•  
  •  
  •  
  •  

Calatoria mea catre Kenya s-a lasat asteptata vreme de cinci ani, de cand partenerii locali si prietenii mei ma invitau cu insistenta sa descopar si aceasta tara. Cumva, in ciuda faptului ca iubesc Africa in general si Africa de Est in special, nu am reusit sa ajung pana acum in Kenya. Dar iata-ma acum imbarcandu-ma catre Nairobi.
Am ajuns in capitala kenyana intr-o zi de octombrie, cu emotia copilului amator de carti cu exploratori in Africa. Prima oprire a fost la biroul partenerilor locali, oameni bine pregatiti si foarte serviabili. Si, mai ales, cu zambetul pe buze, ca toti kenyenii.

Seara, am luat cina la Restaurantul Carnivore. Infiintat cu circa 20 de ani in urma, Carnivore a aparut dupa o calatorie in America de Sud a celor doi proprietari. Astfel, inspirat de resturantele bazate pe preparatele din carne din Brazilia, Carnivore a devenit celebru. Te asezi la masa in mijlocul careia troneaza o piramida cu boluri pline de sosuri si salate, iar chelnerii incep sa iti aduca, dupa modelul brazilian, diverse tipuri de carne gatite la jar. In varful piramidei este un mic stegulet pe care, atunci cand te-ai saturat, trebuie sa il iei si sa il pui pe orizontala, in semn de capitulare. Recomand aceasta experienta tuturor iubitorilor de carne.

Lacul Nakuru

Dimineata, dupa micul dejun, am plecat catre prima destinatie de safari, si anume Lacul Nakuru. Soferul meu, Mike, m-a uimit cu intelepciunea simpla despre sensul vietii si despre ceea ce inseamna cu adevarat Hakuna Matata: sa te straduiesti sa faci sau sa obtii ceea ce iti propui, dar, daca nu reusesti, sa nu te blamezi, ci sa te relaxezi si sa iti spui ca ai facut tot ceea ce ai putut astazi, ca maine ai sansa sa o iei de la capat.

Pe drumul catre Lacul Nakuru, ne-am oprit sa admiram Great Rift Valley, aceasta minune naturala care se intinde pe o distanta de peste 6.000 de km intre Liban si Mozambique. Aflat la circa 150 de km de Nairobi (trei ore de mers), Lacul Nakuru este un parc national mic, perfect pentru a incepe un safari in Kenya, pentru ca ofera o priveliste minunata. Intr-un game drive lejer de doua ore si jumatate, poti admira o multime de specii de pasari pe langa bivoli, lei, girafe, zebre, antilope si, ca bonus, rinocerul alb. M-am bucurat de fiecare clipa in acest safari, in lumina blanda a apusului. Multitudinea de pasari a facut ca fiecare oprire sa fie acompaniata de muzica de cea mai buna calitate. M-am plimbat pe malul lacului si am fotografiat stoluri de flamingo, am intalnit pasari spectaculoase (lilac breasted roller si cocorul african) si am descoperit un leu camuflat in tufisuri. Am admirat o cascada deasupra careia, in cel mai autentic peisaj african, o familie de babuini cauta mancare in copacii din jur. In parc, exista si leoparzi, rinoceri negri si chiar pitoni, insa eu nu am avut sansa sa-i vad.

A doua zi, m-am trezit la 5:45 sa admir rasaritul, asa cum aveam sa fac in fiecare dintre cele noua zile in Kenya. Fiind la ecuator, ziua are 12 ore, astfel incat soarele rasare si apune la 06:20, respectiv 18:10. Spectacolul rasaritului in Lake Nakuru este dat nu doar privelistea asupra lacului, dar mai ales de muzica incantatoare a pasarilor.

Rezervatia Nationala Masai Mara

Dupa un mic dejun sanatos (in Kenya sunt foarte multe optiuni pentru vegetarieni si vegani la toate lodge-urile, bucataria indiana fiind destul de populara), am plecat catre Rezervatia Nationala Masai Mara. Drumul a fost destul de lung (cam cinci ore), insa destul de comod.

