Croaziera pe Nil este una dintre cele mai ravnite calatorii din Egipt. Astfel, ai ocazia sa navighezi nu doar pe cel mai mare rau al tarii, ci si printre 7.000 de ani de istorie a Egiptului Antic la bordul unui hotel plutitor de lux – ca intr-o experienta rezervata doar reginelor si faraonilor din trecut!
Croaziera pe Nil, spun turistii nostri, este una dintre calatoriile de facut macar o data in viata – aici ai sansa sa te relaxezi in timp ce te trezesti la cele mai bine pastrate temple, la cele mai faimoase, la cele inchinate marilor zeitati antice. Hieroglife, culori, pasaje secrete, faraoni, mumii, arhitecturi greu de compus azi – toate te uimesc si iti dezvaluie, pas cu pas, istoria unui taram de legenda…
>>> imbarcarea se face dimineata, in Luxor, iar, dupa pranz, vasul ajunge deja la primul obiectiv.
Complexul de temple Karnak
In Theba, fosta capitala a Egiptului Antic (orasul Luxor de astazi), vei vizita complexul de temple Karnak ce a fost construit in mai bine de o mie de ani. Temple, capele, sanctuare, obeliscuri, stalpi, grupuri statuare, sfincsi si alte constructii te vor transpune intr-o lume veche, uriasa, in care te vei simti atat de mic.
Templul lui Amon-Ra este cel mai important, fiind, totodata, si cel mai mare edificiu religios ridicat vreodata. La el se ajunge pe o alee de doi kilometri, decorata cu sfincsi. Inauntru, coloanele de 19 metri inaltime, te vor impresiona. Alte temple din complex sunt inchinate Zeilor Ptah si Khonsu, faraonilor Ramses al II-lea si Amenhotep al II-lea si Templul Ipet. Sapaturile continua si astazi.
Constructie: 2055 i.e.n – 100 e.n, astazi in Patrimoniu UNESCO.
Templul Luxor
Urmatoarea oprire va fi la Templul Luxor, aflat tot in Theba si conectat, in Antichitate, de Complexul Karnak. Templul, care astazi se afla in centrul orasului Luxor, era atunci pozitionat in inima capitalei. Amenhotep al III-lea este faraonul care a inceput aceasta constructie iar, cei sase faraoni care l-au urmat, dar si lui Alexandru cel Mare, au extins templul cu diverse constructii. Apoi, dupa ce au venit romanii, acesta a fost incadrat intr-o fortareata; iar, odata cu perioada crestina, au fost ridicate patru biserici. Este unul dintre templele care nu este dedicat vreunui zeu.
Templul s-a conservat excelent deoarece a fost ingropat de dunele desertului pana in urma cu putin peste o suta de ani, cand a fost redescoperit.
Constructie: 1392 i.e.n – 1213 i.e.n, astazi in Patrimoniu UNESCO.
>>> Apoi, vasul te va purta pe malul celalalt al Nilului, unde vei descoperi si mai mult…
Valea Regilor
Invaluita in legende, zeci-sute de filme si nenumarate carti isi desfasoara actiunea aici. Aici, timp de jumatate de mileniu (intre secolele 16 si 11 inaintea erei noastre), au fost inhumati faraonii si marii nobili ai Egiptului Antic.
Zona a fost redescoperita in secolul al XVIII-lea al vremurilor noastre si a devenit extrem de faimoasa odata cu descoperirea mormantului lui Tutankhamon – cand legenda blestemului a fascinat oameni de pe intreg mapamondul. Desi cel mai cautat pentru vizitare, nu are nimic in plus fata de celelalte 63 de morminte descoperite pana astazi (o parte deschise publicului) pentru ca toate comorile descoperite sunt expuse la Muzeul de Egiptologie din Cairo.
Constructie: sec. XVI i.e.n – sec. XI i.e.n, astazi in Patrimoniu UNESCO.
Templul Zeitei Hatshepsut
Invaluit intr-o aura mistica datorata personalitatii zeitei, templul se numara si el printre cele mai cautate locuri din zona. Hatshepsut a fost singura femeie faraon din Egiptul Antic si a avut o domnie de invidiat: pasnica si prospera. A protejat granitele imperiului si a ridicat temple uriase, inclusiv cel pe care il vizitezi acum: aici, muntii au fost inglobati in arhitectura templului, creand o piramida.
