•  
  •  
  •  
  •  

Ma bucur ca am vizitat Cuba cat inca mai e Cuba. Toate sursele recomanda vizitarea acestei tari cat mai repede, pentru a nu rata farmecul aparte aflat sub amenintarea schimbarii capitaliste. Pentru cei care au multe amintiri din epoca comunista, este tara perfecta pentru a se transpune din nou in trecut, dar intr-un decor de poveste. Pentru cei care nu au prins mult din perioada apusa, o vizita in Cuba cred ca i-ar face sa priveasca viata cu mai multa recunostinta pentru tot ceea ce au sau au ocazia sa aiba.
Sunt multe recomandari si sfaturi de calatorie despre Cuba, dar un lucru important pe care il recomand celor care o viziteaza pentru prima data: impachetati toate asteptarile voastre si uitati-le acasa. Porniti la drum doar cu ideea de a explora si a trai cu calm si bucurie viata ca in ritm de dans. Cubanezii sunt cunoscuti pentru lejeritatea cu care privesc viata si foarte multi au in ochi bucuria de a trai. De asta am lasat si eu asteptarile acasa si am trait pur si simplu. Si a fost foarte bine!

Nu m-am asteptat ca mancarea sa fie cea mai gustoasa din lume si atunci n-am suferit cand nu a fost. Nu m-am asteptat sa vad bogatii materiale si lux, deci nu am avut o problema cand am vazut saracie, cladiri in paragina sau zone mai putin placute. Nu am avut asteptari mari legate de conditiile de cazare si servicii, despre care multi se plang ca ar fi la un nivel inferior altor tari, dar, vizitand mai multe hoteluri, pot doar sa confirm ca lucrurile sunt in plina schimbare si directia este spre modernitate. In Varadero, chiar am stat la un hotel abia dat in folosinta, totul era nou, modern, fresh si curat, deci foarte bine.

In Cuba, nu exista numai hoteluri vechi si ponosite. Se investeste din ce in ce mai mult si chiar daca marile lanturi de hoteluri tintesc zonele de plaja, am vazut ca si in Havana lucrurile se misca si vor aparea din ce in ce mai multe cladiri noi. Zona veche a orasului isi va pastra, insa, farmecul si ar trebui ca nimeni sa nu rateze o plimbare pe stradutele pline de istorie. Dupa plimbare si un Mojito racoritor, ar fi ideala o plimbare cu una dintre celebrele masini vechi de marca americana, de preferat decapotabila. Aceasta va avea cu siguranta inclus in traseu si celebrul Bulevard Malecon unde, daca aveti norocul unui apus de soare, ziua se va incheia perfect.

Pe langa impresia legata de partea de organizare sociala si sistem politic cu bune si cu rele, Cuba m-a impresionat foarte placut cu frumusetea plajelor si culoarea superba a apei. M-am bucurat de asta vizitand zona Varadero. Fara aglomeratie pe plaja, fara exces de sezlonguri si umbrelute, totul relaxat, „con calma” – vorba lor. Cel mai mult mi-au placut zonele de plaja „neprelucrate”. Sunt unele hoteluri care au ales sa nu defriseze vegetatia prin care se face accesul la plaja. Nu am trait nicaieri mai bine sentimentul autentic de a fi in Caraibe. Din zona hotelului, am lasat piscina in urma, am luat cararea de nisip si am urmarit serpuirea printre copaci cu aer exotic, am dat crengi la o parte sa pot trece si m-am trezit pe plaja aflata in starea ei naturala. Uitandu-ma sa vad de unde am ajuns acolo, datorita vegetatiei, hotelul nu se mai vedea. Aveam impresia ca sunt abandonat pe o plaja in Caraibe… si ce ar putea fi mai frumos?

Din punctul meu de vedere, daca cineva si-ar dori o calatorie in care sa mearga in trecut si sa isi imagineze viitorul cu o escala pe plaja uitata din Caraibe, i-as recomanda cu incredere Cuba!
Andrei Dabija


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up