Prima mea intalnire cu viata salbatica din Masai Mara a fost cu o familie de elefanti: doi adulti si trei pui de diferite varste, printre care si unul mic. Am simtit destul de multa emotie atunci cand ghidul a oprit masina la doi metri de o familie de elefanti, mai ales ca mama a stat tot timpul cu ochii pe noi, aratand ca nu se simte confortabil cu oameni acolo. Mike m-a linistit, spunandu-mi ca, in savana, animalele emit intotdeaua semnale de alarma inainte sa atace – la elefanti, mai intai prin miscarea agresiva a urechilor, ridicarea trompei si apoi sunetul specific de atac pe care il stim din filme. Nu a fost cazul, intrucat am plecat mai departe dupa cateva minute.

Experienta Masai Mara a fost putin diferita fata de asteptarile mele: mai verde decat m-am asteptat, datorita episoadelor de ploaie care au nedumerit inclusiv turmele de antilope aflate in drum spre Serengeti, determinandu-le sa intarzie Marea Migratie. Apoi, am descoperit fascinat ca, fata de alte parcuri unde vehiculele de safari au destul de putine drumuri, aici totul este offroad, crescand calitatea unui game drive.

Este destul de usor sa vezi in Masai Mara girafe, zebre si diverse tipuri de antilope, printre care si uriasul Eland. Mi-am petrecut ziua cu ochii in binoclu si in aparatul foto, incercand sa ma bucur de fiecare interactiune cu animalele. M-am bucurat de alergatul stangaci al girafelor prin savana, de cozile intinse ca niste antene ale warthogilor si am admirat turmele de antiope si de zebre intinse pe campiile nesfarsite. Am privit cu incantare lei dormind la umbra, camuflati atat de bine, incat abia ii puteam zari si am gonit pe coclauri incercand sa vedem un rinocer negru care, insa, a preferat sa ramana in intimitate. Seara, in drum spre lodge, ne-am trezit cu un leu si o leoaica tolaniti in iarba, pe marginea potecii. Erau atat de aproape, incat mi-a fost teama initial sa ma ridic sa le fac poze. Ne-am privit reciproc cateva minute, apoi s-au ridicat si au plecat pe poteca, aproape atinzand masina cu cozile. In zare se intuneca a ploaie, vantul rece sufla peste savana, insa aceste animale paseau cu aceeasi fermitate si gratie, indiferent de vreme, ca si cum nimic nu le-ar fi putut perturba ritmul si planurile.

Lodge-ul la care am stat este un loc de legenda. Deschis in 1962, Keekorok este primul lodge de safari din Masai Mara. Mai mult decat atat, este un lodge open space – singurul din acest parc natural – adica nu are garduri electrice, precum celelalte. Deci esti in mijlocul savanei si faci parte din ea in acelasi timp. Si asta se intampla in siguranta, pentru ca, intre ora 7 seara si 6 dimineata, cineva de la securitate te acompaniaza oriunde vrei sa mergi.

O ploaie torentiala africana s-a pornit brusc si astfel am avut ocazia sa stau pe pridvorul camerei mele si sa admir stropii mari cazand peste savana, peisaj acompaniat de cantecele pasarilor si de zgomotelor hipopotamilor din micul iaz de alaturi. Totul parea ca intr-un film si un sentiment de recunostinta imi umplea inima.

