Desi este cea mai mica tara din Orientul Apropiat, Liban aduna o bogatie istorica si culturala debordanta, peisaje spectaculoase, dar si o gastronomie renumita la nivel mondial.
Padurea de cedri
Cum sa inceapa un tur in Liban altfel decat cu padurea biblica de cedri, simbolul tarii? Desi s-a pastrat doar o parte din suprafata ei de odinioara, padurea a supravietuit miraculos intro regiune desertica timp de secole si sta dovada istoriei careia i-a fost martora: a adapostit nume din Vechiul sau Noul Testament si personaje faimoase din Antichitate.
Muzeul National
Aflat in capitala Beirut, Muzeul National este impresionant! Detine o colectie fabuloasa de sarcofage din diferite perioade (perioada elenistica, romana etc) si este o modalitatea foarte potrivita de initiere in vasta istorie a Libanului. La subsol, se afla colectia de obiecte funerare.
Pestera Jeitta
Desi nu este cea mai mare pestera din lume (are 11 kilometri), formatiunile de stalacmite si stalactite ofera un spectacol vizual unic. Este interzis fotografiatul inauntrul pesterei. Se viziteaza doar „Upper Grotto” (grota superioara). Cea inferioara, unde se face tur cu barca, se poate vizita doar cand nivelul apei permite.
Harissa
In satul Harissa, se afla Statuia Fecioarei Maria si biserica inchinata ei. Este un loc ce onfera o pace desavarsita si unde se vorbeste doar in soapta. Exista paznici acolo care atrag atentia celor care fac galagie. Recomand sa urci scarile pana la statuie, pentru poze de neuitat. De aici, noi am luat telegondola pana jos, in Jounieh, iar plimbarea a fost minunata, cu privelisti interesante.
Byblos (Jbeil)
Este unul dintre cele mai vechi orase, fiind fondat in jurul anului 5000 i.Hr – se afla si in patrimoniul UNESCO. Aici, importante din punct de vedere istoric sunt ruinele feniciene si cele romane. Se poate vizita souk-ul care, desi mic, este foarte cochet si simpatic, se poate merge pana la portul turistic sau la Muzeul de Animale Marine Fosilizate. Recomand sa stai aici o zi intreaga!
Tripoli
Al doilea oras din Liban ca numar de locuitori dupa Beirut, este foarte agitat si cu trafic intens. Am traversat souk-ul care este foarte mare si am vizitat Castelul Raymond de Saint Gilles – o cetate-fort de la 1103, cu privelisti deosebite.
Muzeul lui Khalil Gibran
Muzeul se afla intr-o veche manastire ce dateaza din secolul al XVII-lea, pe care Khalil Gibran (scriitorul emblematic al Libanului) a vrut sa o cumpere, insa fara succces din cauza ca i-a fost ceruta o suma imensa de bani. Muzeul ni-l prezinta pe Gibran ca pictor, nu ca scriitor. Picturile sale sunt intunecate, evoca teme precum viata, moartea sau reincarnarea si au ca personaje principale pe cele doua surori ale sale si pe mama lui. Piesa de rezistenta din cadrul muzeului este „Mona Lisa lui Gibran”, ce o portretizeaza pe una dintre cele doua surori ale scriitorului si pictorului Gibran. Studiile japonezilor au dezvaluit ca, in spatele figurii surorii lui Gibran, se afla o umbra vizibila doar daca te uiti foarte atent. Inca exista speculatii asupra identitatii umbrei, insa cercetatorii spun ca ar fi mama lui Khalil Gibran. Tot aici se afla si mormantul lui artistului. Din afara muzeului se vad extraordinar de frumos inceputul Vaii Qadisha si satul Bsharri.
Valea Qadisha
Cu ajutorul ghidului local, am ajus la Patriarhia Maronita, unde exista si un punct superb de belvedere asupra Vaii Qadisha (Valea Sfanta), un sit UNESCO. Valea este recunoscuta ca fiind una dintre cele mai importante asezari de manastiri crestine timpurii din lume – locasurile par ca stau agatate de stancile abrupte.
