•  
  •  
  •  
  •  

Te gandesti la o vacanta in insulele paradisiace din Caraibe? Cu totii am simtit macar o data acel fior de entuziasm la gandul de a lasa in urma vremea mohorata si monotonia de acasa, in schimbul unei vacante exotice, acolo unde distractia zburda desculta pe plajele cu nisip alb, sub cerul cristalin si lipsit de nori. Jamaica are toate acestea si multe altele – da, ne referim aici si la acele cocktailuri delicioase cu rom, pe care vei putea sa le savurezi in timp ce te distrezi in acorduri de reggae!

Sufletul Jamaicai vibreaza continuu, de la vuietul cascadelor sale, pana la dansul de pe strazile orasului, intreaga tara se misca pe o melodie veche de secole. Fiecare coltisor al sau este plin de viata si toate lucrurile minunate care se petrec aici sunt savurate din plin, de fiecare in parte. Vei fi captivat de plajele frumoase si de apele cristaline, unde poti petrece cu usurinta ore întregi facand snorkeling si scufundari printre gradinile de corali si pesti tropicali. La fel de multe lucruri se intampla si in padurile luxuriante din inima insulei, unde vegetatia tropicala ofera insulei exuberanta unui paradis pierdut, iar cascadele reci decoreaza versantii impunatori ai muntilor.

Daca esti in cautarea unei experiente unice si pline de distractie, iti vom prezenta o lista cu 7 motive pentru care sa alegi Jamaica, ca destinatie pentru urmatoarea ta vacanta:

Vremea in Jamaica

Daca ar fi sa ne gandim unde se afla casa soarelui, noi credem ca acesta locuieste de multa vreme in Caraibe. Destinatia aceasta este o poveste, una alintata continuu de razele soarelui. Intr-un an, aici sunt aproximativ 340 de zile insorite, prin urmare poti calatori in Jamaica tot timpul anului, pentru ca vremea nu te va impiedica sa te distrezi. Cu temperaturi cuprinse intre 25-30 grade Celsius, momentul perfect pentru o vacanta aici este oricand!

Patria muzicii reggae

Fiind patria muzicii reggae, dancehall si a altor genuri de muzica jamaicana, aici exista nenumarate concerte live, spectacole si festivaluri care umplu calendarul jamaican de evenimente in fiecare an. Printre cele mai populare festivaluri de muzica din Jamaica se numara si Rebel Salute, care va avea loc intre 20-21 ianuarie 2023, Reggae Sumfest, intre 19-22 iulie 2023, dar si TMRW.TDAY, o experienta culturala captivanta, care are loc in fiecare an, in luna mai. Vei fi cu adevarat fascinat de atmosfera de aici si te vei cufunda in bataia tobelor adanci de bas, pe un ritm dulce de reggae. O vizita in Jamaica nu este completa fara o noapte petrecuta dansand pe ritmuri locale, sub stelele care sclipesc magnific.

Savoarea bucatariei jamaicane

Nimic nu se compara cu savoarea traditionala a puiului jerk, gatit pe lemnul de pimento, un arbore traditional din Jamaica, sau cu aroma berii Red Stripe, rece ca gheata, intr-o zi torida de vara. Jamaica este un festin pentru papilele gustative si la fiecare colt al insulei vei gasi ceva care sa iti deschida apetitul. De la pui la carne de porc, homar si peste, exista o mancare jerk pentru orice. La fel ca nisipul alb si moale al plajelor sau ritmurile pulsatorii ale muzicii reggae, bucataria jerk este renumita in intreaga lume. Jerk este atat o metoda de gatit, cat si o combinatie armonioasa de mirodenii care isi are originea in poporul maron din Jamaica anilor 1600.  In timpul colonizarii Jamaicai de catre britanici, sclavii fugari rezistenti, cunoscuti sub numele de maroni, au scapat de britanici locuind in regiunile muntoase interioare ale Jamaicai. Pentru a-si ascunde locatia, acestia isi pregateau mesele sub pamant, pe carbuni si lemn de pimento, comune dealurilor din Jamaica.