Dar, cum si-a tinut sotul in umbra, a trezit invidii chiar in fiul sau vitreg, care a urmat la tron. El a dat ordin sa fie stearsa din istorie si a distrus toate statuile sale, dar si o parte dintre constructiile pe care le-a facut. Si a fost „disparuta” timp de 3000 de ani, pana ce arheologii zilelor noastre au facut descoperiri (in anul 1891) care apoi i-au recreat viata si realizarile.
Constructie: 1470 i.e.n, astazi in Patrimoniu UNESCO.
Colosii lui Memnon
De mai bine de 3.400 de ani, Colosii lui Memnon – doua statui gemene gigantice, din piatra – pazesc templul faraonului Amenhotep al III-lea. Fiecare statuie de 18 metri inaltime este cioplita dintr-un singur bloc de stanca, ceea ce le face si mai impresionante.
Desi din templul faraonului s-au pastrat doar niste ruine, colosii au ramas legendari – atat prin dimensiuni, cat si prin legende: inca din Antichitate, imediat dupa cutremurul care a afectat partile superioare ale statuilor, au fost raportate „voci” si „sunete” venind de acolo in fiecare dimineata. Inclusiv imparatii romani au venit aici sa auda. Apoi, chiar si in epoca moderna (secolele 18-19), au fost gasite cateva mentiuni in carti ale diversilor scriitori care au calatorit in Egipt; reale sau nu, putem afla doar aici.
Constructie: 1350 i.e.n, astazi in Patrimoniu UNESCO.
>>> De aici, vasul va naviga catre Edfu si va trece ecluza Esna.
Templul lui Horus
In Edfu, vei admira unul dintre cele mai bine conservate temple ale Egiptului Antic si unul dintre cele mai spectaculoase constructii de pe Valea Nilului: Templul lui Horus. Descoperit tarziu, la jumatatea secolului al XIX-lea, a stat acoperit de nisip in intregime timp de secole intregi. Prin 1860, cand au venit arheologii, au descoperit ca o parte din satul Edfu era chiar pe acoperisul templului.
Horus, fiul lui Isis si al lui Osiris, este zeul regatului si al cerului, adesea infatisat ca soim – vei intalni cele doua statui ale sale chiar la poarta de intrare. In templu, se gasesc o serie de inscriptii si desene despre legendarul conflict intre Horus si Seth.
Constructie: 237 i.e.n – 57 i.e.n, astazi monument de importanta nationala.
Gebel El-Silsila
Vei trece din Egiptul de Jos in Egiptul de sus prin Gebel El-Silsila, punctul in care malurile stancoase ale Nilului se apropie asa de mult, incat creeaza aici cel mai ingust punct de pe rau.
Acest loc era folosit pe post de cariera pentru materia prima a templelor – de aici au fost extrase cantitati uriase de gresie. A avut importanta religioasa. Totodata, pastreaza si un numar substantial de monumente.
Templul din Kom Ombo
Un complex neobisnuit pentru Egiptul Antic, Kon Ombo se traduce prin doua temple perfect simetrice dezvoltate in jurul unui ax central: unul ii este dedicat lui Horus, Zeul Cerului – intruchipat in soim, iar celalalt ii este inchinat lui Sobek, Zeul care controleaza Nilul – cu forma de crocodil.
O mare parte din templu a fost distrusa de inundatiile Nilului, cutremure, dar si de cei care au luat piatra de aici pentru alte constructii. In 1893, arheologul francez Jacques de Morgan a restaurat mare parte a impresionantului loc care are o semnificatie aparte datorita dualitatii sale.
Constructie: 180 i.e.n – 47 i.e.n, astazi monument de importanta nationala.
>>> Dupa o oprire pe insula Sheikh Fadl, navigarea continua catre Aswan.
Templul Zeitei Isis din Philae
Istoria acestui loc incepe cu faraonul Ptolemeu al XII-lea, care a decis sa ridice un templu inchinat Zeitei Isis chiar pe locul care era considerat lacasul sacru al zeitei Isis: Insula Philae. Constructia era deosebita printr-un simt estetic aparte si devenise elementul central al insulei pe care se mai aflau si alte temple.
