•  
  •  
  •  
  •  

Mexic este una dintre cele mai atractive destinatii turistice din lume. Este in acelasi timp frumusete, istorie, mister si energie. La fiecare pas, Mexicul te uimeste.

Oriunde te uiti, incepand cu monumentele unde timpul pare ca s-a oprit, pana la peisajele de vis de pe renumitele sale plaje, vei gasi ceva care sa-ti hraneasca curiozitatea si care sa te faca sa vrei sa afli mai mult. Unii cred ca acest ceva vine din istoria milenara, sau poate din povestile mai mult sau mai putin misterioase. Ori din impresionantele ruine, situri arheologice sau reminescente coloniale. Ceva-ul poate fi si un zambet al unul localnic sau o anume culoare dintr-un port popular mexican. Insa noi credem ca cel mai bine ar fi sa gasesti chiar tu ceva-ul care da sens. Mexicul te-asteapta.

Legendele si misterul te cheama in Mexic

Se spune ca oamenii ar fi aparut aici acum 40.000 de ani – o urma lasata de talpa unui om, gasita in cenusa vulcanica dintr-o cariera de piatra din bazinul Valsequillo, certifica asta.

Olmecii, Xicalanca, Zapotecii, Toltecii si Chichimecii au imblanzit natura si au creat o baza pentru civilizatiile care au urmat.

Aztecii nu au avut roata, nici animale de tractiune, totusi au construit piramide impresionante, calculau eclipsele cu un secol inainte si aveau un calendar incredibil de perfectionat. Precizia lor a fost atinsa si intrecuta abia de calculatoarele moderne.

Mayasii au inglobat, in cele 15 secole in care au trait aici, tot misterul si enigma trecutului. Initial, s-a crezut ca ei erau preoti si scribi, intelepti si pasnici. Realitatea era alta: mayasii erau razboinici si puternici, pragmatici, insa cu un respect deosebit pentru zeitati si moarte. Ei priveau moartea ca pe un combustibil al vietii; fara moarte, viata nu ar fi putut exista.

Astazi, vazand monumentele de la Teotihuacan, Chichen Itza, Palenque, Uxmal, intelegem ca, in Mexic, masina timpului deja exista. Tot ce trebuie sa faci e sa privesti atent.

Chichen Itza
Chichen Itza

Paradisul ar putea fi pe-o plaja mexicana

Mexicul este o destinatie complexa, inclusiv cand vorbim despre tipul de plaje. Tarmurile mexicane, de la Oceanul Pacific, pana in Caraibe, Golful Mexic si Golful California, adapostesc aproximativ 500 de plaje cu peisaje de vis. In Mexic, nu ai cum sa te plictisesti, nici macar cand vine vorba de plaja. Aici vei intalni plaje perfecte pentru surf si sporturi pe apa (Zipolite, Akumal), plaje cu vegetatie luxurianta (Puerto Vallarta), plaje “pazite” de vechi ruine (Tulum) si, in cele din urma, plaje unde te poti relaxa dupa o zi dedicata descoperirilor (Cancun, Riviera Maya).

Pe langa numeroasele posibilitati de petrecere a timpului liber, plajele mexicane ascund si minuni ale naturii. De-a lungul coastei Atlanticului, din Marea Caraibilor, pana in Golful Mexic, vei intalni a doua cea mai mare bariera de corali din lume. Reciful Mesoamerican este o insiruire de culori, forme si viata, care se intinde pe aproape 1.000 de kilometri sub ape.

Cancun
Cancun

Printre case, muzee si palate, gasesti drumul spre inima Mexicului

Stilul colonian spaniol este marcat de contrastul dintre cladirile simple, solide, adaptate la noile conditii, si ornamentele baroce importate din Spania. De la sfarsitul anilor 1600 si pana in 1750, unul dintre cele mai populare stiluri arhitecturale a fost Churrigueresque. Cladirile de atunci au fost construite intr-un stil ultra baroc, extravagant, fantastic. Fatada Bisericii San Sebastian y Santa Prisca din Taxco abunda in ornamente de acest fel.

In Merida, numit si Parisul Tropicelor, vechea cultura mayasa, cultura coloniala si cea contemporana se impletesc. La fiecare pas, te vei intalni cu urme din trecut, impletite cu prezentul. Strazile din centrul istoric sunt marginite de cladiri fermecatoare din perioada coloniala, minunat restaurate si transformate in hoteluri stilate, restaurante discrete, magazine, galerii de arta, muzee si case private. Poti sa te bucuri de abundenta detaliilor, tipica arhitecturii coloniale, vizitand si San Miguel de Allende, Patzcuaro, Oaxaca, Morelia, San Cristobal de Las Casas, numit “Pueblo Mágico”.

Xochimilco
Xochimilco

Mexic – flamingo roz, cenote turcoaz, natura uimitoare

Mexicul se bucura de peisaje naturale uimitoare, pe masura popoarelor care i-au creionat istoria. Rezervatia Biosferei Celestun este locul unde se intalnesc apele dulci ale estuarului La Esperanza cu apele sarate ale Golfului Mexic. Paduri de mangrove, dune de nisip si insule de vegetatie tipice doar acestei zone sunt “acasa” pentru multe specii unice: testoase, crocodili si peste 300 de specii de pasari, printre care si flamboiantul flamingo.

Cenotele sunt ochiuri de apa ce se gasesc in grote descoperite, foste pesteri ale caror tavane s-au prabusit. Cea mai cunoscuta cenota este Cenota Ik Kil din zona Chichen Itza. Se crede ca activitatea carstica ar fi dus la crearea cenotelor, insa sunt specialisti care cred ca asteroizii ar fi fost responsabili. Cenotele sunt locuri magice in nuante clare de turcoaz. Pentru Mayasi, ele erau locuri sacre, o conexiune intre oameni si divinitate.

Inca din Antichitate, cascada Agua Azul a fost considerata un loc sacru, precum Gangele in India. Undele sale de un albastru nefiresc, venit parca din alte lumi, au avut mereu o functie purificatoare. In Mexic, natura este inconjurata intr-o aura de mister.

Ik Kil Cenote
Ik Kil Cenote

Energie, traditii si ritm, in purul spirit latin

Frumusetea Mexicului vine din sufletul oamenilor sai, plini de viata, de energie si zambete.

Mexicanii au pus bazele unor traditii care atrag calatorii din toata lumea, ca un magnet. Preparate delicioase pe baza de avocado, sosuri picante, carne perfect condimentata, ciocolata, apoi ritualul de a face si a bea tequila si, nu in cele din urma, pasiunea din muzica mariachilor, toate sunt un limbaj universal, caruia nu ai cum sa ii rezisti.

Mexicul este o poveste inceputa demult, presarata cu legende si mister, pe care oamenii au grija sa o duca mai departe, zi dupa zi, intr-un viitor la fel de energic.

Guadalajara
Guadalajara

Descopera vacantele Eturia in Mexic:
Vacante Mexic – Eturia


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up