Dimineata, m-am trezit foarte devreme pentru a ma bucura de spectacolul rasaritului in acest lodge. Sute de pasari isi combinau trilurile pentru o muzica fara egal, aerul era racoros si parca imbogatit cu oxigen fata de ceea ce respiram in Europa, iar lumina dinainte de rasarit, obscura si clara deopotriva, completa o senzatie de libertate si bucurie a simturilor. La Keekorok, exista o hippo pool si o punte de lemn construita la inaltime, de doi kilometri lungime, de unde poti admira savana: o mama hipopotam si fiul ei plonjau cu zgomot in piscina, antilope si zebre pasteau la cativa metri de mine si o pereche de gaste salbatice sporovaiau deasupra mea. Pe pajistea din fata restaurantului, femeile masai isi intindeau paturile colorate pe care asezau suvenire frumos colorate pentru noi, cei care ne doream sa ducem acasa o particica din Africa.

Am pornit din nou in explorarea savanei africane. Am admirat o femela ghepard care isi cauta un loc la umbra, o hiena care se bucura de un mic dejun copios, alaturi de cativa vulturi care isi cereau drepturile, am vazut elefanti bucurandu-se de ploile recente care au adus multa hrana si turme de antilope care napadeau zarile.

Am continuat ziua de safari catre Mara River. Turmele de antilope Gnu, zebre si antilope continua migratia catre Serengeti, parca mai incet decat de obicei, avand in vedere valul de ploi care a oferit pasuni imbelsugate si apa. Parca se intrebau unele pe altele de ce sa mai migreze si sa treaca prin experienta traumatizanta a traversarii Raului Mara, in care o mare parte din ele ajung sa cada prada crocodililor sau felinelor. Cu toate acestea, ciclul vietii continua. Peste 1,5 milioane de antilope Gnu, 200.000 de zebre si peste 50.000 de antilope traverseaza Raul Mara catre Serengeti in fiecare vara. Iar in februarie-martie, in Ndutu si Serengeti, peste 500.000 de pui de antilope se nasc intr-unul dintre cele mai impresionante spectacole ale naturii din lume.

Nu am avut sansa sa vad turmele trecand Raul Mara, desi am inspectat cateva vaduri de trecere. Aveam sa aflu ca au trecut a doua zi cateva mii. Am urmarit, insa, turmele indreptandu-se spre rau, amusinand pericolul, pregatindu-si trecerea de a doua zi, am vazut crocodilii si leii camuflati asteptand turmele si m-am bucurat de acest spectacol al naturii pe care l-am urmarit de atatea ori la televizor.

Aproape de asfintit, am intalnit trei leoaice cu sase pui extrem de jucausi, harjonindu-se ca pisoii intre ei si cu mamele lor. Au oferit un spectacol pe cinste la apus! Mamele lor se pregateau pentru vanatoare, dupa modul in care se deplasau. A fost unul dintre acele momente care fac ca in savana fiecare zi sa fie imprevizibila si deosebita, si de aceea experienta de safari nu seamana niciodata de la o zi la alta.

Seara, am innoptat la Mara Simba Lodge, care combina camerele clasice de caramida cu tented camp. Lodge-ul este asezat pe malul Raului Talek si camerele, mai ales cele de la etaj, ofera o priveliste fantastica asupra raului. De asemenea, corturile sunt asezate cu vedere la rau si este destul de usor sa vezi animalele. Am fost suprins de serviciile de cinci stele de la cina. in mijlocul savanei.

Dimineata foarte devreme, la 05:30, m-am trezit pentru una dintre experientele mele favorite: early morning safari, care incepe la ora 06:00 si are ca scop principal sa vezi rasaritul in savana si sa profiti de trezirea la viata a naturii pentru a vedea mai multe animale in actiune. La fiecare lodge se organizeaza un corner cu cafea, ceai si prajiturele pentru cei ce pleaca in early morning safari. De obicei, durata este de aproximativ doua ore si este urmata de micul dejun la lodge.

