•  
  •  
  •  
  •  

Tocmai ce am revenit din Statele Unite si imi doresc foarte mult sa impartasesc cu tine delicioasele preparate pe care le-am incercat pe Coasta de Est. Asa ca am ales cinci feluri de mancare ce m-au impresionat. Totodata, ele te introduc in viata de zi cu zi a unui american. Dincolo de aroma care-ti lasa gura apa, iti propun sa vedem de unde au aparut acestea!

Chicago Style Hot Dog

Haide sa calatorim putin in timp si sa ajungem in anul 1929, in perioada marii crize economice sau – asa cum o denumesc americanii – „Marea Depresie”, atunci cand agricultorul Jake Drexler a fost nevoit sa ii ofere fiului sau un loc de munca pentru a creste veniturile familiei. Istoria hot dog-ului a inceput atunci cand Abe „Fluky” Drexler a transformat taraba de legume a tatalui sau intr-un stand de hot dog si a inceput sa vanda asa-numitul „sandwich al depresei”. La vremea aceea, carnea hot dog-ului era mult mai ieftina decat carnea rosie, iar acest lucru l-a ajutat foarte mult pe Drexler, care folosea legumele crescute in gradina la prepararea faimosului „dog”. Sandwich-ul era vandut pe un nichel, 50 de centi in dolarii actuali.

Chicago style hot dog
Chicago style hot dog/ © FormA – stock.adobe.com

Localnici isi iau mancarea din orasul natal in serios. Pe tot parcursul anului, localnicii si turistii se bucura de multitudinea de culori si texturi a hot dog-ului. Poate parea ciudat pentru un oras mare ca Chicago sa aiba asa legatura stransa cu un preparat atat de simplu, dar sa stii ca acest sandwich nu este unul oarecare. Traditionalul Chicago Style Hot Dog este compus din chifla cu seminte de mac, crenvurst din carne de vita, mustar, ceapa alba toccata marunt, rosii, muraturi dulci, ardei iute si sare de telina.

Daca ajungi in Chicago si vrei sa incerci hot dog-ul, trebuie sa stii ca ketchup-ul nu este folosit de localnici. Acest sos nu exista pentru ei, iar de aceea nu o sa il gasesti pe faimosul preparat. Povestindu-ti tie, mi-am adus aminte de savoarea hot dog-ului pe care l-am mancat la Portillo’s, un lant de restaurante foarte cunoscut in Chicago, pe care ti-l recomand cu drag!

Stuffed Deep Dish Pizza

Datorita imigrantilor napoletani, acest preparat si-a facut loc in gastronomia americana. La sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, imigrantii italieni s-au mutat la Chicago pentru a muncii in fabrici, aducand cu ei dragostea pentru pizza. Ike Sewell si Ric Riccardo, doi astfel de descendenti italieni, au decis să experimenteze și să creeze ceva puțin diferit: o pizza născută din tradiția italiană și americană. In 1943, Sewell si Riccardo au deschis portile pizzeriei Uno, ce se afla in partea de nord a orasului.

Deep dish pizza
Deep dish pizza © FormA – stock.adobe.com

Acest preparat arata mai mult a tort decat a o pizza napoletana. Pizza este coapta intr-o tigaie, iar, din cauza crustei care este foarte adanca si a multitudinii de topping-uri adaugate, aceasta trebuie coapta aproximativ 50 de minute. Pentru a evita arderea branzei, cei doi italieni au ales sa inverseze topping-urile: aluatul este incarcat cu mozzarella, apoi carne, legume si – in cele din urma – sosul de rosii turnat pe deasupra. Desi acest preparat a fost atribuit lui Sewell si lui Riccardo, o alta familie de italieni sustine ca sunt adevaratii initiatori. Adolpho Malnati Sr, un fost angajat la pizzeria Uno, sustinea ca el a fost cel care a venit cu idea crearii preparatului. Dupa mici certuri intre familii, Malnati si-a deschis propria pizzerie in 1971, pe Lincolnwood. La fel ca Malnati, multi dintre angajatii pizzeriei Uno si-au deschis unele dintre cele mai bune pizzerii din Chicago.

