•  
  •  
  •  
  •  

Africa este un taram de poveste, safari-ul in Kenya si Tanzania reprezinta o experienta unica si fascinanta, iar daca mai adaugi si cateva zile de plaja in Zanzibar la final… ei bine… nu ai putea fi mai inspirat!
In copilarie, in fiecare sambata seara, eram unul dintre cei mai fideli telespectatori ai Televiziunii Romane si asta pentru ca atunci era un episod din Teleenciclopedia, iar acea parte a emisiunii dedicata naturii si animalelor era preferata mea. Mai apoi, ca adolescent, am devenit un telespectator fidel al emisiunilor de pe National Geographic si Animal Planet. Iubesc animalele de cand ma stiu si cred cu tarie ca ele ar trebui sa fie libere. Asa ca acum, ca un adult cu suflet de copil, m-am bucurat din plin de aceasta experienta minunata.

Cand am pornit in primul nostru game drive, eram nerabdatori si speram sa vedem cat mai multe animale, dar nu se astepta nimeni la ceea ce a urmat. Am plecat cu jeepurile de la lodge-ul din Maasai Mara si, in primul sfert de ora, am vazut doar cateva antilope. Insa, dupa 15-20 de minute, am dat peste un grup de 20 de lei (mai exact sase leoaice si 14 pui) ce se infruptau dintr-un bivol adult la doar doi-trei metri de drum. Vanatoarea avusese loc cu cel putin cateva ore mai devreme, deoarece din bivol mai ramasese doar carcasa. La vreo 15 metri mai incolo, intr-un acacia, isi asteptau randul cativa vulturi plesuvi.

Acesta a fost fantasticul inceput al aventurii noastre africane, iar norocul a ramas alaturi de noi pana la final. Am vazut mii de antilope, sute de zebre si de babuini, mai mult de o suta de bivoli, mai mult de o suta de elefanti, aproape o suta de lei, zeci de girafe, hipopotami, facoceri, hiene, manguste, vulturi si berze marabou, cinci gheparzi, stoluri de pasari flamingo si de pelicani, cativa crocodili, sacali si struti, mai multe exemplare din diverse specii de pasari pradatoare, iar, ca pachetul sa fie complet, am avut sansa de a admira de aproape atat un rinocer negru, cat si un leopard. Pentru cei care nu stiu, rinocerul negru este o specie pe cale de disparitie, iar sansele de a vedea chiar si numai un exemplar sunt destul de reduse. Si mai reduse sunt sansele de vedea de aproape un leopard, dar nu pentru ca ar fi o specie pe cale de disparitie (nu este cazul), ci pentru ca este un maestru al camuflajului si, in general, pastreaza distanta fata de oameni. Noi am fost atat de norocosi, incat am vazut atat rinocerul negru, cat si leopardul la mai putin de zece metri distanta.

In plus, am surprins si o cearta intre un grup de patru leoaice cu multi pui si o haita de hiene. Am urmarit incercarea fara succes a unei leoaice de a vana o antilopa gnu, dar si incercarea fara succes a unei antilope Impala de a scapa din ghearele si coltii unui ghepard. Ne-am bucurat si de peisaje superbe in craterul vulcanic Ngorongoro, unde am intalnit un elefant mascul de dimensiuni impresionante.

In a doua zi de safari, am interactionat si cu un trib maasai. A fost foarte interesant, insa si putin trist, din cauza saraciei lucii in care traiesc acestia.

Experienta unui safari este completata de cazarile in lodge-uri si in corturi. Lodge-urile ofera putin mai mult confort si pot fi si mai luxoase, dar cea mai autentica experienta de safari am trait-o in cele doua nopti petrecute la cort, in Serengeti Tented Camp – tabara de corturi militare situata in mijlocul Parcului National Serengeti.

Dupa sase zile foarte frumoase, dar si obositoare, de safari in Kenya si Tanzania, patru-cinci zile de relaxare la plaja in Zanzibar sunt mai mult decat binevenite. Puteti lenevi la piscina sau puteti sa va bucurati de facilitatile resortului ales. Eu am practicat diverse sporturi: volei pe plaja, billiard, darts si kayaking. De asemenea, va recomand sa profitati de faptul ca in Zanzibar mareea este foarte puternica, iar la reflux puteti merge in larg sa cautati scoici, stele de mare, castraveti de mare si alte vietuitoare marine. Trebuie insa sa aveti mare grija la aricii de mare. Cel mai bine este sa mergeti cu un localnic care, in schimbul a 15-20 de dolari, va va arata cele mai bune trasee si cele mai bune locuri in care puteti gasi asa-numitele acvarii naturale.

Iar daca tot petreceti cateva zile in Zanzibar, puteti alege sa mergeti si intr-unul sau mai multe programe optionale. Eu vi le recomand pe cele doua care mi-au placut mai mult: Spice Tour si Prison Island. Zanzibarul este supranumit si Insula Mirodeniilor, iar primul program optional va va ajuta sa intelegeti de ce a primit acest nume. Cat despre al doilea, nu cred ca ar putea exista vreo persoana care sa regrete ca a vizitat Prison Island. Plimbarea cu barca pana la insula si inapoi este foarte placuta, plaja de acolo pare desprinsa din paradis, iar broastele testoase gigant de Aldabra sunt impresionante si amuzante in acelasi timp. Este o experienta ce nu ar trebui ratata!
Paul Crudu


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up