•  
  •  
  •  
  •  

Periplul meu in Indochina a cuprins 4 tari: Vietnam, Cambodgia, Laos si Thailanda si a fost o experienta deosebit de interesanta deoarece am putut sa compar aceste tari asiatice “la cald”.
Episodul 4: Thailanda

Thailanda a evoluat mult si nu mai pastreaza aceeasi ingenuitate ca Laos sau Cambdogia sau macar ca Vietnam. Prin urmare, dupa un zbor de circa o ora cu Lao Air din Luang Prabang catre Chiang Mai, am regasit din pacate civilizatia. Din fericire, la hotel am gasit un personal foarte amabil si mi-a reamintit de Thailanda de odinioara. Am primit si o vila fabuloasa din care, dupa ce am intrat, nu imi mai venea sa ies.

Am avut un pranz thai pe terasa propriei mele vile si apoi m-am intalnit cu ghidul sa pornesc in turul meu, spirit of Chiang Mai. Un tur cu doua obiective si anume templele Wat Suan Dok si Doi Suthep. Primul – un templu cu mare importanta pentru ca aici se afla cenusa familiei regale, al doilea nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind probabil cel mai celebru templu al Thailandei. Primul este un templu frumos, dar este totusi un templu. Doi Suthep este insa altceva. Aici am trait o experienta minunata ascultand rugaciunea calugarilor, de asemenea am fost dezmierdat cu un cer albastru intesat de nori pufosi albi care mi-au creat un decor de vis pentru fotografii. Plus view-ul de sus catre Chiang Mai, iarasi ceva de exceptie. Overall este un tur de recomandat. Incepe pe la ora 16:00 si undeva in jurul orei 19:00 se poate merge, asa cum am facut si eu, direct la Khan Toke dinner.

Acum, am si bune si rele despre Kum Khan Toke dinner. Nu a fost cu floating lantern pentru ca a plouat seara incepand cu 21:00. Locatia este mare, de tip industrial. Asta o face sa para turism de masa. Spectacolul insa este de foarte buna calitate, iar mancarea foarte buna si foarte multa. Stai la masa, iti aduc oamenii aceia vreo 6 feluri de mancare si apoi stau la panda, cum ai terminat ceva, cum vin sa mai aduca. Greu scapi de ei. Deci eu cred ca la 80 % dintre turisti le place. Mie mi-a placut, desi nu agreez chestiile de turism de masa. In plus e foarte curat, iar serviciile sunt foarte bune. O bere extra costa vreo 2 USD, deci e OK.

Seara am vrut sa ies in night market dar nu am reusit pentru ca s-a pus pe plouat serios. Asa ca am stat in camera si am lucrat.

A doua zi am iesit de dimineata pentru a inspecta cateva hoteluri de 3-4-5* din Chiang Mai, unele foarte frumoase, altele de-a dreptul spectaculoase. Dupa aceea am luat o pauza, apoi am plecat pe la 16:30 in oras sa ma plimb pe jos. Am avut parte de una dintre cele mai puternice ploi torentiale de cand ma stiu, asa ca a trebuit sa ma ascund prin niste magazine. Am batut orasul in interiorul zidurilor timp de aproape 3 ore pe jos, fara harta si fara nici un scop decat acela de a ma contopi cu localnicii. As putea spune ca diferenta este foarte mare intre oamenii de aici si cei din Bangkok sau din insule. Aici inca este multa decenta, nu vezi prostitutie si nici acel gen de comercial care din pacate a napadit Thailanda. Sunt foarte multe temple si oamenii sunt mai religiosi decat in restul tarii. Dincolo de oras, insa, ceea ce recomanda foarte mult Chiang Mai este natura inconjuratoare si accesul catre Chiang Rai.

M-am intors la hotel seara si am luat cina, dupa care mi-am incercat iar norocul cu night market. Piata de noapte este imensa, adica ai nevoie de 4-5 ore sa ii dai roata, uitandu-ma la toate lucrusoarele de pe tarabe. Eu am stat doar vreo ora jumatate pentru ca a venit iar ploaia si asta a fost chiar mai puternica decat cea de mai devreme. As putea spune chiar ca drumul cu tuk tuk la hotel inapoi a fost adventure, ploua atat de tare incat in ciuda foliilor de plastic de pe margini m-am facut ciuciulete, in plus am avut tot timpul senzatia ca omul nu vede pe unde merge. Dar am ajuns safe.

Ultima zi am petrecut-o mai mult la hotel. Am iesit in oras cu gand sa vad un mall, dar se deschidea la 11:00, asa ca l-am rugat pe taximetrist sa ma lase in piata de unde am mai cumparat una-alta. M-am intors pe la 12:30 la hotel si as spune ca e destul de ieftin taxiul pentru ca am dat circa 20 USD si a stat soferul cu mine 2 ore si ma dus pe unde am vrut.

Am avut un ultim pranz thai, apoi am plecat catre aeroport de unde am luat Bangkok Airways catre Bangkok si apoi, dupa 7 ore, Qatar catre casa. In aeroportul din Chiang Mai este duty free pe 2 nivele asa ca, daca astepti dupa avion, ai ce face.

Overall, Chiang Mai a fost o experienta placuta. Oamenii sunt mai puri si pastreaza acel spirit thai care era candva si in Bangkok. Preturile sunt mai mici, ceea ce face experienta si mai placuta. Mancarea este ceva mai putin light pentru ca se bazeaza mult pe porc si pui. Dupa ce vii din Laos si Cambodgia, insa, nu prea te mai incanta atat de mult. Pentru ca, repet, Thailanda nu mai e ce era.

Citeste si:
Episodul 1: Vietnam
Episodul 2: Cambodgia
Episodul 3: Laos
Sorin Stoica


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up