Parca imi aduc aminte cum se intindea mozzarella atunci cand rupeai prima felie. Iti recomand cu incredere sa incerci aceasta pizza la unul din restaurantele de mai sus sau la Giordano’s, un alt restaurant faimos pentru deep dish pizza.

Clam Chowder

Din Manhattan pana in New England, supa de scoici este cunoscuta pentru soiurile sale, dar si pentru aroma sa unica. Se pare ca fiecare stat de pe Coasta de Est are propria sa reteta. Aceasta este o supa sau tocana de fructe de mare (scoici), de obicei realizata cu lapte sau rosii, grasime de porc, ceapa si diferite legume. New England Clam Chowder este cel mai cunoscut fel de supa, ce se crede ca a fost adusa in SUA de catre colonistii francezi si britanici, fiind pentru acestia un fel de mancare comuna.

Clam Chowder Soup
Clam Chowder Soup

Supa contine scoici, cartofi, ceapa, uneori grasime de porc, lapte sau sau smantana si are un aspect cremos. Cea mai buna supa pe care am mancat-o in Statele Unite, a fost in Boston in Quincy Market. Acest „market” este o hala imensa plina cu mici restaurante cu specific diferit. Daca ajungi in Boston, iti recomand sa mananci fructe de mare, orasul fiind recunoscut pentru cele mai bune fructe de mare de pe coasta estica a tarii.

Lobster Roll

Asa-numitul „Lobster Roll” sau sandwich cu carne de homar provine din Maine. Incepand cu 1929, carnea de homar gatita in unt era servita in chifle de hot dog la rulotele ce vindeau pe marginea drumului. Acest preparat s-a raspandit pe toata coasta de Est a Statelor Unite si atunci cand il comanzi la localuri, este mereu servit cu cartofi prajiti si salata coleslaw. Eu am mancat acest sandwich delicios in Boston la cunoscutul restaurant Yankee Lobster, ce se afla in port si de unde poti manca si supa de scoici impreuna cu alte preparate din peste sau fructe de mare.

Lonster Roll Sandwich
Lonster Roll Sandwich/© Theerawat – stock.adobe.com

New York Bagel

In Statele Unite, „bagel-ul” a ajuns odata cu imigrantii evrei veniti din Polonia si au ajuns in New York la sfarsitul secolului al XIX-lea, insa nu a iesit la suprafata pana in anul 1970. Aceasta a fost perioada cand o familie de de atreprenori, numiti „Lenders” au introdus pe piata, propria marca de bagel, numita „the Jewish English Muffin”. Exista mai multe feluri de bagel, insa cel mai cunoscut este cel newyorkez. Acesta „gogoasa” este fiarta, iar apoi pusa in cuptor la coacere. Cand se prepara aluatul se pot adauga pe ea ingredinte cum ar fi: seminte de mac, de susan, usturoi sau ceapa. Dupa coacere bagel-ul este taiat in doua, iar pe felia de jos se adauga branza Philadelphia sau alte amestecuri, cum ar fi: crema de branza cu bacon, ton, legume cu somon afumat etc.

Bagel
New York Bagel

Pe acesta il poti servi si ca desert, umplut cu iaurt si fructe proaspete. De obicei, localnicii il servesc pe tot parcursul ziliei si este ca o masa pentru acestia. Sunt foarte multe localuri ce servesc bagel, acesta fiind cel mai cerut preparat din New York, insa, daca vrei sa incerci originalul preparat, iti sugerez sa mergi pe urmele mele si sa iti comanzi un sandwich de la H&H Bagels, local ce a fost deschis in 1972. Acest restaurant a aparut in mai multe show-uri televizate, cum ar fi: Seinfield, Sex and the City, How I Met Your Mother, Entourage.

Ce zici, ti-am facut pofta de America?

Descopera vacantele Eturia in Statele Unite:
Vacante pe Coasta de Est a Statelor Unite – Eturia


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up