• 43
  •  
  •  
  •  

Stau de cateva saptamani sa ma gandesc cum as putea descrie experienta mea in Chile – acea fasie ingusta din vestul Americii de Sud pe care, deliberat sau nu, o lasi ultima cand pornesti in explorarea continentului.

Acum multi ani, am vizitat in partea de sud a tarii Torres del Paine si multa vreme am crezut ca gata, am vazut Chile” sau, ma rog, ceea ce era mai important de vazut. Aveam insa sa descopar ca m-am inselat amarnic, ca Chile, la fel ca Nicaragua si Guatemala, are acea putere de a suprinde mai mult decat au reusit celelalte tari vizitate.

Chile-Torres-del-Paine
Lake Pehoe view point, Torres del Paine, Chile

Surprising Facts

Imi este greu sa ma folosesc de cuvinte ca sa-ti recomand ce sa vezi, ce sa faci si, mai ales, cum sa vizitezi Chile – o tara atat de lunga incat pare aproape imposibil de cuprins in intregime intr-o singura vizita.

Am sa incep prin a spune ca este de departe cea mai civilizata tara a Americii Latine. Si cand spun civilizata, punctez in primul rand infrastructura: cei 3000 de kilometri de autostrazi construiti in ultimii trei ani, tunelul de patru kilometri in Santiago, care fluidizeaza traficul samd; fiscalitatea: Chile este singura tara in care am fost unde si la cea mai mica taraba de suvenire primesti bon fiscal, fapt ce te scuteste de neplacuta sarcina de a negocia de fiecare data orice maruntis; oamenii: sunt ingrijiti, politicosi, amabili; curatenia exemplara din fiecare coltisor de tara; si, de ce nu, taxiurile: toate oficiale, toate cu aparat de taxare si cu soferi onesti care nu merg pe rute ocolitoare doar ca sa creasca tariful. Iar exemplele pot continua.

Torres del Paine

OK, ati putea spune ca pe toate acestea le gasim si in Europa. Adevarat, dar in Europa nu vei gasi Torres del Paine, cel mai frumos loc de pe Pamant. Este o opinie personala, recunosc, dar va invit si pe voi acolo sa vedeti ca nu exista desfatare mai mare pentru ochi decat acel peisaj unic, acel mix de munti, ghetari, lacuri si cer albastru pe care norii deseneaza in fiecare clipa alte figurine magice. E un loc in care in aceeasi zi poti avea ploaie, ninsoare, cer senin de vara sau vant puternic care sa te faca sa-ti pierzi echilibrul.

Chile-torres-del-paine
Lago Nordernskjold view point, Torres del Paine, Chile

Puerto Natales

La 80 de kilometri departare de Torres del Paine, am descoperit Puerto Natales, un orasel de poveste unde timpul pare ca s-a oprit in loc. Sub acelasi cer de un albastru ireal, case mici si colorate sunt marginite de un sirag de munti si de lacuri ce le capteaza reflexia. Sa servesti o cina la Cormoran de las Rocas, sa bei o bere artizanala la Baguales Brewery sau sa mananci un cordero a la Jorge la Parillada Don Jorge sunt doar cateva lucruri cu care iti poti umple serile cand te intorci aici din vizita in Torres del Paine. Asta, daca nu cumva ai ales sa ramai in Torres si sa innoptezi la Hosteria las Torres, unul din locurile mele preferate din lumea aceasta.

Chile-puerto-natales
Puerto Natales, Chile

Puerto Varas

Cum spuneam, Torres del Paine nu a fost o noutate pentru mine, asa ca voi vorbi mai mult despre locurile care m-au surprins. Iar Puerto Varas este un astfel de loc. Inainte de a ajunge aici era destul de neclar ce urma sa ma astepte. Si, ca sa fiu sincer, nici acum nu stiu cum ma pot ajuta cuvintele pentru a descrie acea experienta cu adevarat incredibila pe care am trait-o in Puerto Varas.

Mai simplu ar fi sa va propun un exercitiu de imaginatie: ganditi-va la o Austrie exotica, un peisaj ce combina munti, paduri, lacuri, vulcani, ghetari, iar peste toate acestea adaugati savoarea bucatariei chiliene, cu cele mai gustoase fructe de mare si aroma celor mai bune vinuri, dintre care recomand Carmenere, acel vin rosu care se produce doar in Chile si care are un gust unic mai ales cand il bei in acel desavarsit colt de natura.

