•  
  •  
  •  
  •  

Japonia te surprinde mereu cu ceva nou si extraordinar. Sunt la a doua vizita in Japonia (am avut oportunitatea si bucuria de a insoti doua grupuri de turisti Eturia) si sunt in continuare din ce in ce mai fascinata si mai uimita de aceasta tara. Cu cat descopar mai in detaliu Japonia, cu atat mai mult imi doresc sa o cunosc si mai bine.
Acum inteleg perfect de ce Sakura, aceasta sarbatoare a infloririi ciresilor, este una dintre perioadele cele mai potrivite pentru a vizita Japonia si de ce primavara este unul dintre cele mai indragite anotimpuri. In afara de spectacolul infloririi ciresilor care mi-a incantat privirea si sufletul, am reusit prin prisma acestui fenomen national (Sakura) sa inteleg multe lucruri despre cultura traditionala japoneza si despre valorile care ghideaza acest popor minunat. Japonezii privesc ciresii infloriti ca un simbol al efemeritatii vietii si se bucura din plin de acest fenomen.

Hanami este obiceiul traditional de a privi florile de cires si consta in petreceri in aer liber, sub pomii de cires infloriti. Toti japonezii ies in parcuri, la picnic sau la plimbare, fie zi sau seara, contempleaza si se bucura de natura si de prezenta celorlalti.

Totul se schimba odata cu venirea primaverii si cu inflorirea ciresilor, de la parfumurile cu miros de flori de cires, la garniturile servite la o cina kaiseki, la ornamentele cu care gheisele isi impodobesc parul. Este o adevarata sarbatoare care se regaseste in spectacolul stradal, in arta, moda si gastronomie.

Desi aglomerata in aceasta perioada, Japonia este fascinanta. Am surprins si ne-am bucurat de acest spectacol vizual si am descoperit locurile cele mai potrivite pentru a admira sute de ciresi infloriti (va recomand sa nu ratati Ueno Park in Tokyo, Maruyama Park, Philosopher’s Path si Arashyiama in Kyoto). Am fost norocosi si am vazut si Muntele Fuji in toata splendoarea sa, intr-o zi superba de primavara. Am dormit intr-un ryokan si ne-am relaxat la un onsen, am participat la ceremonia ceaiului si am savurat mancaruri specific japoneze. Am redescoperit arhitectura futurista in Tokyo si cea traditionala in Kyoto, am hranit caprioarele din parcul Nara si am vizitat Himeji.

Si de aceasta data am trait experience unice in Japonia si am invatat ca, asa cum ciresii infloresc doar o data pe an, sunt unele momente pe care ai ocazia sa le traiesti doar o data in viata si merita sa te bucuri de ele.
Mihaela Ploscaru


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up