•  
  •  
  •  
  •  

Diani Beach a devenit, in ultima perioada, una dintre cele mai populare si mai cautate statiuni de plaja din Kenya. Cosmopolita, vibranta, cu o sumedenie de resorturi premium recunoscute pentru calitatea serviciilor oferite clientilor, Diani Beach iti poate oferi atat o vacanta extrem de relaxanta pe nisipul alb si afanat, cat si una foarte activa – si asta datorita multitudinii activitatilor pe mare si pe uscat pe care ti le ofera.

Ca sa descoperim tot ce putem face intr-un sejur in Diani Beach, a trebuit sa revenim de cateva ori acolo si sa continuam sa experimentam. Stim ca e greu sa alegi din multitudinea de must do’s atunci cand si plaja Oceanului Indian te striga la relaxare pura, la racoarea de sub cocotierii imensi. De la cele mai diverse sporturi acvatice – snorkeling, surfing, diving, kitesurfing si plimbari cu barca in larg pentru a observa delfinii – pana la excursii ce dureaza de la cateva ore la o zi intreaga, noi ti-am facut o selectie de experiente autentice pe care ti le vei aminti mult timp.

Snorkeling in Parcul Marin Kisite-Mpunguti

Cat de surprinzator crezi ca poate fi Oceanul Indian? Situat in largul coastei de sud a Kenyei, Parcul National Marin Kisite-Mpunguti ocupa o suprafata de 39 km², protejand cele doua insule cu acelasi nume si biodiversitatea lor coraligena, ce include animale marine endemice si pasari migratoare. Parcul se suprapune cu bariera de corali kenyana.

Parcul Marin Kisite-Mpunguti, Kenya
Parcul Marin Kisite-Mpunguti, Kenya

Excursia catre acest paradis subacvatic dureaza o zi si include doua sesiuni de snorkeling in cele mai ofertante locuri si pranz cu fructe de mare, la malul oceanului, pe Insula Wasini. De multe ori, delfinii iti tin companie, poti avea noroc sa vezi chiar si balenele cu cocoasa (aprilie-octombrie), iar refluxul iti dezvaluie o multitudine ce corali de toate formele, pesti de recif in mii de nuante, testoase marine, stele de mare.

Mombasa in tur ghidat

Mombasa este inima Africii de Est care, dincolo de capitala Nairobi, este cel mai ravnit punct de localnici: aici este astazi cel mai mare port al Africii de Est, adica cel mai mare angajator din regiune. Un furnicar, plin de culori, de masini, de tuk-tuk-uri, de tot felul de comercianti si de agitatie, Mombasa pastreaza o istorie atragatoare si un aer mistic greu de gasit in alta parte. Chiar daca este folosita de majoritatea calatorilor doar ca poarta de intrare catre plajele fabuloase ale Kenyei, acorda-i niste timp, nu vei regreta!

Mombasa, Kenya
Mombasa, Kenya

Trebuie sa stii ca Mombasa este cel mai vechi oras nu doar din Kenya, ci din intreaga Africa sub-Sahariana! Apoi, aici au venit, in 1498, portughezii in frunte cu Vasco da Gama, cand au fost primiti cu bratele deschise de catre localnici. Cum orasul facea deja comert cu India, China, Yemen, Persia (condimente, aur si fildes), portughezii au devenit interesati de zona de coasta. Si-au impus comanda ferma in 1593, cand au construit Fort Jesus. Sub portughezi, Mombasa a continuat sa infloreasca, devenind rapid cel mai important punct al comertului din aceasta parte a lumii, dar si capitala tarii – ramanand asa pana in 1906, cand a fost mutata la Nairobi.

Astazi, intr-un tur ghidat, poti admira vechile cladiri coloniale care s-au pastrat in Orasul Vechi, poti simti aromele celor mai diverse condimente in piata principala si poti vedea maiestria arhitecturala portughezilor la Fort Jesus (patrimoniu UNESCO). Acorda atentie atmosferei locale, populatiei care e un amestec de triburi si religii, muzicii ce se aude atat de des – in ritmuri de Bango, Chakacha si Mwanzele.

Bush Tour, realitatea de la sat

Atunci cand vrei sa intri in autenticul Africii, alege sa mergi intr-un ”tur de tufisuri”, asa cum se numeste vizitarea unui sat dintre dealuri. Numele nu e dat intamplator, ci te pregateste deja sa dai ochii cu cealalta fata a Africii: copii desculti cu haine lalai si rupte, femei care cara valoroasele bidoane galbene cu apa, barbati ce impletesc acoperisuri din frunze de palmieri.