Experienta de a goni prin savana in jeepul cu acoperisul ridicat, cu aerul proaspat al diminetii inviorandu-te, trebuie mai degraba traita decat povestita. A urmat spectacolul rasaritului peste savana, cu acacia pe fundal. Din momentul in care prima geana de lumina se iteste peste dealuri, pana cand soarele este vizibil in toata splendoarea lui, nu trec mai mult de 15 minute. Am continuat apoi game drive-ul si am surprins o leoaica luandu-si micul dejun, dar camuflata atat de bine, ca era greu de zarit si de la 2 metri departare. A fost iarasi un moment magic. Am admirat pentru ultima oara savana cu baloanele cu aer cald plutind deasupra. Cateva familii de elefanti s-au aratat sa spuna la revedere.

Lacul Naivasha

Ne-am indreptat catre est, spre Lacul Naivasha, ajungand la Naivasha Country Club. De la prima persoana care ne-a deschis poarta pana la intrarea in resort, cand am fost asteptat cu prosoape fierbinti si cu o bautura delicioasa din hibiscus, starea mea s-a schimbat complet. Am luat loc pe terasa resortului si am ramas uimit de panorama asupra Lacului Naivasha si de cele cateva zebre care pasteau in fata terasei. Naivasha Country Club este un loc incarcat de istorie. Ca si Keekorok, face parte din lantul Sun Africa Hotels si serviciile sunt printre cele mai bune pe care le-am experimentat in intreaga lume. Pe malul lacului, sunt cateva corturi de lux sub numele de Kiboko Tented Camp. Zebre, antilope, girafe, maimute si zeci de specii de pasari pot fi zarite cu usurinta. Lacul este plin de hipopotami, iar seara este interzis sa te plimbi singur pentru a evita intalnirea cu ei sau chiar cu periculosul Bivol African, singurul animal care ucide din placere.

Dupa ce m-am cazat, am pornit intr-o plimbare cu barca. Lumina apusului, cantecul pasarilor, zecile de specii de pasari, hipopotamii, zebrele sau antilopele – toate au contribuit la acest moment extraordinar.

Cina a fost, din nou, o experienta deosebita.

Nu aveam cum sa ratez ocazia de a ma bucura de un rasarit de soare peste Lacul Naivasha, astfel ca am fost din nou in picioare inainte de ora 06:00. M-am plimbat pe pajiste, bucurandu-ma de cantecul pasarilor, apoi am stat pe malul lacului, admirand lumina diminetii in acest paradis natural. Trei king fisheri pescuiau spectaculos chiar in fata mea, hipopotamii isi iteau urechile din apa si antilopele ma amusinau cu boturile de la cativa metri distanta. Mai tarziu, o familie de maimute cu foarte multi pui a facut un adevarat spectacol in fata terasei unde serveam micul dejun.

Amboseli

Dupa micul dejun, am pornit catre Amboseli via Nairobi. Drumul pana in Nairobi a fost acelasi pe care am venit. Am aflat, surprins, ca Parcul National Nairobi a fost primul parc national din Kenya, infiintat in 1946 si chiar de pe autostrada zaresc din fuga girafe si zebre, cu orasul pe fundal.

In Nairobi imi iau la revedere de la Land Cruiser si fac cunostinta cu minivanul. Este mai mare, locurile sunt mai generoase, ca si spatiile pentru bagaje si depozitare. Este un mijloc de transport potrivit pentru Amboseli si Tsavo. De asemenea, este potrivit pentru persoane in varsta si cu probleme de spate, pentru ca are suspensii mult mai prietenoase.

Am pornit catre Amboseli pe o autostrada moderna, drumul fiind relaxant. Doar ultimii 15 kilometri sunt o provocare: drumul este neasfaltat, denivelat si plin de praf. Abia atunci am folosit si picaturile de nas si ochi din bagaj, carora nu le vazusem rostul in bagaj pana atunci.

Inainte de a intra in Amboseli, am oprit pentru pranz la Kibo Safari Camp, un loc decorat in pur stil african, situat la cateva minute de intrarea in parcul national, cu servicii la standarde inalte.

Amboseli este cunoscut in intreaga lume pentru numarul mare de elefanti si pentru panorama asupra muntelui Kilimanjaro cu Varful Kibo, care este acoperit cu zapada mai mereu. Parcul are 392 km² si este foarte ofertant pentru safari. Datorita traseelor clar stabilite si a drumurilor bune, parcul poate fi vizitat in deplin confort cu orice tip de masina. Pentru mine, care sunt de mic copil un mare fan al muntelui Kilimanjaro, dupa-amiaza petrecuta in parc a fost una deosebita. Am avut sansa sa vad muntele meu de suflet la apus si sa fac nu doar celebra poza cu elefanti pe fundalul muntelui, dar si cu zebre, hiene, girafe, antilope sau masai.

Seara, am innoptat la Ol Tukay Lodge, una dintre cele mai bune optiuni pentru Amboseli, din punctul meu de vedere. Lodge-ul este de tip clasic cu casute, foarte curat, bine intretinut, cu servicii de inalta calitate si vedere panormica spre savana. De multe ori, poti admira elefanti sau alte animale chiar de pe terasa bungalow-ului.

Nu puteam sa imi iau la revedere de la Kili si Amboseli fara un early morning safari pentru a admira rasaritul, cu Varful Kibo in fundal. Ca de obicei, lumina a fost fabuloasa si m-am bucurat de aerul racoros al diminetii. Am avut sansa sa zaresc un grup de hiene, cateva leoaice pregatite sa vaneze si mai multi elefanti in lumina rasaritului.

Tsavo West

Am parasit Amboseli pe acelasi drum de tara, inainte de a ajunge la drumul asfaltat catre Tsavo West. Cu o suprafata de 22.700 km², Parcul National Tsavo a fost infiintat in 1948 si este cel mai mare parc national din Kenya si al saselea din Africa.

Tsavo West m-a intampinat cu peisaje total diferite fata de ceea ce vazusem pana atunci. Campurile de lava uscata, pamantul rosiatic, tufisurile vestede contrastand, din loc in loc, cu pete puternice de verdeata, cerul de un albastru infinit si dealurile Chyulu care strajuiesc orizontul formeaza un peisaj incredibil. Un must see pentru calatorii care ajung in Kenya.

In Tsavo, am avut prima intalnire cu baobabii, acestia contribuind din plin la autenticitatea peisajului. Apoi, am profitat de o alta experienta unica: o plimbare pe jos la Izvoarele Mzima. Acompaniati de un ranger, am facut o drumetie de o ora in jurul lacului format de izvoare. A fost o aventura in conditii de siguranta, avand in vedere ca am interactionat cu maimute si antilope, am fost la cativa metri de crocodili si hipopotami si am avut emotia posibilei intalniri cu bivoli sau elefanti. Lacul are si o camera de observatie subacvatica de unde se pot vedea pestii albastri si, uneori, crocodili si hipopotami.

Ziua a continuat cu experienta unui game drive in timp ce am traversat parcul de la nord la sud. Pe langa peisajul fabulos, se pot admira cu usurinta elefanti, bivoli, girafe, zebre si o mare varietate de antilope, dintre care antilopa-girafa si oryx, pe care le-am vazut in premiera in Kenya. Dintre feline, leii sunt cel mai usor de vazut.

Seara, am ajuns la Voyager Ziwani Tented Camp, unde aveam sa imi petrec ultima noapte in savana africana. Am avut sansa sa stau intr-un cort clasic de savana si m-am bucurat din plin de aceasta experienta. Lodge-ul este situat chiar la intrarea in parcul national, intr-o zona de conservare cu multa fauna si baobabi. Cladit din corturi clasice bine construite, asezat pe malul unui mic lac, are o priveliste spectaculoasa si iti da posibilitatea sa admiri pasari si hipopotami. In lac sunt si crocodili, astfel ca e indicat sa te plimbi cu atentie pe acolo. Serviciile au fost, din nou, peste asteptari. Dupa cina, ne-am bucurat de un foc de tabara pe malul lacului, admirand cerul minunat al noptii africane si ascultand concertele hipopotamilor.

