•  
  •  
  •  
  •  

Una dintre cele mai marete civilizatii din lume, Persia (Iranul de astazi) ilustreaza cei 3.000 de ani de istorie ai sai prin monumente si situri arheologice impresionante, dar si prin povestile sale pline de talc si invataminte si, mai presus de orice, surprinde prin ospitalitatea si caldura oamenilor.

Palatul Golestan din Teheran

Palatul este unul dintre cele mai vechi edificii ale Teheranului, un complex regal din perioada dinastiei Qajara, care a condus tara vreme de aproape 200 de ani. Complex regal, o bijuterie arhitecturala impresionanta, este inclus din anul 2013 pe lista monumentelor UNESCO. Este alcatuit din 17 palate, muzee si galerii impodobite cu mozaicuri splendide.

Palatul Golestan din Teheran
Palatul Golestan din Teheran

Muzeul National al Bijuteriilor din Teheran

O colectie impresionanta a celor mai nepretuite comori ale fostului mare imperiu, muzeul pastreaza diverse obiecte din metale scumpe, decorate cu pietre pretioase, cum ar fi bijuterii, coroane, arme, tronuri si chiar un glob pamantesc realizat din 51.366 de pietre pretioase ce cantareste peste 37 de kilograme! Aceasta colectie reprezinta o emblema a creativitatii, simtului artistic, a puterii si bogatiei poporului iranian.

Muzeul National al Bijuteriilor din Teheran
Muzeul National al Bijuteriilor din Teheran

Moscheea Imam

Una dintre cele mai mari si mai frumoase moschei din lume, inclusa si in patrimoniul mondial UNESCO, Moscheea Imam impresioneaza prin nuantele incredibile de albastru ale peretilor sai, mozaicurile in sapte culori, inscriptiile caligrafice islamice, domul ornat cu placi de gresie si marmura policromate, toate realizate in cele mai mici detalii.

Moscheea Imam
Moscheea Imam

Persepolis

Capitala a Imperiului Persan din antichitate, Persepolis a fost intemeiat in anii 520 i.e.n., in timpul domniei lui Darius I din dinastia achemizilor. „Orasul persilor” a fost distrus aproape in totalitate in anul 330 i.e.n. de Alexandru cel Mare, dar ruinele ramase pastreaza si astazi grandoarea acelor vremuri si sunt cu adevarat impresionante, fiind declarate patrimoniu UNESCO pe o raza de 60 de kilometri.

Persepolis
Persepolis

Moscheea Nasir ol-Molk din Shiraz

Forme geometrice alaturate cu maiestrie, un caleidoscop de culori vibrante si un calm desavarsit, asa te intampina „Moscheea Roz”. Atat interiorul, cat si exteriorul moscheei sunt opere de arta, decorate cu vitralii in care razele soarelui se joaca intr-o explozie de culoare si creeaza curcubeie. Moscheea a fost inceputa in anul 1876, in timpul dinastiei Qajar, si a fost finalizata 12 ani mai tarziu.

Moscheea Nasir ol-Molk din Shiraz
Moscheea Nasir ol-Molk din Shiraz

Descopera vacantele Eturia in Iran:
Vacante Iran– Eturia


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up