De multe ori, o masina inchiriata la destinatie iti da libertatea pe care nu o poti avea altfel. Ori ca vrei pur si simplu sa nu depinzi de nimeni, ori ca vrei sa explorezi locuri ce se afla dincolo de batatoritele rute turistice, sa fii propriul tau sofer poate fi detaliul care face diferenta in vacanta ta!
Sunt multe lucruri pe care trebuie sa le afli inainte sa alegi sa inchiriezi o masina. Multe depind de politicile companiilor de rent a car, de regulile dintr-o tara sau alta. Insa noi le-am adunat pe cele mai importante dintre ele!
Trei conditii obligatorii
Ca sa poti inchiria o masina de la o companie autorizata, aproape oriunde in lume trebuie sa indeplinesti trei criterii:
• Sa ai 21 de ani impliniti.
• Sa detii un card de credit embosat (cu datele in relief).
• Sa ai un permis de conducere valabil pe teritoriul tarii respective. Atentie: in unele tari este necesar permisul de conducere international; in altele se cere traducerea autorizata a permisului de conducere (de exemplu, Noua Zeelanda, Australia); in cateva se cere preschimbarea permisului (online inainte sa ajungi la destinatie sau fizic) la autoritatile locale (de exemplu, Sri Lanka).
Trebuie sa verifici dinainte:
• Daca permisul tau e recunoscut pe teritoriul tarii respective.
• Pe ce parte se conduce la destinatie si care sunt regulile esentiale din codul rutier (limite de viteza, restrictii la depasiri, aprinderea farurilor, inclusiv amenzi).
• Daca ai un depozit rezidual pe card, astfel incat compania de rent a car sa-ti poata retine garantia prestabilita pana returnezi masina (suma difera in functie de tara si de companie si este cuprinsa intre 200 si 1200 de euro).
Optiuni care pot creste tariful:
Tariful inchirierii se calculeaza la zi (24 de ore). Daca de exemplu masina este preluata la ora 10:00, ea va trebui predata in ziua prevazuta, tot pana in ora 10:00. Depasirea acestei ore implica plata contravalorii unei noi zile de inchiriere. La tariful final, se mai pot aduga urmatoarele costuri:
• Daca itinerarul trece printr-o alta tara, asigurarea masinii nu va mai fi valabila dincolo de granita si trebuie sa achizitionezi o alta asigurare acoperitoare (de obicei, e disponibila pe intervale prestabilite).
• Pentru optiunea de kilometri nelimitati – care este foarte avantajoasa pentru orice sofer, astfel incat sa nu fii limitat la un anumit numar de kilometri zilnic. Daca esti limitat si depasesti la finalul perioadei (calculul se face la numar limita x numarul de zile), fiecare kilometru in plus se taxeaza suplimentar.
• Politica privind combustibilul – in general, aceasta este cu rezervorul full la preluare/full la predare. Insa, poti opta pentru varianta full la preluare/gol la predare – ceea ce implica un extra cost.
• Asigurarea completa – nu este inclusa in tariful de inchiriere. Este optionala, iar agentul tau de turism iti va explica ce presupune, ea fiind diferita de la o companie la alta.
• Taxe de drum incluse – poti alege aceasta varianta pentru a scapa de griji, la un cost suplimentar. Asta inseamna ca vei avea un dispozitiv care plateste automat taxele de autostrada. Astfel, la statia de plata, vei merge pe drumul rapid, indicat cu TOLL Pass sau similar.
• Al doilea sofer – in cazul itinerarelor care implica distante foarte lungi de parcurs este recomandat sa iei in calcul si aceasta optiune, care implica un cost suplimentar, pentru fiecare zi de inchiriere.
• Varsta soferului – Majoritatea companiilor impun o taxa suplimentara soferilor mai tineri de 25 de ani, considerand un grad de risc mai crescut, conform statisticilor.
• Drop off – Unele companii permit, la un cost suplimentar, sa inchiriezi masina din punctul A si sa o predai in punctul B.
• Daca masina urmeaza sa fie predata in afara orelor de program, se percepe o taxa suplimentara.
