•  
  •  
  •  
  •  

Daca ar fi sa-si aleaga un „acasa”, noi credem ca soarele s-ar muta in Caraibe. Geografic vorbind, Caraibe este o regiune situata in sud-estul Americii de Nord, formata din Marea Caraibilor, Antilele Mari, Antilele Mici si Arhipelagul Lucayan.

In total, peste 7.000 de insule, recife si formatiuni stancoase adapostesc nenumarate plaje paradisiace, tarmuri cu ape clare in nuante incredibile de turcoaz, localnici prietenosi si o multitudine de idei pentru petrecerea timpului liber.

Caraibe este o poveste, una rasfatata constant de razele soarelui. Intr-un an, aici sunt aproximativ 340 de zile sunt insorite. Nu e de mirare ca, de-a lungul istoriei, Caraibe a atras regatele lumii ca un magnet si a hranit imaginatia multor scriitori. James Bond „s-a nascut” in Jamaica, locul unde scriitorul Ian Fleming a inceput sa scrie Casino Royale. Tobago l-a inspirat pe Daniel Defoe atunci cand a scris povestea lui Robinson Crusoe. In zilele noastre, aceasta regiune este un cocktail de culturi, culoare si voie buna care te asteapta sa-l descoperi, fie ca o oprire dintr-o croaziera, fie ca o gazda pentru sejururi si circuite.

Republica Dominicana
Punta Cana, Republica Dominicana

República Dominicana lo tiene todo

Republica Dominicana este definitia sejururilor de neuitat caci „le are pe toate”. Aici, viata de noapte este una foarte animata – viziteaza barurile, restaurantele, cluburile si salile de dans. Nu stii ce suvenire sa iei? Poti alege intre coloratele tablouri dominicane si haitiene, artefactele taino sau bijuteriile din chihlimbar si larimar (un cristal ce poate fi gasit doar in Republica Dominicana; se spune ca atrage sufletul-pereche).

Bucataria Republicii Dominicane este un mix intre influentele spaniole, africane si taino: trebuie sa incerci sopa criolla dominicana, bandera (cel mai popular preparat pentru pranz, ce contine pui fiert, orez alb si mazare rosie), chimichurris (sendvisul traditional) sau dulce de leche ori bizcocho dominicano (deserturi delicioase locale). In timp ce te relaxezi la plaja, cu soarele voios sus pe cer si cu gandul departe, delecteaza-te si cu una dintre bauturile traditionale: rom cu gheata, cocktailurile tropicale Pina Colada, Rum Punch si Banana Mama, berea Presidente sau Pera Pina – racoritorul suc de pere si ananas.

Havana, Cuba
Havana, Cuba

Vamonos pa’ Cuba

Cuba este mare inspumata, soare, istorie abundenta, traditii si obiceiuri care si-au facut drum printre diferitele pagini ale istoriei pana azi. Are cei mai veseli localnici, alaturi de care poti savura cel mai bun rom si cel mai aromat trabuc. Plimbandu-te pe stradutele cubaneze, din Baracoa pana in Havana, vei vedea doar oameni cu zambetul pe buze. Fredonand un vers dintr-o melodie Buena Vista Social Club, care se aude dintr-un radio vechi, ii vei vedea dansand in ritm de salsa, son, bolero, guajira sau danzón.

Plajele paradisiace caraibiene te asteapta si ele. Cea mai buna perioada pentru a le vizita este cea cuprinsa intre lunile noiembrie si mai, atunci cand cantitatea de precipitatii este foarte redusa, iar temperaturile ridicate sunt moderate de briza marina. Boemul oras Trinidad si Havana, capitala tuturor cubanezilor, pastreaza si urmele istoriei, si energia vesela cum numai in Caraibe o gasesti.

Puerto Vallara, Mexic
Puerto Vallara, Mexic

Mexico lindo y querido

Mexic inseamna vechile civilizatii mesoamericane – azteca, tolteca, olmeca, zapoteca, maya, orasele coloniale incarcate de povesti stravechi, plajele scaldate in soarele caraibian, artizanatul complex si colorat, istoria si traditiile. Totodata, Mexic inseamna si oameni veseli si prietenosi, muzica mariachilor si o bucatarie extraordinara.

Ajuns aici, descopera ruine aztece cu mistere prinse intre blocurile de piatra, paseste pe urmele mayasilor la Chichen Itza, Tulum sau Coba si relaxeaza-te pe superbele plaje exotice, renumite in intreaga lume. Nu in cele din urma, gusta tequila, faimoasa bautura mexicana. Paharelele speciale care nu depasesc cantitatea de 50 ml, feliile de lamaie si sarea fac parte dintr-un ritual special gandit si creat pentru a scoate in evidenta gustul acestei licori. Mexicul este o experienta suprema: bucura-te de fiecare moment.

Curacao
Curacao

Curaçao, „inima” insorita a Caraibelor

Intre 2000 si 2005, Regatul Tarilor de Jos a consultat fiecare dintre insulele sale din Caraibe, adica Aruba, Bonaire, Saint Maarten, Saba, Curaçao si Saint Eustatius, cu privire la statutul pe care doresc sa-l aiba fata de Coroana. Aruba, Bonaire si Saba au optat pentru legaturi mai stranse cu Regatul, Saint Eustatius a ales sa ramana in Antilele Olandeze, iar Saint Maarten si Curaçao au dorit statut aparte. Astfel, incepand cu 10 octombrie 2010, atat Saint Maarten, cat si Curaçao sunt tari independente din Regatul Tarilor de Jos.

Privind mai departe, Curaçao este un paradis de culoare, iar cei 190.000 de locuitori ai sai sunt printre cei mai prietenosi oameni din lume. Se crede ca numele sau deriva de la portughezul „coraçao”, adica „inima” (pe vremea aceea, inima a comertului). Un lucru mai putin stiut? Aici poti calari… struti, la Ferma de Struti din Curaçao.

Barbados
Barbados

Barbados, „Mica Anglie” de peste mari si tari

Barbados este un alt paradis caraibian unde poti evada din realitate. Capitala plina de viata a insulei, Bridgetown, trebuie vizitata. In Bridgetown sunt putin peste 100.000 de locuitori, iar orasul si-a luat numele de la un stravechi pod construit de populatia amerindiana Taino peste Constitution River, raul ce strabate orasul.

Fie ca stai la soare pe Dover Beach, plaja din apropierea oraselului Saint Lawrence din sudul insulei, ori ca faci surf si imblanzesti valurile din preajma oraselului Hastings, ar trebui sa stii ca vizita in Barbados a fost singura iesire in strainatate a lui George Washington – da, primul presedinte al Statelor Unite ale Americii. Istorie, distractie si oameni veseli: iata reteta pentru o experienta de neuitat.

 


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up