•  
  •  
  •  
  •  

Esti un iubitor al naturii, un explorator insetat de carari de munte ce duc direct catre observarea mamiferelor, amfibienilor si pasarilor exotice direct in edenul lor natural? Atunci, trebuie sa ajungi in parcurile nationale din Panama macar o data! Panama este cunoscuta pentru natura sa aproape neatinsa, extrem de bine protejata prin programe de conservare active. Mai exact, tara dedica 54% din teritoriu parcurilor, rezervatiilor naturale si conservarii habitatelor propice faunei exotice.

Situata la confluenta dintre America de Nord si America de Sud, ajutata de clima si relief, Panama si-a dezvoltat o biodiversitate de invidiat, drept pentru care atrage milioane de pasionati de natura din intreaga lume. Ca sa-si faci o idee, Panama este „acasa” pentru peste 200 de specii de mamifere, 350 de amfibieni si reptile, 1000 de specii de parasi – dintre toate, aproape un sfert sunt endemice – plus peste 10.000 de specii de plante! Unde poti admira natura cel mai bine?

Broasca Golden, Panama
Broasca Golden, Panama

Parcul National Volcan Baru si Boquete

Una dintre cele mai accesibile si cele mai vizitate rezervatii naturale se afla chiar langa destinatia ecoturistica Boquete – aflata la poalele vulcanului activ Baru, totodata si cel mai inalt varf de pe teritoriul tarii: 3.475 de metri. Padurea din jurul sau are o varsta de aproximativ o mie de ani. Sa te uiti dupa urmareste soimul alb-negru, o specie interesanta!

Colibri din Parcul National Boquete

Intr-o zi foarte senina (si, in general, pana in ora 12:00, cand incep sa se ridice norii), ai putea avea posibilitatea sa vezi atat Oceanul Pacific, cat si Marea Caraibilor din Varful Baru. Imbraca-te bine, in varf temperatura scade pana la 0°C!

Padurea de nori din Panama

Sfaturile noastre:

  • Din Regiunea Boquete, cunoscuta si ca „Valea Florilor”, se ajunge si in padurile tropicale ale Parcului La Amistad (UNESCO), rezervatie impartita intre Panama si Costa Rica.
  • Tot in Boquete, trebuie sa vizitezi plantatiile de cafea, sa vezi cum interactiunea umana se imbina atat de armonios cu pamanturile roditoare.
Cafea
Cafea
  • Nu departe sunt si izvoarele termale Rio Caldera, un adevarat punct de relaxare natural!
  • Sendero Los Quetzales este printre cele mai frumoase trasee din Panama. Are noua kilometri si incepe de langa Cerro Punto, serpuieste prin padurea de nori a Parcului National Volcan Baru, chiar pe malul Raului Caldena, traversandu-l in mai multe puncte, pana ajunge mai sus de Boquete. Cum nu este marcat in totalitate, e recomandat sa-l parcurgi cu un ghid local si in sensul indicat mai sus, altfel ar trebui sa tii piept pantelor solicitante.
Vipera de palmier
Vipera de palmier

Parcul National Darién

Aflat la granita dintre Panama si Columbia, Darién este unul dintre cele mai intinse parcuri din America Centrala. De asemenea, este unul dintre cele mai importante situri UNESCO (rezervatie a biosferei) din regiune. Abunda in vegetatie luxurianta, dar si in viata salbatica: este un interesant loc pentru birdwatching, mai ales ca, din cele 450 de specii care vietuiesc aici, cinci sunt endemice. Parcul adaposteste si o sumedenie de specii aflate pe lista celor aflate in pericol de extinctie: capibara, paca, maimuta urlatoare cu mantie, maimuta de noapte, maimuta-paianjen, dar si feline, ca ocelotul sau jaguarul.

Parcul National Darien

Sfatul nostru: Fiind destul de izolat, parcul este mai greu accesibil si nu este recomandat sa te aventurezi pe cont propriu prin jungla. Exista doua puncte pentru vizitarea in siguranta: Santa Cruz de Cana si Pirre Station.

Broasca rosie

Parcul National Soberanía

Extrem de usor accesibila pentru ca se afla la doar 25 de kilometri de Panama City, Soberanía este una dintre cele mai importante rezervatii faunistice din tara: peste 100 de mamifere, peste 500 de specii de pasari, 130 de specii de amfibieni si reptile, 40 de specii de pesti de rau.

Lenesul pitic, Parcul National Soberania

Sfatul nostru: pregateste-te pentru o plimbare in natura, dar si pentru intalnirea cu diverse specii de lenesi si maimute. Alege, din multiplele trasee, Plantation Trail, de sapte kilometri lungime (14 dus-intors) – nu implica mult efort, terenul fiind in mare parte drept; ba, mai mult, multi il aleg ca traseu de bicicleta. Profita de plimbare si admira plantele uimitoare!

Panama, inegalabila in flora si fauna

Parcul National Insula Coiba

Bogatia naturala din Panama este de neegalat, si observi asta mai ales daca ajungi pe Insula Coiba, faimoasa mai ales prin istoria sa veche de un secol, cand insula juca rolul inchisorii pentru cei mai temuti criminali sau detinuti politici.

Diavolii de mare din Panama

In timp, Coiba, cea mai mare insula din America Centrala, a devenit sit de patrimoniu mondial si una dintre cele mai diversificate regiuni de pe planeta in ceea ce priveste viata, natura revenind la apogeul de altadata. Dincolo de cele 1.500 de specii de plante, sute de pasari si 36 de specii de mamifere, rezervatia include peste 800 de specii ce apartin vietii marine.

Diving in Panama
Diving in Panama

Sfatul nostru: Vino aici pregatit pentru snorkeling sau scubadiving si bucura-te de culorile cele mai diverse ale coralilor si pestilor. Diavolii de mare, delfinii, dar si trei specii unice de testoase iti pot tine companie!

Bocas del Toro
Bocas del Toro

Parcul National Marin Bocas del Toro

Prima in topul destinatiilor ecoturistice din Panama, Bocas del Toro este un arhipelag format din noua insule principale, 52 de „cayos” si peste 200 de insulite care leaga in salba padurile tropicale ale muntilor cu cele mai cristaline ape ale Marii Caraibilor.

Una dintre multitudinea de plaje ascunse ale zonei
Una dintre multitudinea de plaje ascunse ale zonei

Datorita unei biodiversitati marine fabuloase, una dintre cele mai bogate zone de pe Glob, Insula Basimentos, parte a arhipelagului, a devenit primul parc national marin al tarii in 1988. Astazi se afla in patrimoniul UNESCO, ce protejeaza recife de corali, speciile de testoasele marine pe cale de disparitie, padurile de mangrove, mamiferele, pasarile, reptilele si ambifienii – specii dintre cele mai variate.

Padure de mangrove in Panama

Sfaturile noastre:

  • Relaxeaza-te intr-un resort rupt din filme in Bocas Town (de pe Insula Colon), punct strategic pentru a vizita cat mai multe locuri minunate din arhipelag, cum ar fi Cayos Zapatillas!
  • De asemenea, este o destinatie propice pentru surf, mai ales in lunile decembrie, ianuarie si februarie – datorita furtunilor trecatoare de pe mare.
  • In Bocas del Toro, cuvantul-cheie este „liniste”. Nu exista viata de noapte si nici zone de shopping. Alege aceasta destinatie pentru o reconectare cu natura!
In Bocas del Toro

Descopera vacantele Eturia in Panama

⇒ Vacante Panama – Eturia

Citește și:

Panama City: intre colonial, zgarie-nori si jungla autentica


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up