•  
  •  
  •  
  •  

Iordania este o poveste, o experienta care trebuie impartasita, dar mai ales trebuie traita.
Este o tara care
merita vizita cel putin o data in viata. Si, zic cel putin o data, pentru ca iti vei dori sa revii. Iordanienii sunt oameni calzi si primitori, foarte deschisi spre lumea occidentala: regina Iordaniei este englezoaica, dar isi respecta cu strictete traditiile.

 

Primul contact – capitala Amman

Capitala statului este pur si simplu incantatoare. Orasul Alb”, cum mai este denumit Amman-ul, te surprinde in toate felurile: de la luxul si opulenta cartierelor rezidentiale pana la corturile refugiatilor palestinieni, de la fast food-uri pana la restaurantele traditionale, de la marile magazine la micile tarabe de pe marginea strazii. Nu te-ai astepta ca intr-un oras din desert sa gasesti parcuri mari cu multa verdeata.

In ultimii ani, Iordania a plantat hectare intregi de copaci pentru a face aerul mai respirabil si pentru a crea un mediu favorabil precipitatiilor, foarte rare, de altfel. Dar tocmai acest lucru a fost surprinzator in perioada calatoriei, nu te-ai fi asteptat si nici nu te-ai fi gandit ca in cele opt zile sa ploua si chiar sa ninga. A fost de-a dreptul socant pentru noi, dar, evident, o bucurie mare pentru localnici.

Vestigiile romane din Amman si Jerash sunt extraordinar de bine conservate. Templul lui Hercules si teatrul roman din citadela Amman atrag numerosi turisti, iar, in Jerash, odata ce treci de Poarta lui Hadrian, intri intr-un adevarat oras: cu piata centrala, temple, fantani, teatre și hipodromul care ofera si astazi suport pentru spectacole demonstrative.

iordania
Jerash, Iordania

Ne-am continuat calatoria spre Muntele Nebo, locul din care Moise a vazut „Tara Fagaduintei”. Este un loc de pelerinaj pentru crestini si, totodata, un loc foarte incarcat spiritual si emotional. Intr-adevar, de pe munte, in zilele senine, se zareste Israelul.

Dar probabil locul cel mai profund, din punct de vedere emotional pentru crestini, este Baptism Site, unde a fost botezat Mantuitorul Iisus Hristos: un taram fascinant, linistit, in care te simti cu adevarat in siguranta si aproape de Dumnezeu. Este locul in care simti acea bucurie interioara si liniste sufleteasca pe care cu totii ne-o dorim.

iordaia
Baptism Site, Iordania

Petra – una dintre cele sapte minuni ale lumii

Petra este o incantare si un must see in Iordania. Orasul Trandafiriu”, una dintre cele sapte minuni ale lumii noi, te surprinde inca de la inceput. Culoarea rocilor te face sa zambesti si sa crezi ca totul in jurul tau poate fi, intr-adevar, roz. Istoria locului si incarcatura emotionala sunt intense si, de multe ori, simti cate un fior. Poti sa stai si cateva zile in Petra, nu ai avea cum sa te plictisesti, sunt atatea locuri de descoperit…

iordania
Petra, Iordania

Wadi Rum este pur si simplu incantator. Nisip rosu, stanci rasarite parca de nicaieri, cate un copac verde strident icicolo, totul pe fundalul albastru electrizant al cerului. Beduinii te asteapta si te primesc sa te racoresti la umbra cortului lor, oferindu-ti cu mare drag un ceai.

Marea Rosie te surpinde inca de la inceput. Este un spectacol al naturii subacvatice, recifii de corali sunt magnifici, viata este foarte animata. Linistea, adierea vantului printre palmieri, stralucirea apei si lipsa valurilor te fac sa te simti ca intr-un basm.

Iordania e o tara bogata ce le are pe toate: istorie, cultura, traditii, variate forme de relief si una dintre cele sapte minuni ale lumii.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up