• Eliminarea fransizei: pentru a calatori fara griji, exista posibilitatea limitarii propriei raspunderi, achitand o taxa suplimentara, care il exonereaza pe sofer de riscurile aparute pe parcursul inchirierii (ex: pagubele din vina proprie ori gasirea masinii lovite, zgariate, cu avarii pe suprafata caroseriei). Atentie: anumite companii nu includ si celelalte componente (geamuri, parbriz, oglinzi, cauciucuri, jante etc) la eliminarea fransizei.
• Optiuni suplimentare – se pot adauga, de asemenea, optiuni care nu au fost selectate anterior, cum ar fi: GPS, scaun pentru copil, suport de telefon, incarcatoare etc.
Agentul tau de turism te va informa si iti va explica pe larg fiecare punct impus de compania de rent a car recomandata intr-o anumita destinatie.
Recomandari generale:
• Se intampla adeseori ca, odata ajuns la biroul de inchirieri, sa ti se ofere un upgrade fata de clasa rezervata initial. Acest upgrade poate avea avantaje, dar si dezavantaje, pe care trebuie sa le ai in vedere. O masina mai mare inseamna costuri de combustibil mai mari sau dificultati in a parca in zonele urbane aglomerate. Daca ai rezervat o masina special pentru un portbagaj generos, sa fii atent la acest detaliu, nu intotdeauna un upgrade inseamna o masina mai mare, ci diferenta poate sta doar in valoarea masinii.
• Pe perioada contractului de inchiriere, masina este in resposabilitatea ta, astfel ca, in primul rand pentru siguranta ta si pentru evitarea unor cheltuieli suplimentare (amenzi), sa respecti limitele de viteza, regulile de circulatie in general, cele de parcare in mod special si sa nu traversezi zone speciale de restrictie (in general, amplasate in centrul oraselor, cu precadere in Italia, se numesc zone cu trafic limitat ZTL).
• Verifica sa NU adaugi o alta asigurare de protectie completa. Daca aceasta este deja procesata prin rezervarea facuta de consultantul Eturia, nu va mai fi nevoie de incheierea alteia.
• Verifica suma inainte de semnarea contractului de inchiriere – sa fie corecta!
• Intreaba agentul de inchirieri care este specificul benzinariilor in tara respectiva ca sa stii cum sa procedezi (exemple: daca trebuie sa astepti pe cineva sa vina sa-ti alimenteze, daca sunt self service si cum au plata (inainte sau dupa alimentare), daca ai nevoie de un card special, la ce ora inchid benzinariile etc).
• La preluare, verifica daunele masinii impreuna cu angajatul companiei. Uita-te cu atentie la masina (de jur imprejur) si marcheaza pagubele deja prezente pe foaia de contract (clientul primind o copie semnata). De obicei, primesti o schita cu masina si diferitele zgarieturi sau lovituri pe care le-a suferit in inchirierile anterioare – ar trebui sa fie deja marcate. Daca ceva nu este marcat, sesizeaza personalul si fa preventiv o fotografie pentru a avea o proba, mai ales atunci cand nu inchei asigurarea pentru eliminarea fransizei.
• La preluarea masinii, asigura-te ca ai primit documentele de circulatie ale masinii si un numar de contact de la companie, in caz de urgente.
• Daca nu esti familiarizat cu modelul masinii, cere-i agentului de la compania de inchirieri sa-ti explice functionalitatile.
• Inregistreaza locatia GPS si ora inchirierii ca sa nu te ratacesti la intoarcere si a nu pierde timp.
• La predare, masina va fi dusa in locul indicat de agentul de inchirieri. In unele locuri, masinile se predau intr-o zona special destinata, diferita de locul preluarii. Este indicat ca, la predare, masina sa fie din nou verificata impreuna cu agentul care va semna procesul verbal, pentru a evita ulterioare surprize neplacute.
• Daca predarea se face in afara orelor de program (depunand cheile intr-o cutie de la biroul de inchirieri), este bine sa pastrezi niste fotografii ale vehiculului atat la exterior (fata, lateral si spate), cat si din interior (inclusiv tabloul de bord cu kilometrajul inregistrat si nivelul de combustibil).