Frumusetea dialectului local

Dialectul local, Jamaican Patois, este o limba colorata si energica, care evolueaza in mod constant, fiind puternic influentata de mostenirea coloniala africana, spaniola, franceza si engleza. Jamaicanii sunt un popor entuziast si, ca atare, limba lor este zgomotoasa, animata de o multime de gesturi si pasiune in spatele cuvintelor. Patoisul este la fel de jamaican ca plajele fine, soarele arzator si celebrul pui jerk. Insusirea catorva cuvinte te va ajuta sa te faci placut locanicilor cu care interactionezi si va fi cu siguranta o experienta de neuitat. Printre saluturile comune se numara popularul “wah gwaan”, folosit de fostul presedinte Barack Obama intr-una dintre vizitele sale in Jamaica, si “likkle more”, care inseamna “ne vedem mai tarziu”, iar daca esti pe ringul de dans si auzi un cantec care iti place, nu uita sa strigi la DJ sa “pull up dat”, adica sa redea melodia.

Aventura e la orice pas in Jamaica

Vacantele in Jamaica va ofera sansa de a merge dincolo de plajele cu nisip fin si peisajele impresionante, pentru aventuri antrenante pe care vi le veti aminti mereu. Daca esti in cautarea unei zile intregi de activitati indraznete, parcurile de aventura din Jamaica sunt alegerile ideale pentru tine. Acestea ofera curse de karting si activitati de paintball, plimbari cu ATV-urile pe terenuri accidentate, tiroliene si multe altele. Celebrul Dunn’s River Falls & Park, de renume mondial, iti permite sa te racoresti sub cascadele care curg, iar daca esti suficient de aventuros, poti escalada Muntii Albastri, primul sit al Jamaicai, inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Cele mai seducatoare plaje cu nisip alb

Jamaicai nu-i puteau lipsi, din peisajul exotic, plajele albe care te cheama ziua la odihna si seara la distractie. Insula are peste 50 de plaje sublime, fiecare cu specificul sau, oferind experiente inedite. Se spune ca in Montego Bay gasesti cele mai seducatoare plaje din Jamaica. Si da, al doilea oras ca marime al insulei paradisiace nu doarme niciodata: aici simti concomitent dinamismul, bucuria, muzica, aromele, zambetele, dansul, culorile, dar si relaxarea suprema de la Marea Caraibilor. Indiferent daca vrei sa explorezi lumea subacvatica sau sa stai intins la soare, exista o plaja potrivita tie in Jamaica!

Romul, licoarea aromata a jamaicanilor

Daca esti iubitor al romului, atunci trebuie sa stii ca orice petrecere in Jamaica nu duce lipsa de aceasta bautura delicioasa. Avem chiar o veste minunata pentru tine: Jamaica are cele mai multe baruri de rom pe kilometru patrat! Acum, ca ti-am captat atentia, mai venim cu un fapt care iti va incanta papilele gustative: in Jamaica s-au rafinat metodele de fabricare a romului – astfel, Jamaica si-a creat un proces propriu, transformand romul intr-o licoare aromata, bogata si plina de viata, asemeni poporului ei.

Jamaica se bucura de o atmosfera de petrecere in fiecare seara, dar punctul culminant al distractiei este atins in noaptea dintre ani. Ajunul Anului Nou este plin de petreceri si evenimente stralucitoare pe intreaga insula, prin urmare, te poti declara cu adevarat norocos daca alegi sa te bucuri de Anul Nou in Jamaica. Celebritati de renume mondial aleg sa petreaca Revelionul aici, iar motivele sunt usor de inteles, avand in vedere ca distractia si voia buna sunt la orice pas. Petrecerile se mandresc atat cu muzica live, cat si cu DJ, trupe reggae, focuri de artificii pe plaja si sampanie pe tot parcursul serii.

Fie ca vrei sa intampini noul an dansand sau preferi sa ai parte de momente de liniste, in Jamaica le poti face pe ambele. Poti alege sa participi la slujba de veghe de la biserica, un moment evocator al zilei de 31 decembrie 1862, cand sclavii din SUA s-au adunat in biserici in prima noapte de veghe, pentru a astepta ca Proclamatia de emancipare a presedintelui Lincoln sa intre in vigoare. Pentru cei care doresc sa reflecte asupra anului trecut, chiar inainte de miezul noptii, comunitatile se vor reuni in diverse locuri, si veti putea veghea asupra noului an impreuna.

Exista multe motive pentru care cineva ar putea alege sa viziteze Jamaica, iar cultura tarii se afla in esenta fiecaruia dintre acestea. Exista ceva inedit in Jamaica, ceva incontestabil de rafinat care atrage vizitatorii sa descopere sufletul insulei. De indata ce pui piciorul pe pamant jamaican, simti vibratia. Aceasta energie este de neegalat si nimic nu se poate compara cu a o experimenta pe propria piele.

Haide sa te scufunzi intr-o vacanta jamaicana autentica, plina de vibratie, electricitate, farmec inegalabil si frumusete neatinsa!


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up