•  
  •  
  •  
  •  

Din Guadalajara, am pornit pe Ruta Tequila din satul Amatitlán – un loc in care trebuie sa te opresti daca vrei sa cunosti Ruta Tequila, inclusiv orasul Tequila. Satul spune, intr-o maniera minunata, povestea acestor locuri, introducand curiosii in lumea agavei albastre si a familiilor care au inceput aventura prin anii 1800. Am vizitat Hacienda de San José del Refugio, apartinand brandului Casa Herradura, una dintre cele mai vechi producatoare de tequila. Proprietarii hacienda locuiesc acolo, insa au vandut linia de productie si fabricatie unei firme americane. Turistii beneficiaza de un tur ghidat pentru a vedea campurile de agave – acestea dau fructul matur, bun de productie, o data la 7 ani! Culesul este dur pentru ca fermierul curata patru fructe intr-o ora, folosind o lopata lunga si ascutita pentru a indeparta frunzel tari ca de cactus.

Agave
Agave
Agave
Agave

Dupa cules, agava este pusa la soare sa se usuce si sa iasa apa din ea, apoi se coace in cuptoare mari pentru a se extrage melasa dulce, care este folosită la fermentatie. Dupa care se storc si se fermenteaza, se distileaza si se produce primul alcool: tequila primara. Urmeaza a doua distilare, dupa care alcoolul obtinut este depozitat in butoaie de stejar, unde sta la maturat aproape un an. Apoi, este diluata si se obtine tequila. Exista mai multe tipuri, in functie de perioada de repaus: tequila reposado, tequila añejo sau alba. Se bea shot, cu sos de rosii picant si lamaie presarata peste sare, iar daca esti deschis sa incerci experiente tari, poti sa incerci un cocktail paloma (tequila cu suc de grepfruit si apa minerala).

Am vizitat orasul Tequila – are un centru plin de turisti ce fac ruta licorii omonime. In voga sunt localurile unde poti savura un cocktail cu tequila Jose Cuervo, Don Julio sau sa mananci – o buna recomandare este La Cholula, unde gasesti pozole, tamales, tostadas, sopes, enchiladas, tacos in combinatii vegetariene sau cu carne. Lumea tequilei verde azul se gaseste pe intinderea a doar patru state mexicane: Guanajuato, Nayarit, Michoacán si Tamaulipas, restul statelor producand mezcal.

Am parasit ruta cu aspect desertic si am mers catre ocean, spre Coasta Pacifica. Am ajuns in Puerto Vallarta. Orasul este incantator, curat si plin de vizitatori. Localurile moderne cu oferte bogate, discotecile, cluburile si restaurantele pline fac deliciul turistilor. Este o statiune sigura si la orice ora poti sa te plimbi pe strazi si pe faleza principala, Malecón, ce inconjoara golful – astfel poti admira statuile de bronz, sculpturile din nisip cu modele diferite de la o zi la alta, zmeele cu eroii preferati ai copiilor, muntii colorati de vata de zahar. Aici am vazut cel mai frumos apus mexican, pe fundalul corabiei piratilor rataciti din Caraibe, urmat de focuri de artificii. Muzica de la activitatile ce au loc incontinuu pe faleza dau statiunii un vibe aparte. Comparativ cu partea caraibiana, resorturile de aici sunt mult mai traditionale, orientate catre cultura locala: meniu specific, muzica Mariachi, seri de fiesta si tequila. Plaja are nisipul mascat si valuri mai puternice.

Puerto Vallarta
Puerto Vallarta
Puerto Vallarta
Puerto Vallarta
Puerto Vallarta
Puerto Vallarta

Inchei acest lung circuit cu invitatia de a cunoaste Mexicul in toata spledndoarea lui, din ce directie doriti si cand doriti. Acest circuit, in care am atins izvoarele istoriei mexicane, m-a facut sa simt puternic viata adevarata a mexicanilor, care emana multa valtoare si este o revolutie interioara pornind de la politica dura si coruptia colosala ai carei martori sunt in neputinta de a schimba ceva major. Focul si-l omoara la un pahar de tequila, la fel procedeaza si pentru a-si declara sentimentele. Istoria lor este cea care le imprima caracterul si stilul de viata diferit de al nostru. Dar cladura interioara si buna omenie sunt etichetele cu care se remarca fata de calatori: sa fii multumit si sa iti ofere amintiri de neuitat, de la cele mai accesibile servicii pana la vizitele ghidate sau serile festive. Important e sa nu uiti de ei, daca vorbesti un pic in spaniola, sunt cei mai fericiti ca faci parte din lumea lor chiar si pentru o „vacanta”.


Vezi si 

MEXIColonial – Episodul 1: Mexico City & Querétaro

MEXIColonial – Episodul 2: San Miguel de Allende

MEXIColonial – Episodul 3: Guanajuato, Guadalajara & Tlaquepaque


Descopera vacantele Eturia in Mexic

Vacante Mexic – Eturia


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up