• 22
  •  
  •  
  •  

Catalin-Gruia„Nu publicam nimic neplacut – era una dintre cele 7 porunci editoriale impuse de Gilbert H. Grosvenor, primul redactor-sef al National Geographic. Acest edict a facut ca, vreme de aproape 80 de ani, tonul revistei sa fie unul de detasare aristocratica fata de uratenie, mizerie sau conflict. Marile publicatii americane consemneaza mirarea jurnalistilor vremii care nu intelegeau cum de NG-ul prospera cu aceasta politica a ochelarilor roz. Abia prin anii 1970, un redactor-sef revolutionar, Gil M. Grosvenor, a inceput o lupta de cativa ani cu conducerea NGS (care credea ca astfel o sa duca revista de rapa) pentru a renunta la ochelarii roz. Sunt momente cand imi pare rau ca a reusit. Probabil si voi, inconjurati de crize, concedieri si scumpiri, tanjiti dupa o oaza de liniste si frumos. Si asta ne straduim sa va pregatim.

In noiembrie, va invit impreuna cu Eturia sa mergem in vacanta in Myanmar, o destinatie turistica mai putin cunoscuta si inca neexploatata pe deplin. Aici vom vizita Mandalay, principalul centru de arta si cultura budista din tara, dupa care vom calatori spre Bagan, in patria stupelor si pagodelor, pentru ca mai apoi sa ajungem in zona Lacului Inle, pentru a admira peisajele unice si ineditul traditiilor locale. In finalul calatoriei, vom vizita si fosta capitala Yangon, un oras in egala masura colonial si traditional.” – Catalin Gruia, redactor-sef al revistelor National Geographic si NG Traveler Romania

myanmar-2
Myanmar

Primul contact cu Myanmar il vom avea in Mandalay, unde vom vizita orasul si atractii precum Pagoda Mahamuni – considerata cea mai sacra din Mandalay datorita statuii sfinte a lui Buddha, acoperita cu foite de aur, Pagoda Kuthodaw – unde se afla cea mai mare carte facuta din piatra din lume si Manastirea Shwenandaw – celebra pentru sculpturile sale de lemn. Vom face si o plimbare cu bicicleta in afara orasului, intr-un decor rural pitoresc, pana in zona Yankin Hill. Ne vom opri la o piata locala, unde vom interactiona cu comerciantii, apoi la un atelier de evantaie din hartii.

mandalay-1
Myanmar

Din Mandalay, vom face o excursie spre fostele capitale ale tarii – Ava, Amarapura si Sagaing – admirand frumoase pagode si manastiri, vizitand piete locale cu ateliere de matasuri si de ceramica, bucurandu-ne de privelisti panoramice superbe si de o plimbare pe podul din lemn de tek U Bein.

sagaing-1
Sagaing
myanmar-3
Amarapura

Ne vom continua vacanta cu o croaziera de la Mandalay la Bagan, pe apele Raului Irrawaddy. Bagan este tinutul pagodelor, sute de astfel de constructii fiind presarate prin vegetatia deasa, stralucind in razele soarelui. Vom admira panorama tinutului si vom vizita pagode cu decoratiuni aurite, ornamente de gresie vitrate, sculpturi fine de ipsos, picturi murale si statui ale lui Buddha, adevarate opere de arta. Tot in Bagan vom vizita un atelier local de obiecte lacuite si, optional, vom putea face un zbor cu balonul cu aer cald peste stupele din Bagan, sa admiram spectaculoasa panorama asupra campiilor si a Raului Irrawaddy.

bagan-1
Bagan
bagan-2
Pagoda din Bagan

Ne vom indrepta pasii spre Lacul Inle, trecand prin micuta localitate Nyaung Shwe, unde vom vizita piata locala. Intr-un tur panoramic cu barca motorizata, vom admira peisajele superbe ale lacului, satele plutitoare ale tribului Intha si imprejurimile. Vom vizita Pagoda Phaung Daw Oo, cel mai important sanctuar al zonei Lacului Inle (spectaculos prin cele cinci statui poleite cu aur infatisandu-l pe Buddha), apoi vom merge la o fabrica unde se produc manual trabucuri specifice Myanmarului, numite cheroot.  Nici satul Pa-oh si frumoasele pagode vechi de la Alaung Sitthou nu lipsesc din program.

inle-1
Lacul Inle
inle-2
Lacul Inle

Ultimul punct pe harta circuitului nostru va fi Yangon, fosta capitala birmaneza. Intr-un tur panoramic, vom admira cladirile edificate in stil colonial francez, Pagoda Sule, Hotelul Strand, Gradina Mahabandoola, Monumentul Independentei, cartierele Little India si Chinatown si vom putea achizitiona suvenire din Piata Bogyoke. Ne vom relaxa in linistitul parc Kandawgi, o adevarata oaza de verdeata, si vom descoperi impozanta Pagoda Shwedagon, cel mai important locas de cult al budismului din Yangon, o stupa placata cu aur si impodobita cu 18 tone de diamante si pietre pretioase.

yangon-1
Yangon

Perioada: 25.11.2019-05.12.2019

 


  • 22
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up