Dimineata, ca de obicei, m-am trezit foarte devreme sa ma bucur de ultimul rasarit in savana si de saluturile hipopotamilor. Am parasit Tsavo West, acompaniat de elefanti si girafe itindu-se printre baobabi, si am mers catre Tsavo East.

Tsavo East

Pamantul este foarte rosiatic aici, ceea ce face ca elefantii si zebrele sa aiba un colorit aparte. Peisajul este unic si poti admira cu usurinta girafe, zebre, antilope, elefanti, bivoli, lei si, cu putin noroc, leoparzi.

Am luat pranzul la lodge-ul Ashnil Aruba, cu priveliste panoramica spre savana. Mancarea a fost excelenta, cred ca cea mai buna din toata aceasta calatorie.

Odata iesiti din parc, am intrat pe autostrada dominata de camioane.

Diani Beach

Luand feribotul din Mombasa, am ajuns in Diani Beach, la hotelul Elewana Afrochic Collection, un hotel boutique luxury cu numai zece camere, situat pe o plaja frumoasa, cu servicii personalizate 100% pentru fiecare client. Astfel, fiecare oaspete poate alege la ce ora sa serveasca masa, dar si unde sa i se puna masa (pe plaja, langa piscina sau la restaurant). Un sejur la acest hotel este cu adevarat o experienta rafinata.

Aceasta a fost prima zi in care nu am fost nevoit sa imi fac bagajul dimineata, pentru ca nu am mai schimbat hotelul. M-am trezit devreme pentru a ma bucura de rasaritul pe plaja Oceanului Indian. Situata la 30 de kilometri sud de Mombasa, Diani Beach este cea mai frumoasa zona de plaja din Kenya. Cu o lungime de 17 kilometri, plaja este populata de resorturi pentru toate buzunarele, magazine, restaurante si cluburi de noapte (SharkAttack este unul dintre cele mai celebre din Africa). Zona este foarte sigura si transportul este asigurat in special de tuk-tuk-uri, dar si de taxiuri.

Se pot organiza multe excursii, atat pentru snorkelig, pescuit, safari blue, dar si un safari in Parcul National Shimba Hills, aflat la 15 kilometri de Diani, unde se pot admira elefanti si antilope, sau o excursie cu overnight in Parcul National Tsavo.

Cred ca destinatia este foarte potrivita pentru persoanele care vor o vacanta la plaja, dar vor si sa guste si putin din aventura africana. Plajele sunt si ele foarte frumoase, chiar daca nu se ridica in toate locurile la inaltimea celor din Zanzibar. Mareea este o adevarata poveste aici pentru ca nu exista o regula clara. Astfel, fiecare hotel afiseaza zilnic calendarul de maree inalta si joasa. De altfel, in timpul mareei joase se poate merge cateva sute de metri in larg (cu pantofi speciali) si se pot admira diverse vietati marine, printre care stele de mare si caracatite.

Serviciile sunt mult peste cele din Zanzibar, de exemplu, si cred ca in acest moment aceasta destinatie este subevaluata.

In ultima dimineata in Kenya, m-am bucurat de privelistea de pe terasa catre Oceanul Indian. Drumul pana la aeroportul international Mombasa dureaza chiar si doua ore, in functie de trafic, deci e bine sa plecati cu patru ore inainte de zbor.

Recomand si o oprire la Akamba Handicraft Center, aflat in drum spre aeroport, unde, pe langa o mare selectie de suvenire autentice, puteti asista si la cateva ateliere in care sa vedeti cum se fac aceste obiecte de artizanat.

Aeroportul din Mombasa este mic si cochet, cu foarte multe magazine de suvenire, astfel incat daca ati ratat ceva, aici aveti sansa sa va completati bagajul, la preturi similare cu ceea ce gasiti si in oras. Nu uitati sa luati si o punga de cafea Dorman sau Java!
Sorin Stoica


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up