Peru este o tara plina de mistere si de energie pozitiva, care nu are cum sa nu fie iubita de fiecare vizitator.
In aceasta calatorie, am vrut sa ofer mai multe detalii despre orasele vizitate, fiind o mare placere sa va prezint Peru asa cum il stiu.
Lima
Pentru peruani, Lima este considerat un oras romantic, drept urmare, aici veti gasi Parcul Iubiri (El Parque del Amor). Parcul a fost terminat pe 14 februarie 1994 si, la inaugurarea lui, s-a organizat un concurs in cadrul caruia a fost premiat cel mai lung sarut. Nu se stie cine a castigat, insa se stie cine a facut renumita statuie a sarutului. Victor Delfin a fost ales pentru a crea acest monument care, impreuna cu spatiul, ne poate duce cu gandul la parcul Guell din Barcelona datorita mozaicului folosit in decoratiuni. Tot cu mozaic sunt scrise fraze romantice si, daca stiti spaniola, veti fi cuceriti de frumoasele dedicatii de dragoste plasmuite aici. Cea mai frumoasa poza o gasiti mai jos: „Nosotros no inventamos el amor” (Noi nu am inventat iubirea). O poza memorabila poate fi obtinuta daca aveti statuia si mesajul in spatele vostru in timp ce sarutati persoana iubita.
Dar romantismul nu se termina aici. Mai este o zona numita Barranco. In acest cartier, se gaseste un pod faimos numit „El puente de los suspiros” (Podul Suspinelor).
Si aici se practica un obicei romantic, insa nu veti gasi pe pod lacate cu initialele iubitilor. Obiceiul este ca inainte sa parcurgi podul trebuie sa iti pui o dorinta si apoi trebuie sa iti tii respiratia pana cand ajungi la celalalt capat. Va asigur ca, impreuna cu cei din grup, am suspinat cand am ajuns la capat. Nu este o distanta lunga, dar nici scurta. In caz ca ai mai multe dorinte, trebuie sa faci mai multe drumuri, conditia este sa ai o dorinta pentru fiecare drum.
Lima ne-a aratat de ce este un oras romantic si am fost multumiti de ceea ce am descoperit aici. Daca ajungeti in Lima, nu ratati Parcul Iubiri si nu pierdeti ocazia de a va pune o dorinta la Podul Suspinelor.
Nazca
Nazca este considerat tinutul misterelor. Este o zona mistica, unde arheologii inca nu au gasit o explicatie concreta pentru cea mai uimitoare descoperire a secolului XX: liniile de la Nazca.
Aceste desene, care pot fi vazute doar din aer, au fost descoperite in anul 1920. De atunci, sute de arheologi au dedicat o parte din viata lor pentru a le descifra, insa fara succes. Nimeni nu are pana acum o deslușire logica. Interpretarile se contrazic si nu se ajunge la un consens. Cele mai cunoscute teorii descriu aceste linii ca:
- Observator astronomic;
- Apeduct care delimita izvoarele subterane;
- Centru de ceremonii religioase;
- Linii facute de extrateresti.
Cert este ca sunt impresionante si ca pot depasi cu usurinta abilitatiile umane, mai ales a localnicilor din epoca respectiva.
Pentru a survola liniile de la Nazca, companiile aeriene locale pregatesc aeronave de mici dimensiuni pentru a oferi o experienta cat mai autentica turistilor.
In fiecare aeronava incap cinci sau sase turisti si se tine cont foarte mult de greutatea fiecaruia. Unul cate unul, turistii sunt cantariti si repartizati in fiecare aeronava. Nu este garantat ca vei zbura cu partenerul sau partenera ta pentru ca, la aceste zboruri, siguranta este pe primul loc, iar aceasta depinde in mare parte de greutatea totala a aeronavei.
In timpul zborului, pilotul se asigura ca atat pasagerii din dreapta, cat si din stanga aeronavei se bucura de privelistea liniilor de la Nazca. Recomandarea mea, pentru a evita sa ametiti in timpul zborului, este sa nu incercati sa va uitati in zona opusa fata de unde sunteti asezati. Fiecare persoana va avea ocazia sa vada liniile. Prima data, se observa din dreapta; a doua oara, din stanga. Daca incercati sa va uitati in zona opusa, sigur veti ameti – pilotii fac viraje extrem de inclinate pentru a se asigura ca ficare turist ajunge sa vada liniile cat mai bine.
Consider ca liniile de la Nazca vor ramane un mister pentru mult timp. Este o zona mistica in care merita din plin sa ajungeti macar o data in viata.
Arequipa
Dupa zece ore de drum, am ajuns la Arequipa foarte obositi. La ora aceea tarzie, 2 AM, parea o zona banala. Presupunerile noastre au fost nefondate. Chiar de la momentul in care am luat micul dejun, am putut aprecia frumusetea hotelului: o casa coloniala transformata in hotel, unde proprietarii au dat dovada de foarte mult bun gust. Hotelul „La Hosteria” se afla chiar in centru, oferind servicii de calitate si o atmosfera coloniala care te va cuceri din prima clipa.
Turul de oras ne-a dus la periferii, unde am admirat vulcanii din zona, cel mai cunoscut fiind vulcanul El Misti.
Arequipa este recunoscut ca Orasul Alb, majoritatea cladirilor fiind construite din tuf vulcanic alb. Cladirile coloniale au un stil baroc hibrid: se combina elementele din stilul baroc clasic cu elemente culturale din Arequipa.
Cea mai frumoasa cladire este Manastirea Iezuita, unde una dintre capele dezvaluie o frumusete de neuitat. Ghidul local ne-a povestit ca picturile din capela seamana foarte mult cu peisajul din jungla amazoniana. Preotii iezuiti au decis sa evanghelizeze comunitatile din jungla, iar, in momentul in care au ajuns in Amazon, au crezut ca erau in rai datorita bogatiei naturale din zona.
O alta atractie turistica extrem de interesanta este Manastirea Santa Catalina. Conceputa in secolul al XVIII-lea ca un refugiu doar pentru femei, locasul este acum 70% muzeu si 30% manastire – aici locuiesc 20 de maicute. Este un mic oras unde anumite strazi au nume de orase din Spania, precum Cordoba, Sevilla, Cadiz. Manastirea are o istorie foarte interesanta si ghizii locali, care sunt doar femei, sunt foarte bine documentati.
Orasul Arequipa este recunoscut pentru gastronomia sa bogata. Am aflat ca un desert din Arequipa a castigat premiul de „cel mai bun desert din Peru”: branza inghetata. Este un fel de inghetata de lapte cu vanilie care se mixeaza la rece pana cand are o consistenta de inghetata. Nu este cremoasa, dar este extraordinar de gustoasa. Doamnele din oras imbracate in costume traditionale iti vor oferi acest desert la fiecare colt de strada si, credeti-ma, este foarte bun. Eu nu m-am putut abtine si am mai cerut inca unul.
Dupa tur, am oprit pentru masa de pranz la un restaurant cu mancare locala exceptionala. Aveti mare grija, portiile sunt foarte mari, asa ca un singur platou este suficient. Restaurantul se numeste Victoria si il gasiti pe strada San Francisco.
Arequipa va ramane pentu mine cel mai frumos oras din acest circuit, de unde, asa cum au facut primii localnici, vei dori sa nu pleci niciodata. Arequipa este un cuvant din limba Quechua si se traduce prin „Da, puteti sa ramaneti”.
E greu de ajuns pana aici, dar merita fiecare ora petrecuta pe drum.
Te quiero mucho, Arequipa!
Descopera vacantele Eturia in Peru