•  
  •  
  •  
  •  

Asia mi-a intrat incet dar sigur la suflet. Si-a croit tenace drumul spre inima mea si cu siguranta nu imi va mai iesi de acolo, iar calatoria in Vietnam din iulie anul acesta mi-a oferit amintiri minunate in aceasta Asie pe care o pretuiesc, o iubesc si o respect. In fiecare tara asiatica gasesc acel misticism pe care altundeva nu ai cum sa il simti, intalnesc oameni in puternica conexiune cu sinele lor, oameni devotati credintelor lor si recunoscatori pentru tot ceea ce sunt, oameni dornici sa impartaseasca cu tine o particica din sufletul lor. E posibil sa ma contraziceti, insa sustin cu tarie ca doar Asia poate oferi asa ceva.

Timp de 7 zile am cutreierat centrul Vietnamului, din Danang in Hue si din Hue in Hoi An, insa Vietnam merita explorat pe indelete, de la nord (Hanoi) la sud (Ho Chi Minh). Nu-i nimic, mi-am pus pe lista de viitoare calatorii aceasta tara si sunt sigura ca voi reveni pentru o vacanta de neuitat. Pana atunci, va povestesc despre Hoi An, orasul dragalas care a devenit unul dintre locurile mele preferate din lume. In Hoi An se ajunge foarte usor din Danang, acolo unde Qatar Airways opereaza zboruri de un an de zile.

Transferul dureaza aproximativ 1 ora si jumatate, iar posibilitatile de cazare sunt multiple: de la hoteluri de 3-4*, chiar 5*, pe plaja sau in oras, la homestay-uri (foarte populare in Vietnam) si pana la Airbnb sau chiar hosteluri. Hoteluri pe plaja din Hoi An nu sunt foarte multe, insa din oras pana pe plaja faceti cam 20 min si multe hoteluri ofera shuttle la si de la plaja gratuit. Daca nu, un taxi (autorizat) pana la plaja costa cam 5 euro. Orasul vechi Hoi An este inscris in Patrimoniul UNESCO si este o adevarata bijuterie.

Majoritatea oamenilor cand zic Vietnam se duc cu gandul la capitala sa, Hanoi, la binecunoscutul Golf Halong cu peisajele sale impresionante si la cel mai mare oras vietnamez, Ho Chi Minh (Saigon), insa va recomand cu caldura sa includeti in itinerarul vostru si centrul Vietnamului, in special Hue si Hoi An. Personal, consider ca Danang poate fi vizitat lejer intr-o zi, fara sa va cazati neaparat aici. Pentru cei care prefera resorturi mari, de lant (Melia, Sheraton, Hyatt) sau pentru iubitorii de cazinouri sau de golf, Danang este o alegere potrivita. In caz contrar, recomand Hoi An, unde 2 nopti sunt suficiente.

Daca Hue impresioneaza prin Citadela Imperiala, inscrisa si ea in Patrimoniul UNESCO, citadela care de altfel se aseamana izbitor cu Orasul Interzis din Beijing, insa la o scara mai mica, Hoi An are o sumedenie de cafenele cochete, magazine ce fac haine la comanda si galerii de arta si este o adevarata delectare sa te pierzi pe stradute, cu o cafea preparata ca la mama ei acasa, admirand cladirile vechi. Cand se lasa seara, sute de lampe colorate lumineaza strazile Hoi An-ului, dezvaluind o alta fata a orasului. Cu decorul lampilor si cu sunetul muzicii clasice, care nu stii si nici nu conteaza de unde se aude, Hoi An devine intim, elegant, cucerind definitiv pana si cel mai exigent turist. Cea mai cunoscuta excursie optionala ce se face din Hoi An este cea la situl My Son, unde ajungeti cam intr-o ora.

Puteti opta pentru excursie organizata sau puteti ajunge cu un taxi, iar biletul de intrare la sit este aproximativ 7 USD. La My Son va puteti petrece jumatate de zi, admirand complexul de temple hinduse construite de catre Imperiul Champa, imperiu ce a condus Vietnamul din secolul al III-lea pana in 1832. Desi templele poate ca nu au un impact atat de mare precum il are magnificul complex Angkor Wat din Cambodgia, ele au un farmec aparte datorita faptului ca sunt localizate in mijlocul junglei.

Alte activitati interesante pe care le puteti face in timpul unei sederi in Hoi An sunt un tur gastronomic in care sa gustati din preparate locale precum Pho, Banh Beo sau Cao Lau, un tur in imprejurimile Hoi An-ului unde puteti vizita familii locale de fermieri sau puteti alege pur si simplu sa hoinariti prin cafenelele si restaurantele locale din Hoi An.

Bineinteles, daca doriti sa va relaxati departe de agitatia orasului, puteti da fuga la plaja cu shuttle sau cu taxi. Mie personal mi-au placut 2 lucruri foarte mult in Hoi An: galeriile de arta cochete, printre care galeria renumitului fotograf contemporan Rehahn (aici intervine un pic de subiectivism pentru ca admir foarte mult portofoliul lui) si magazinele de haine care fac la comanda orice va trece prin cap (rochii, pantaloni, bluze, chiar si pantofi sau sandale) in decurs de 24 de ore sau mai putin si le fac bine. Eu mi-am croit o rochita care imi vine ca turnata. Mi-am ales eu culoarea, mi-au fost luate masurile si rochita mi-a fost livrata in cateva ore la hotelul la care eram cazata, toate acestea la doar 20 USD. Asa m-am ales cu o rochita unica, din Vietnam, la un pret foarte rezonabil.

Vietnam are o multime de lucruri de oferit: oameni frumosi, mancare foarte gustoasa, un amestec interesant de culturi, peisaje de vis, natura, plaje exotice si o istorie bogata, desi pe alocuri trista. Sunt multe de povestit despre aceasta tara complexa, insa mai departe va las voua placerea sa ii descoperiti misterele.

Sabrina Stasencu


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up