pentru vize

Indiferent de ce granita trebuie sa treci, trebie sa te inarmezi cu calm. In Africa, timpul are alta dimensiune, iar lucrurile pot dura mai mult timp decat cel cu care esti obisnuit in Europa.

In Namibia, viza se obtine on arrival si costa 75USD. Se poate plati cu cardul. Trebuie sa ai la tine o poza tip buletin si extras de cont. Trebuie sa declari adresa primului hotelul la care stai si cate zile vei petrece in Namibia.

In Botswana, romanii nu ai nevoie de viza. Eu am trecut granita prin Ngoma si, pentru ca nu le functionau calculatoarele, a trebuit sa completam de mana un formular.

In Zimbabwe, viza se obtine online, contra unei taxe de 30USD. La granita, trebuie sa prezinti dovada platii, vei completa un formular (atentie, trebuie sa ai adresa hotelului si numarul de zile petrecute in tara)

In Zambia, romanii nu au nevoie de viza, doar se pune o stampila simpla pe pasaport.

Esti in siguranta

Toate cele enumerate sunt destinatii sigure, iar in marile orase se poate iesi seara fara probleme.

In zonele de lodge, nu este permis permis sa iesi din propietate pentru ca poti fi atacat de animale. La lodge-uri, unde distantele sunt mari intre lobby si camere, mereu va fi o persoana la dispozitie pentru a te indruma catre camera.

Sossuvlei
Sossuvlei

Cum stai departe de bolile exotice

Nu este nevoie de vaccin pentru febra galbena. Singura problema este riscul crescut de malarie in zona dintre fasia Caprivi pana Cascada Victoria. Recomand sa-ti cumperi din Swakopmund pastile de malarie daca vrei. Insa, tine cont ca, daca ai grija sa te dai cu repelent cu DEET ridicat si sa te imbraci adecvat, nu vei avea nicio problema.

Descopera vacantele Eturia in Africa Australa:
Vacante Africa Australa – Eturia


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up