 

Chile-Puerto-Varas
Lacul Todos los Santos, Puerto Varas, Chile

 

O zi in zona Puerto Varas in care combini Cascadele Petrohue cu lacul Todos los Santos, pentru ca mai apoi sa urci catre vulcanul Osorno, se poate transforma in una dintre cele mai frumoase zile ale vietii unui turist. Peisajul este ametitor, atat de ametitor ca nu-ti ajung o mie de poze si nici macar doua perechi de ochi pentru a-l capta. Plimbarea cu barca pe lacul Todos los Santos pare in mod magic desprinsa dintr-o ilustratie Disney. Pentru mine, acea senzatie de frumusete ireala a fost prelungita cand, in drumul spre vulcanul Osorno, ninsoarea abundenta a fost intrerupta de razele soarelui, iar un surprinzator cer senin m-a lasat sa vad limpede cum intreaga vale se releva sub ochii mei. Un mod perfect in care iti poti incheia aceasta zi este sa cinezi la Casa Valdes, unul din cele mai bune restaurante in care am mancat, si sa te desfeti cu un caldo de pescado sau un caldo de congrio.

Iar daca toate astea nu te-au convins, o sa iti spun ca orasul in sine este o bijuterie. Daca esti inspirat, vei sta la hotelul Gran Colonos del Sur pentru ca acea priveliste asupra Puerto Varas cu care adormi si te trezesti iti va alunga toate grijile si gandurile grele.

Chile-Puerto-Varas
Puerto Varas, Chile

Chiloe

Tot din Puerto Varas am ajuns si la Chiloe unde, ce-i drept, nu am reusit sa ma mai entuziasmez in ciuda peisajului frumos si a celebrelor case pe picioroange – palafitos cum le zic localnicii. Poate ca eram inca mult prea captivat de Puerto Varas pentru ca Chiloe sa ma mai cucereasca. Dar daca ajungi acolo, nu omite o degustare de stridii. Te va costa 5 dolari, fata de 30 euro in Europa, iar calitatea e de trei ori mai buna.

Santiago de Chile

Inainte de a ajunge in Chile, imi placea sa ma imaginez traind in Cuba sau Argentina. Acum stiu ca Chile m-ar satisface mai mult. Daca nu pentru toate motivele de mai sus, macar pentru Santiago, un oras minunat, foarte bine intretinut, cu cladiri ingrijite, inchis in mod pitoresc intre Anzii Cordilieri si muntii de coasta. Un oras cu o infrastructura excelenta si care, in plus, are o gastronomie ce brusc a devenit una dintre favoritele mele. Ca turist, recomand sa petreci cel putin doua-trei zile in Santiago de Chile, perioada in care neaparat sa participi la o degustare de vinuri – incearca Anakena Winery, o vinarie superba.

 

Chile-Santiago-del-Chile
Santiago de Chile, Chile

Valparaiso

De asemenea, petrece una sau chiar doua seri in boemul cartier Barrio Bellavista. Si, bineinteles, aloca-ti o zi pentru o excursie in Valparaiso si Vina del Mar. Valparaiso, acest port exotic ce pare desprins din visul unui copil, este un puzzle de culori aruncat pe colinele ce formeaza coasta Pacificului. Strazile inguste, casele colorate si celebrele graffiti-uri incluse in Patrimoniul UNESCO il transforma intr-un giuvaer arhitectonic de care vizitatorii nu se pot desprinde, astfel ca multi turisti aleg sa stea aici cateva zile.

Chile-Valparaiso
Valparaiso, Chile

Vina del Mar

La cativa kilometri – mai corect ar fi „gard in gard” – este celebra statiune Vina del Mar, un loc reconfortant care are suficient de oferit pentru a petrece aici o saptamana de vacanta. Este drept, vantul si curentul Humboldt fac ca apele oceanului sa fie mai tot timpul reci, dar micul neajuns este compensat de plajele superbe si piscinele incalzite.

Chile-VinadelMar
Vina del Mar, Chile

E dificil, asa cum spuneam, sa descrii in cateva cuvinte o tara atat de frumoasa. Tot ce pot face este sa recomand cu multa caldura tuturor celor care calatoresc in America de Sud sa considere Chile una dintre prioritati. Poate azi incepi cu Torres si sudul Argentinei, iar data viitoare continui cu zona lacurilor si valea centrala. Eu voi tine seama de propria-mi recomandare si, cu siguranta, am sa revin, pentru ca Chile va ramane una dintre destinatiile mele favorite.

Apropo… inainte de pleca din Santiago, urca-te intr-un taxi si mergi la Pueblito los Dominicos. Este un centru in aer liber cu zeci de magazine de suvenire de unde vei putea transforma in palpabil amintirile din Chile. De exemplu, pastrez intiparit in memorie albastrul cerului chilian și un turist achizitonand un lapis lazuli (o piatra semipretioasa de un albastru-inchis fascinant).

Dar dincolo de amintirile tangibile, cu siguranta vei ramane cu dorinta de a reveni, de a revedea Santiago, Valparaiso si Vina del Mar, Torres del Paine si Punta Arenas, Puerto Natales, Puerto Varas si toate acele peisaje saturate de munti, paduri, lacuri, vulcani, ghetari care formeaza fasia de pamant numita Chile.


  • 43
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up