Situl arheologic Baalbeck
Este un sit UNESCO imens, ce reuneste Templul lui Jupiter, Templul lui Bacchus si cel al lui Venus. Vizita se concentreaza pe doua dintre cele trei temple (Jupiter si Bacchus). La origini sit religios fenician, templele au fost transformate in locasuri romane. Este o curiozitate pozitionarea izolata a sitului, avand in vedere ca romanii aveau majoritatea templelor la Roma sau, daca nu, de-a lungul coastelor Mediteranei. Baalbeck a fost ales de catre romani pentru a-si arata puterea si pentru a controla mai bine populatia din aceasta zona.
Inainte de situl in sine, am vizitat locul de unde se considera ca au provenit materialele pentru constructia templelor de la Baalbeck – ruine care, din pacate, nu sunt atat de bine conservate si promovate. Locul a fost descoperit de un civil care, din proprie initiativa, a strans gunoaiele din zona (Libanul avand probleme mari la acea vreme cu gunoaiele pe care autoritatile le luau din oras si le aruncau pe campuri). Ghizii opresc aici din respect pentru munca acestui om.
Cramele Kssara
Aceasta este cea mai mare si cunoscuta crama din Liban. Vinurile libaneze sunt foarte bune si accesibile. In mod normal, degustarea se face la un bar, insa noi am servit pranzul si am degustat in acelasi timp trei feluri de vin, cele mai bine vandute (alb, rose si rosu). Pentru ziua cu crama, as recomanda ca pranzul sa se serveasca tot la crama. Pentru doritori, este de preferat sa cumpere vin de aici. Preturile variaza de la 6 USD si pana la 60 USD. Au un singur soi de vin dulce, pentru cei interesati.
Palatul Beiteddine
As putea descrie palatul cu accent pe arhitectura araba de exceptie, sali de receptie cu decoratiuni deosebite si bogate, baie turceasca imensa. Poetul francez Alphonse de La Martine a petrecut aici sase luni si a documentat Viata la Palat in scrierile sale si in jurnalul sau. O patanie interesanta este aceea cand poetul a fost invitat oficial de catre emir sa faca baie cu el. Indignat, La Martine nu stia ce sa faca. Daca refuza, ii era teama ca va fi executat. Daca accepta, ii era frica sa nu fie o experienta ciudata. Mai apoi, a inteles de fapt ce insemna baia turceasca. Toata aceasta intamplare a fost scrisa in jurnalul sau.
Templul lui Eschmoun
Pietrele spun povestea si legenda zeului tanar Eshmoun. Legenda este asemanatoare cu cea a lui Adonis. Eshmoun a fost muritor ridicat la rang de zeu de catre zeita Astarte, care s-a indragostit de el. Acest fapt a suparat ceilalti zei. Astarte era zeita fertilitatii si a fecunditatii in mitologia feniciana.
Pe vremuri, in acest templu, se sacrificau animale – sangele lor amestecat cu apa provenita dintr-un izvor din apropiere si astfel se umplea o piscina. Aici veneau femei cu copii bolnavi in pelerinaj si aruncau statui infatisandu-i pe copiiii acestora in piscina cu sange si apa. Daca statuia disparea, se spunea ca zeita Astarte va vindeca micutul respectiv. Arheologii au descoperit aici o statuie ce avea trasaturile fizice ale unui copil cu sindromul Down.
Sidon (Sayda)
Am vizitat Castelul Cruciatilor, Carvanseraiul si souk-ul. Castelul, aflat pe mare, este foarte pitoresc. Se mai numeste Castelul St. Louis deoarece regele Frantei, Louis al IX-lea, a locuit aici timp de patru ani. Caravanseraiul este in prezent scoala si universitate si apartine de Franta.
Tyre (Tir)
Am traversat faleza, cartierul crestin si am oprit in port pentru pranz. Apoi, am mers la Necropola si Hipodrom – considerat al doilea cel mai mare si mai bine conservat hipodrom din perioada romana si este inclus in patrimoniul mondial UNESCO inca din 1979.
Descopera vacantele Eturia in Liban:
⇒ Vacante Liban – Eturia