Bush Tour, Kenya
Bush Tour, Kenya

Turul prin sat este foarte bine pus la punct de localnici, care doar asa iti mai castiga existenta, pentru ca alte locuri de munca nu exista. Vei vedea cum se scoate laptele de cocos si cum, apoi, se rade miezul nucii, cum se scutura si se macina porumbul in batatura cu ustensile rudimentare, cum se face alcool din seva de cocotier, ba chiar si cum ridica micile case: din nuiele, lut si balegar. Ritualurile de purificare, leacurile vraciului pentru malarie, scoala goala a copiilor – sunt si ele parte din povestea turului – realitatea lor cotidiana.

Nguuni Nature Sanctuary

Un sejur la plaja in Diani Beach nu va exclude vreo clipa conectarea cu salbaticia, ba chiar ai mai multe optiuni prin apropiere. Prima este Sanctuarul Naturii Nguuni, care se situeaza de-a lungul Dealurilor Nguu Tatu, la marginea Mombasei, intr-o padure de salcami.

Nguuni Nature Sanctuary, Kenya
Nguuni Nature Sanctuary, Kenya

Sanctuarul, organizat ca un parc cu diverse poteci, este casa mai multor familii de girafe, struti, impala, antilope eland, orycsi care se simt bine in habitatul lor. Este un loc ideal pentru a petrece jumatate de zi in familie, fiind mai ales pe placul copiilor, deoarece e un loc care te conecteaza cu natura, cu speciile locale, ba chiar ingrijitorii parcului au grija sa te imprietenesti cu testoasele gigant, sa hranesti o girafa (doar daca ea isi doreste), sa vezi cat de mari sunt hipopotamii (ies din lac in timpul cinei) sau sa vezi coltii unui crocodil cand sare din apa dupa o bucata de carne. Aici este si un loc potrivit pentru birdwatching.

Shimba Hills National Reserve

Rezervatia Naturala „Dealurile Shimba” iti ofera un safari de calitate la doar 20 de kilometri de Diani Beach, fiind destinatia ideala pentru o excursie de o zi. Desi este o rezervatie relativ mica in comparatie cu altele pe care le detine Kenya (are doar 200 km2), aceasta surprinde prin biodiversitatea sa – reprezinta cea mai mare padure tropicala de coasta din Africa de Est si mai bine de jumatate dintre cele 159 de plante rare din Kenya se gasesc in dealurile Shimba, printre care si unele specii de cicade si orhidee pe cale de disparitie.

Shimba Hills National Reserve, Kenya
Shimba Hills National Reserve, Kenya

Aici, principala atractie sunt elefantii – sunt mai bine de 500 in parc, deci sansele sa nu te intalnesti macar cu o parte dintre ei sunt minime. Apoi, in centrul atentiei sunt si Antilopele Sable – este unicul loc din Kenya unde acestea pot fi vazute – si numara aproximativ 100 de exemplare in Shimba.

Datorita vegetatiei dese, mereu vei avea ceva de vazut: poate cateva dintre cele 230 de specii de pasari (dintre care 21 sunt endemice) sau dintre cele 295 specii de fluturi colorati.

Dealurile Shimba ofera si cateva locuri de picnic foarte bine amplasate, in fata unor deschideri panoramice de vis spre ocean. Daca vrei si o plimbare, afla ca magnificele Cascade Sheldrick, inalte de 21 de metri, se afla in Shimba Hills.

Cina in pestera de corali

Poate suna neobisnuit, insa este inca una dintre experientele autentice de care te poti bucura in Diani Beach! Mai exact, la restaurantul Ali Barbour’s, care este situat la 10 metri sub pamant, intr-o pestera antica de corali, sculptata natural si deschisa spre cer. Cu o bucatarie delicioasa incadrata la fine-dining, recomandam fructele de mare.

Ali Barbour's Cave, Kenya
Ali Barbour’s Cave, Kenya

Restaurantul se deschide doar pentru cina, cand poti admira si cerul instelat al Kenyei. Atentie, insa – locul este destul de popular si poti merge doar in baza rezervarii prealabile. Dress code-ul impus este smart-casual. Restaurantul ofera transport gratuit dus-intors de la/catre toate hotelurile din Diani Beach.

Alege vacanta in Kenya cu Eturia potrivita pentru tine!


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up