In Egiptul Antic, Templul Zeitei Isis a fost un centru religios pentru egipteni si nubieni deopotriva. Se spune ca magia sa era mai puternica decat cea a tuturor celorlalti zei: ea proteja regatul Egiptului, guverna cerul, lumea de pe Pamant si avea putere chiar si asupra destinului. Poate de aceea a devenit si templul „rasfatat” al arheologilor.
In 1970, la incheierea lucrarilor de la barajul Aswan in 1970, templele au fost mutate cu grija pe Insula Agikia, iar insula Philae a fost acoperita de apele Lacului Nasser.
Constructie: sec I i.e.n, astazi in Patrimoniu UNESCO.
Satul de nubieni
Nu rata ocazia de a face o vizita unui sat de nubieni, ce reprezinta una dintre cele mai vechi si mai bogate culturi ale zonei: istoria Nubiei, descoperita de istorici si arheologi, ajunge pana in anul 2000 i.e.n. Vei intalni o civilizatie aparte, ospitaliera, care isi pastreaza cu sfintenie vechile obiceiuri. Bucura-te de ceai de hibiscus, de povestile lor si de casele lor viu colorate.
Piata din Aswan
Vei avea ocazia sa traiesti atmosfera unui souk (bazar) autentic. Aici, vei gasi marfuri egiptene si africane, de la parfumuri, arahide, pudra de henna, flori uscate de hibiscus, condimente, haine si multe suvenire in stilul Egiptului Antic.
Vei gasi si comercianti care vand artefacte nubiene, precum talismane, sabii, covoare sau animale impaiate. Tine minte si ca aici gasesti si o mare varietate, dar si preturi bune pentru a cumpara suvenire.
Lacul Nasser
Navigarea continua pe Lacul Nasser, unul dintre cele mai mari lacuri artificiale din lume, care e, de fapt, compromisul egiptenilor pentru energie electrica din anii ‘60. Lacul artificial a schimbat complet ecosistemul de pe Nil, iar pretul este platit si astazi: Nilul s-a umplut rapid cu aluviuni, se pierd peste 9 milioane de m³ de apa pe an prin evaporarea de pe lac, iar productia agricola a fost redusa drastic pentru ca solul nu mai e fertilizat la inundatii.
Templul Abu Simbel
Ramses al II-lea si Regina Nefertari te asteapta cu unele dintre cele mai fascinante legende ale Egiptului Antic. Complexul Abu Simbel inseamna doua temple: Marele Templu, ce apartine faraonului Ramses al II-lea (inchinat zeilor Amun, Ptah si Re-Harakhty) si Templul Mic, dedicat sotiei lui Ramses al II-lea, Regina Nefertari (templu inchinat Zeitei Hathor).
Complexul a fost facut in secolul al XIII-lea i.e.n, iar sapaturile in stanca muntelui au durat- potrivit arheologilor – aproximativ 30 de ani, rezultand una dintre cele mai frumoase constructii din timpul faraonului Ramses al II-lea. Templul s-a pastrat ca pe vremurile apuse pentru ca a fost ingropat in nisip pana in ani 1800, cand a fost redescoperit.
Constructie: sec XIII i.e.n, astazi in Patrimoniu UNESCO.
>>> intoarcere in Luxor.
Un vas, un hotel ce te plimba pe Nil
Croaziera iti ofera sansa unica de a vizita sate locale pitoresti si insule idilice de-a lungul Nilului, intre Luxor si Aswan. La bord, te vei bucura de servicii de lux, dar si de servicii personalizate. Vasul ofera opt cabine elegante, luminoase si cu bai private. Pe punte, te poti bucura nu doar de soare, ci si de jacuzzi, lounge, restaurant, un mic bazar – te vei relaxa din plin! Iar bucataria este un deliciu: te vei delecta cu o mare varietate de preparate internationale, dar si cu cele locale – prin showuri de gatit live.
Noi, la Eturia, am creat un pachet special astfel incat sa te poti bucura de cele mai impresionante legende ale Egiptului. Astfel, croaziera pe Nil este imbinata cu sederea in Cairo, unde vei avea ocazia sa vizitezi, printre altele, Muzeul de Egiptologie, Piramidele din Giza si Sfinx-ul.
Descopera circuitele și sejururile Eturia in Egipt: